magyarnemzet.hu | 2020.08.04. 10:00
Bakancsos túrák esős nyári napokra a Balaton-felvidéken
Váltsuk túracipőre a strandpapucsot és irány a Balaton-felvidék, mutatjuk a legjobb útvonalakat és a legszebb helyeket.

Csaknem 650 ezren keresik fel évenként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park helyszíneit. A magyar tengernél nyaralók többsége a „nem strandidős napokon” elsősorban a tihanyi Levendula ház felé veszi az irányt, de sokan kíváncsiak a Salföldi Majorra, a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre – írja a magyarnemzet.hu.

Tihany, levendulaház és gyalogtúra

A sokféle célra felhasználható illatos növény, a nyaranta sokakat vonzó levendula történetéről kisfilmes mozihelyiség, ajándékbolt és teázó várja a kirándulókat a tihanyi Levendula Látogatóházban, ahol kézműves-foglalkozást vezető animátor gondoskodik a gyalogtúrában megfáradt gyerekek pihentető játékairól.

Csodabogyós barlang Balatonedericsnél

Balatonederics határában a Csodabogyós barlang csalogatja a kirándulókat, akiknek ajánlatos kényelmes ruhában, túracipőben vagy bakancsban nekivágni a hat kilométer hosszú barlang egy rövidebb szakaszára méretezett túrának.

MTI Fotó: Nagy Lajos

Salföldi Major, háziállatok és lovaglás

A tapolcai járás apró faluja, Salföld majorjában egyebek között simogatható magyar háziállatok várják a látogatókat, akik akár lóra is pattanhatnak vagy egy kiadós lovaskocsis körutazás során beleszippanthatnak a friss Balaton-felvidéki levegőbe.

MTI Fotó: Nagy Lajos

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

A Káli-medencébe belesimuló Monoszló a pazar kilátást ígérő Hegyestűi Geológiai Bemutatóhelyre hívja a kirándulókat, akik egy élményekben gazdag földrajzórát is meghallgathatnak az égbenyúló mesés bazaltvulkánokról.

Újabb modern fejlesztés: Kis-balatoni Látogatóközpont

A környék látnivalóinak sora hamarosan gazdagodik: a tervek szerint szeptemberben megnyílik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel készülő Kis-balatoni Látogatóközpontja.

Fotó: MTI

Fekete István emlékhely, ahol aranysakállal is találkozhatsz – a fenti képen láthatod, milyen az aranysakál

A Fekete István-emlékhelyen aranysakál, rétisas, vadmacska és sokféle vízmadár fogadja a csendben odalopódzó kirándulókat. Az ’50-es években még kutatóházként használt Fekete István-emlékhely és a Diás-sziget 2019-ben egy 22,5 millió forintos felújításon esett át. Ezt fejlesztették tovább a mostani beruházással, így az egykori kutatóház néhány héten belül már egy különleges, zöldtetős, talajszondával hűtött és fűtött, napelemes turisztikai élményközpontként várja a látogatókat. A létesítmény belső terében 3D-s mozitermet alakítottak ki, ahol ifjúsági regények filmadaptációját is megtekinthetik az érdeklődők, a kisebbeket pedig gyermekfoglalkoztató és játszótér várja.

Fotó: Szaniszló Hajnalka

A Diás-szigethez korábban csak saját járművön gurulhattak el a látogatók, és a szigorúan védett, frekventált területeken csak gyalogszerrel közlekedhettek. Hamarosan viszont már elektromos golfautóval és kenuval is eljuthatnak a vendégek az évente 60 ezer látogató fogadására felkészült élményhelyre.

 

Nyitókép: Balogh Ákos/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva