lakaskultura.hu | 2022.07.13. 10:00
Balaton, ameddig a szem ellát: egy csodás tihanyi otthon története
Ez a különleges hangulatú ház Magyarország egyik legszebb helyén, a Tihanyi-félszigeten áll, egy meredek hegyoldalon, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a Balatonra és a környező tájra.

Szokatlan építészeti megoldásaival igazi gyöngyszem ez a tihanyi ház a 70-es években épült balatoni nyaralók között. Hat esztendővel ezelőtt szerettek bele a tulajdonosai, majd egy kis idő elteltével a saját igényeik szerint felújították.

 

A tulajdonosok a három terasz jóvoltából az időjárástól és évszaktól függetlenül élvezhetik a természet közelségét. A középsőről például páratlan panoráma tárul a szemünk elé
Fotó: Darabos György

 

– Miután megvettük a házat, vártunk pár évet, mert úgy gondoltuk, ennyi idő alatt biztosan kiderül, mihez kell hozzányúlni, milyen átalakítási munkák szükségesek, hogy tökéletes legyen számunkra – meséli Kriszta, aki férjével együtt kisgyermekkora óta erősen kötődik a Balatonhoz.

 

A helyi kővel és téglával díszített homlokzatnak köszönhetően az épület harmonikusan belesimul a természeti környezetbe
Fotó: Darabos György

Karakteres épület a hegyoldalban

Igazi kuriózum a szürkésbarna tihanyi mészkővel borított homlokzat. A munkálatok során lemondtak a külső szigetelésről, mivel nem akarták, hogy az épület elveszítse jellegzetes arculatát. A kő a belső térben is megjelent, ám ott végül lebontották nehezen tisztítható, porózus felülete miatt. A tulajdonosoknak Bárdos Zsuzsa segített felújításban és a berendezésben, a lakberendezőt közös baráti körük révén régóta ismerték.

 

A természetes anyagok dominanciája, illetve a visszafogott, natúr színek hívogatóan barátságossá teszik a látványt
Fotó: Darabos György

 

– Azonnal rabul ejtett engem is ez a karakteres épületet, imádom a lekerekített sarkú, négyzetes alaprajzát, a kőburkolatát, a falon futó borostyánt – mondja a szakember.

– Egy keramikus-iparművész házaspár építtette, kézjegyüket őrzi a homlokzat balatoni hullámokat idéző tégladekorációja és néhány itt maradt kaspó – meséli Kriszta, aki egy kortárs képzőművészeti galéria tulajdonosaként maga is műértő.

 

A műfű borítás és a fehér lámpák exkluzívvá varázsolják a tetőteraszt, másrészt így nem volt szükség a födém megerősítésére, amely nehezebb burkolat esetén valószínűleg elkerülhetetlen lett volna
Fotó: Darabos György

 

A külső munkák során csak a nappalihoz kapcsolódó teraszt nagyobbították meg, illetve a tetőn kialakítottak egy új teraszt, ahová csigalépcső vezet fel. A lépcső, a korlátok és a nyílászárók antracitszíne remekül illik a kőhöz és a téglához. A természetes színpalettához betonhatású, szürke teraszburkolatot választottak, és mindenhová rengeteg zöld növény került.

 

A kék árnyalatú textilek a tó hangulatát idézik meg a hálószobában, de a mennyezeti lámpán is visszaköszön a szín. fotó: Darabos György

 

Egyszerre elegáns és barátságos

A belső teret, a gépészetet, a villany- és vízvezetékeket viszont teljesen felújították. A padlót nagy lamellákból álló, halszálkamintában lerakott tölgyparketta borítja – kimondottan látványos az elegáns fehér lábazattal.

 

 

Mivel egész évben használják, a tulajdonosok számára fontos volt, hogy meleg, barátságos hangulat uralkodjon a házban. A kellemes miliő megteremtéséhez hozzájárul a két bőrkanapé, a régi perzsaszőnyeg, a kínai parasztszekrény és a sok különleges lámpa. Számos kiegészítő környékbeli házakból és balatoni piacokról származik, ezektől a helyi tárgyaktól még meghittebb, személyesebb az enteriőr. A nappali-konyha-étkező közös terében álló fekete konyhabútorhoz egy restaurátor családtag készített egyedi munkalapot, amit jól kiegészít a szintén sötét, apró mintás fali csempe. Könnyedséget sugall, hogy az étkezőasztalt kerti székek veszik körbe, és hogy színben-anyagban harmonizáló, háncsbúrás lámpák szórják a fényt.

 

Fotó: Darabos György

 

– A tihanyi ház retró hangulatát lámpákkal, kiegészítőkkel és színekkel szerettem volna megidézni a belső térben. Így esett a választás a türkiz és a sárga árnyalatokra, amelyek minden helyiségben felbukkannak – magyarázza Zsuzsa.

 

 

Az alsó teraszon is megjelenik a házat borító mészkő. Az eredetileg fehér-sárgásfehér kőzet a rárakódott vulkáni üledék miatt különleges szürkésbarna színű Fotó: Darabos György

 

Egész évben kényelmes tihanyi ház

Az épület érdekessége, hogy a meredek telek miatt a bejárat a nappali szintjén van, ám lejjebb még két szint található. A nagy közös tér alatt helyezkednek el a hálók és fürdők – itt klíma nélkül is kellemesen hűvös a levegő –, és innen nyílik a harmadik, fedett terasz, amely ideális az esti borozgatáshoz, jó hangulatú beszélgetésekhez, sőt egy projektor segítségével olykor mozivá alakul. A legalsó szinten a gépészet, a mosókonyha és egy pingpongszoba kapott helyet. A gondosan megtervezett és kivitelezett felújításnak, illetve a praktikus megoldásoknak köszönhetően a különleges épület mint nyaraló és mint otthon egyaránt tökéletes.

Forrás: lakaskultura.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva