Krausz Andrea | 2018.10.16. 10:00
Balatoni kör 18. rész: Felelősség az egész Balatonért
Bejárta a világot, Svájcban nevelkedett, élt Fokvárosban, mégis a Balatonhoz kötődik a legjobban. Akkor megy ki a viharos vízre, amikor mindenki menekül onnan. Bárki számára elérhető telefonon, legfeljebb beleszól, hogy „bocs, most mentésben vagyok”. Szívügye a vízen lévők biztonsága, ezért Bagyó Sándort a Balatoni Kör tiszteletbeli tagjává választották.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vezetője lassan 20 éve dolgozik a szervezet élén. 1999-ben 28 emberrel közösen hívták életre a nonprofit közhasznú egyesület elődjét, a Balatoni Vízimentők Szakszolgálatát, jelenleg 8 hajóval 63 balatoni strandon teljesítenek szolgálatot és ők a legnagyobb ilyen egyesület az országban. A szervezet megalakulása óta több száz embert mentettek ki a tóból. Ha valaki Bagyó Sándort a Balatonról kérdezi, akkor általában tömör, határozott válaszokat kap. Mint mondja, a Balaton meghatározza az egész életét.

A VMSZ tagjai egész évben mentenek

A Genfi-tó mellett nőttem fel, apám ’56-os menekültként került Svájcba, de 1975-ben Keszthelyre költöztünk, ahol a Petőfi SC-ben 8 évesen kezdtem el vitorlázni. Apám Svájcban is sokat volt a vízen, két testvére pedig vízirendőrként dolgozott Keszthelyen. Bevallom sokszor bejártam hozzájuk az őrsre, ahol egy csomó mindent láttam, hallottam. Gyerekként reggel hétkor már a vízen voltam, és este nyolcnál előbb nem kerültem haza. Ez a közeg határozta meg az életformámat. Nem csak a mentés miatt kötődöm a Balatonhoz, ez jelenti számomra az örömöt, a szépséget, a munkát és a bánatot is. Nem egy rokonom, barátom hamvait szórtam már a tóba – meséli a vízimentők vezetője, aki nagyon büszke rá, hogy a Balatoni Kör tagjainak munkáját is segítheti.

– Kaptam ezt a gesztust, ami többet ér egy oklevélnél vagy kitüntetésnél. Azért is fogadtak tiszteletbeli taggá, mert folyamatosan képben vagyok a Balatont érintő kérdésekben. Nem vagyok sem borász, sem vendéglátós, viszont a vízimentés is szolgáltatás, melynek kapcsán nyakig benne vagyok az idegenforgalmat érintő dolgokban. Két évig zajlott egy keresztprogram a Genfi tó és a Balaton között az akkori svájci nagykövet támogatásával. Kardos Gáborral (a Balatoni Kör szóvivője) együtt népszerűsítettük ezt a partnerségi programot, így kerültem kapcsolatba a Körrel. A mai napig beavatnak az ügyeikbe, kikérik és elfogadják a véleményemet, teljes értékű tagnak érzem magam. Csak azt sajnálom, hogy nem 30 évvel ezelőtt alakult meg ez a társaság, aminek nagyon erős alapjai vannak és világosak a céljai.

Profik és önkéntesek is dolgoznak a vízimentőknél

Bagyó Sándor szerint a példaértékű, hogy a Balatoni Kör tagjai ugyan vendéglátósként konkurensei egymásnak, mégis összeálltak, hogy közösen tegyenek a régióért.

– Abban lelkesítem őket, hogy ne féljenek nagy dolgokban gondolkodni, és hogy a következetességük valamint a függetlenségük mindig megmaradjon. Sokan úgy vélik, hogy a mentők munkája egy misztikus dolog és hogy hősök vagyunk. Én meg azt gondolom, hogy a vendéglősök, cukrászok, borászok, pálinkakészítők sokkal intimebb területen mozognak, hiszen amit előállítanak, azt a szervezetünkbe juttatjuk. Ők nem mérgezhetnek meg senkit, hiszen egy ételmérgezésnek, vagy metil-alkohol-mérgezésnek komoly következményei lehetnek. Kemény munkájuk van abban, hogy a bizalmunkba fogadjuk őket. Tulajdonképpen fel sem érjük ésszel, hogy az ő munkájuk mit jelent. Maguknak teremtették meg, amijük van, anyuci nem tett a hátsó zsebükbe egy köteg pénzt, hanem a saját erejükkel értéke el azt, amit elértek.

A vízimentők vezetője szerint szavatolni kell a tavon a biztonságot, amiről nyílt párbeszédet kell folytatni. A Kör tagjaihoz hasonlóan ő is személyes felelősséget érez a Balatonért.

A környezetünkért mi vagyunk a felelősek. A Balaton nem tömegcikk, csak egy van belőle. Tisztában kell lennünk azzal, hogy elbagatellizáljuk és egy jellegtelen mixet képezünk belőle, vagy megtaláljuk a letisztult arcát. Egyedivé tesszük, vagy élhetetlenné. Egy üdülés eltervezésekor az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott hely mennyire biztonságos. Ebbe beleszámít az is, hogy milyen az étel, ital, hogy érzik magukat az emberek a vízen. Ezért van, hogy a Balatoni Kör tagjai közbiztonsági kérdésekben is megszólalnak – hangsúlyozza Bagyó Sándor.

Bagyó Sándor, a VMSZ vezetője

A VMSZ szakemberei egyébként folyamatosan szerveznek vízimentő tanfolyamokat, toborozzák az önkénteseket, jelenleg 800 fős a tagságuk. Éjjel-nappal elérhetők, a nagyobb rendezvényeken, mint a Kékszalag vitorlásverseny vagy a Balaton-átúszás teljes készenlétben vannak. Sándor gyakran teljesít szolgálatot vízen és szárazföldön is.

– Aki ismert, az tudja, ha nem dolgoznék, akkor meghalnék. Nekem ez a hobbim, a megélhetésem, az életem értelme. A Balaton közbiztonságáért rengeteg a küzdelem. Dolgoznak itt amatőrök és profik egyaránt, a célunk, hogy a tó minden részén egyenlő legyen az esély a túlélésre. A nyugati medence kevésbé fejlett, mint a középső, vagy a keleti. Tisztában vagyok vele, hogy hová kell még fejlődni, ezért is dolgozom. Egész évben a Balatonon teljesítek szolgálatot, de Balatonfüreden az Országos Mentőszolgálatnál is dolgozom pár napot, mert bent kell maradni a vérkeringésben. A mentés lelkileg is fontos és szakmai táplálékot is jelent számomra. Itt nem a pénz számít, hanem az, hogy egy sikeres mentés ízét szinte a szájában érzi az ember, simogatja a lelkét. Mindez hihetetlen erőt ad a folytatáshoz, a mentés erős függőséget okoz, négy gyermekemből már három szintén vízimentő, akikre nagyon büszke vagyok.

Krausz Andrea

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva