2018.09.30. 14:40
Balatoni KÖRtúra - első nap
Új és izgalmas kalandra vállalkozik a Kóstolom Csapata: 8 nap alatt körbetekerik a most is ezer színben pompázó Balatont, és felkeresnek jó pár olyan vendéglátóhelyet, mely felesküdött az egész éves nyitvatartás mellett. Nem titkoljuk: csupa-csupa Balatoni KÖR tagról van szó. Itt az első nap beszámolója.

Az első nap mindig tele van elvárással, izgalommal és örömmel. Így voltunk mi is, és elindultunk reggel Sümeg felé Gyenesdiásról. Sümegen a hivatalos első napunkon lepakoltuk a vadiúj Mali bicókat, és körbenéztünk az első BalatoniKör gasztropikniken. Mivel a rendezvény később kezdődött elindultunk Zalaszántó felé egy igazi különleges helyszínt felfedezni. A többiek még nem voltak sose a Sztupánál, ellenben én gyerekkorom óta rendszeresen látogattam a béke és nyugalom központját Európa szívében. Nem túlzok, egy rejtett kincs. Európa egyedülálló épületéről beszélünk, amit maga az őszentsége IV. Dalai Láma szentelt fel 1993-ban.

Érezni a nyugalmat és a békét, ha engedjük. Kapcsoljuk ki az eszközeinket, ne a facebook és instagram posztokat nézegessük, hanem az erdő zaját, moraját, a levegőt és a napfényt szívjuk magunkba. Ugye milye egyszerű kikapcsolni mindent, és elgondolkodni az élet igazán fontos dolgain? Vagy mégse?

Minimum 30 km/h ellenszélben visszatekertünk Sümegre, és nagyon jól tettük, mert már izzott a kemence és a kombisütő, egyből az asztalunkra került egy nagy cipó kemencéscsülök a Bonvinó csatatától, ami sikeresen pótolta az eltekert kalóriákat.

Ezután ettünk sütit a Villa Gréta és Bergmann cukrászdáktól, kávét a Gusto Delicáttól és egy jó pohár Szent Donát Magma Kékfrankossal vezettük le a délutánt a füvön ücsörögve, napozva a bevehetetlen vár oldalában. Később ellátogattunk a Palota Pincébe Egly Márkkal és megtudtuk hogyan degorzsálják Sümegen a pezsgőt és megismerkedtünk kicsit behatóbban Ramassetter Vincze 19. borkereskedő örökségével.

A Sümegi Gasztropiknik a Gourmet Fesztivál hangulatát idézte, de nem csak idézte, hanem túltett rajta. Hogyan? A Sümegi vár oldalában napsütésben elfeküdve a meleg pázsiton iszogattam a kiváló kékfrankost Kovács Tomitól, letekert 30 km-el a hátunk mögött a meseszép zalai dombság lankáin. Szóval az első nap igencsak túltett az elvárásaimon és még messze nem volt vége.

Hazafele beugrottunk Keszthelyre egy vacsorára, lefekvés, illetve munka előtt. Betértünk a Giuseppe Pizzeriába (Lévai László és Lévai Józsi és Jani üzemeltetik több tíz éve Keszthelyen és Gyenesdiáson hamisítatlan olasz életérzéssel). Kemencében sült friss, igazai olaszos pizza, egy pohár frissen csapot sörrel, hibátlan élmény, kihagyni vétek lenne.

Ezután benéztünk a sétáló utcára Pampetrics Milánhoz, kinek nem kérdés hogy az ország legszebb, legprofibb borpatikája van. Ismeri, tudja és érti a borokat a világ különböző pontjairól, Új-Zélandtól Kaliforniáig érti a titkokat és dekódolni is tudja mindet. Mindig tudsz valami különlegességet kóstolni, vásárolni. Szóval, aki nem ismeri a Pampetrics borkereskedést, nem is ismeri igazán a magyar borkereskedelmet ezt így írd és mondd, komolyan gondolom.

Szóval összefoglalva egy mozgalmas és izgalmas napunk volt. Eszembe se jutott, hogy nem főszezon lenne, sőt számomra október még mindig az, mert bárhova mentünk tömve volt emberekkel és érdeklődőkkel, szóval nem csak mi mondjuk, hanem tényleg megmutatjuk, hogy a Balaton Télen-Nyáron menő, és az #egészévbenbalaton szlogen nem csak egy #hashtag, hanem maga a valóság. Kövessetek minket, jön Szigligetet és Badacsonyt.

Ellátogatunk a Villa Kabalához és a Kikötő Étterembe, majd a Gilvesy Pincészethez, a Kisfaludy Házba, a Csendes Dűlőbe és a Borbarátoknál támasztjuk le a bicikliket éjszakára.

Hogy mi is az a Balatoni KÖRtúra? Olvasd el itt!

Forrás: kostolom.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva