lakaskultura.hu | 2022.09.14. 07:00
Balatonfüredi nyaraló mandulafák árnyékában, csodás panorámával
Egy évszázadnál is régebben kezdődött ennek a kivételes természeti környezetben álló balatonfüredi nyaralónak a története. A ház középső szintjét a közelmúltban enteriőrtervező segítségével alakították át a tulajdonosok.

A balatonfüredi domboldal gondozott szőlőskertjeivel, a hangulatos kis házakkal, pincékkel a mai napig őrzi a régi idők varázslatos miliőjét. Ezen a páratlan szépségű helyen áll Attila és Lujza nyaralója, ahonnan csodás panoráma nyílik a tóra.

 

Dédszülők öröksége a balatonfüredi nyaraló

A klasszikus elrendezés szerint az alsó szint a kis pince, ahol a hatalmas 12 fős asztalnál kényelmesen lehet borozni. A középső szinten található a tulajdonosok lakrésze, hálószobával és a hozzá tartozó fürdővel, fent pedig egy kényelmes apartman várja a vendégeket, rokonokat és barátokat.

 

– A ház egy 4000 m2-es területen áll, amely egykor a dédnagymamám gazdaságához tartozott, hatalmas mandulással, rengeteg szőlővel, emellett az övé volt egykor Füred egyik legismertebb étterme is. 1948-ban persze mindent át kellett adnia az államnak, de 74-ben a családi birtok egy részét édesapám visszavásárolta – meséli Attila.

Reggeli pazar kilátással

Az utóbbi évtizedekben a balatonfüredi nyaraló tulajdonosai szinte teljesen önállóan végezték el a szükséges karbantartási, felújítási munkálatokat. Legutóbb a 38 m²-es épület középső szintjét alakították át, ám ez alkalommal Szépfy-Borbás Réka enteriőrtervező segítéségét kérték.

 

Kívülről jól szellőző kőzetgyapot szigeteléssel látták el a falakat, majd a műemléki védelmi alatt álló épületeknél használatos fehér dekorvakolattal borították be a homlokzatot, hogy vályogháznak tűnjön, és belesimuljon a környezetébe.

 

Réka fontosnak tartotta, hogy a természetes színek határozzák meg az atmoszférát. A fehér minden helyiségben fontos szerepet kap, megjelenik a főbb bútorokon, a konyha frontjain, a nappali egyedi könyvespolcain, a falburkolatokban, továbbá szürkés törtfehérrel, bézzsel kiegészítve a lakástextileken is.

Forrás: lakaskultura.hu
Fotók: Hlinka Zsolt

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva