likeBalaton.hu | 2021.10.30. 14:00
Balatoni olaszrizling, amit nem csak a Balatonnál imádunk
A Balaton körüli pincészetek kiemelt fajtává tették az olaszrizlinget. Ha megismernénk ennek a szőlőfajtának az arcait, a legjobb, ha itt kezdünk hozzá.

Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon, Tokaj-Hegyalja kivételével gyakorlatilag az ország teljes területén termelik. Még a filoxéravész után telepítettek belőle sokat, hiszen egy megbízható fajta, ami általában nagy biztonsággal terem.

A fürtök klóntól, termőhelytől függően kisebb és közepes méretűek, a bogyók kisebbek, gömbölyűek, sárga színűek, a héj vékony. Bora az úgynevezett neutrális kategóriába sorolható, nem jellemző rá intenzív, karakteres aromatika. Visszafogottságának köszönhetően képes átadni a termőtáj egyedi karakterét, például ásványosságát. Savainak mennyiségét jelentősen befolyásolja az évjárat, a termőhely és a szüret időpontja.

Általában száraz borokat készítenek belőle, de léteznek édes változatai is. Mind tartályos, mind hordós érlelésre alkalmas. A borász stílusa ebben is szépen megmutatkozik. A gasztronómia is szereti, hiszen jól társíthatóak hozzá különböző ételek, ha már a Balatonnál vagyunk, akkor az ottani halak. És persze fröccsbornak is remek.

Szinte nincs olyan pincészet a Balaton körül, ahol ne találnánk olaszrizlinget ilyen vagy olyan stílusban. Van, aki a hétköznapi fogyasztásra szánt, egyszerűbb bort látja benne, és vannak olyanok is, akik ezt a szőlőfajtát tartják a legtöbbre, és a lehető legkomolyabban veszik.

Aki az előbbi kategóriát keresi, az bátran nyúlhat a BalatonBorhoz, ami egy könnyen érthető, jó ivású, jó ár-érték arányú olaszrizling, méghozzá egységes arculattal. A HegyBor kategóriába tartozó palackok már elsősorban a gasztronómiába szánt, érleltebb típusú tételek, meghatározott Balaton környéki szőlőhegyekről. És ott van még a Csopaki Kódex is, amit a legmagasabb minőség mellett elkötelezett csopaki bortermelők hívtak életre. A szigorú szabályozás az olaszrizling magas minőségben való elkészítését hivatott védeni.

 

VILLA GYETVAI OLASZRIZLING 2020
A balatonfüredi pincészet központja egy felújított villaépületben található, a város központjában. Egyelőre itt folyik még a borkészítés, és az ide látogatók is itt ismerkedhetnek meg a pincészet boraival. Több olaszrizlinget is készítenek, ez egy könnyedebb tétel, amiben a gyümölcsösség dominál. A fehér húsú gyümölcsök, citrusok és gyógynövények szép harmóniát alkotnak a borban.

UJVÁRI OLASZRIZLING 2020
Ujvári Vivien pincészetét a Szent György-hegyen találjuk meg. Olaszrizlinggel és szürkebaráttal foglalkozik itt, mindössze 0,7 hektáron. A vulkanikus eredetű bazalt az, ami a boraiban szépen megmutatkozik. A tétel kóstolva elegáns, körtét, fehér virágot és citrust érezni benne, mellette érintésnyit a hordófűszerekből. Szépen cizellált, igazi élményt adó olaszrizling.

 

 

SZENT DONÁT NAGYKÚT OLASZRIZLING 2019
A 15 hektárral rendelkező pincészet ökológiai szőlőművelést folytat és minimális beavatkozással készíti a borait. Területeik Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében lévő Fekete-hegyen találhatóak; ezeknek a dűlőknek az eltérő mikroklimatikus viszonyai és különböző talajai mutatkoznak meg a borokban. A Nagykút egy csopaki terület, erről készült ez a dűlőválogatott Kódex-bor. Illatában és ízében sárga húsú gyümölcsöket érezni, gyógynövényekkel, és markáns kövességgel. A savak feszesek, a korty hosszan velünk marad.

A mindmegette.hu válogatását persze még mi is kiegészítettük.

FATA PINCE OLASZRIZLING VÁLOGATÁS 2020
A dédnagyapa foglalkozására utal a borosüvegek címkéjén a szénceruzával rajzolt fekete grafika a Fata borokon. Az összesen 7,5 hektáros ültetvények a festői Badacsonyi borvidék vulkanikus tanúhegyein, Gulács, Tóti-hegy és Badacsony lejtőin terülnek el. Október elején szüretelik a badacsonyi borvidék vulkanikus tanúhegyeinek egyikén, a Korkovánban található Fata Birtok feletti ültetvényükről az olaszrizlinget. Fahordós erjesztéssel és érleléssel készült ez a tétel, melyet vastag tartalmas íz és illat jellemez, ahol a fás karakter csak kísérője a textúrának.

Füstös boros címkék
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

GYUKLI PINCÉSZET 8230 OLASZRIZLING 2020
8230. Balatonfüred irányítószámát kapta nevéül az a bor, melyet a Gyukli pincészet készített. Ez a bor tisztelgés a jubileum előtt: idén ötven éve, hogy várossá nyilvánították a települést. A pincészet honlapján így ír a nedűről: ” a palackban kizárólag balatonfüredi termőhelyről származó Olaszrizling szőlőültetvények termése található. A jellegzetes íz és illatvilág kóstolásakor ezért méltán mondhatjuk a borra: ez füredi! ” A leírás szerint „e halványsárga színű, közepes testű bor illatában a fajtára jellemző jegyek, ízében a vörösmál-dűlő karatere ismerhető fel. A korty közepén a termőhely ásványai egyértelműen jelzik, hogy a szőlő minden számára fontos mikro- és makroelemet fel tudott venni a talajból. A bor kiválóan mutatja be a szőlőfajta és a termőhely közötti összhangot.”

Balatonfüred ízei egy borban – a Gyukli pincészet idén először palackozta a 8230-at
Fotó: a pincészet Facebook-oldala

 

BUJDOSÓ SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET – TORONY 2020
A Balaton déli partján is találkozhatunk jófajta olaszrizlinggel. A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet jó adottságú ültetvényéről került ki Torony. A BalatonBor mellett ez készül náluk olaszrizlingből. Igazi gyümölcsbomba, a fajtára jellemző finom savakkal és mandulás jegyekkel. Bátran mehet fröccsbe is!

Fotó: Facebook/Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva