Mihály Szilvia | 2020.01.02. 06:00
Repülj velünk Korkoványba!
Elsőre lehet, nem is tudod, merre indulj, pedig képeken biztosan láttad már. Korkoványban bújik meg a Fata pince legújabb gyöngyszeme, varázslatos kilátással a környező tanúhegyekre.

Korkovány a a Badacsony-hegy északi oldala, kevésbé ismert, mint a Balatonra néző déli lejtők, de a gyakorlott túrázók már rég felfedezték. Itt vezet át az Országos Kék túra útvonala, évszázadok óta szőlőtermő vidék, csodaszépen sorakoznak a szőlősorok a tanúhegy sziklái alatt.
Korkovány közigazgatásilag Nemesgulácshoz tartozik, a 71-es útról Nemesgulács felé kanyarodva vagy Badacsonyörs felől tudjuk a legkönnyebben megközelíteni.

– Korkovány-Köbölkút településrésznek a század elején még külön iskolája volt, az itt élő emberek főleg szőlővel és borkészítéssel foglalkoztak. Az őslakosok sajnos az utóbbi évtizedekben elköltöztek a környező nagyobb településekre, de öt-hat éve újra kezd benépesülni ez az oldal is. Panziók, borászatok épülnek, sokan vásárolnak szőlőt, komoly jövője van a településrésznek – mutatja be a vidéket Nagy István.

Fotó: Fata pince

– Az itt termő badacsonyi szőlő miben más, mint a déli fekvésűek?
– A felmelegedés hatására ma már a hegynek ez az oldala is kap elég napfényt, jól beérnek a szőlők, a szőlők cukorfokában minimális az eltérés. A hegynek ezen a részén a savak kevésbé égnek el, ez ugyanolyan fontos alkotóeleme a bornak, mint a cukor. Azt gondolom, komoly potenciál van az itt termő szőlőkben.

Az északi fekvésű birtokon alakították ki a Fata pince új borászati központját és vendégházát, ami télen is várja a pihenni vágyókat.
– A modern feldolgozó üzem és borászati központ jóval magasabb szintre emeli a borkészítésünket, így boraink sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek. Idén már ideérkezett a szőlő, itt zajlik a borkészítés minden fázisa. A 120 éves pincét a felújítás során öt méter mélyen úgy becsomagoltuk, hogy megtartotta a hőmérséklet-kiegyensúlyozó tulajdonságát, és megfelel a mai kor követelményeinek.

Fotó: Nagy Kornélia

– Miért Korkoványban készült el az új borászati központ?
– Családunknak generációk óta van itt területe. Mi gyerekkorunk óta járunk ide dolgozni a testvéremmel, Miklóssal, édesapám fontosnak tartotta, hogy minden szőlészeti munkát megismerjünk. Ha más feladat nem volt, akkor a szőlősorok közötti köveket kellett összegyűjteni, azokat a hegy pedig folyamatosan termeli ki magából, nem unatkoztunk egy percig sem.

Mivel a Korkoványi rész még kevésbé kiépített, mint Badacsonytomaj, Badacsonytördemic vagy Badacsonyörs, itt a csendé, a természeté a főszerep. Az sem ritka, ha őzek legelésznek a ház előtt – mutat körbe az erdő közeli birtokon István.

Fata Pincészet

Engedd, hogy magunkkal repítsünk a Badacsonyi borvidék egyik leggyönyörűbb vidéke felé. A Fata Pincészet legújabb egysége páratlan környezetben helyezkedik el, győzödjetek meg róla Ti is.???

Közzétette: Fata Pince – 2019. november 29., péntek

A hely hangulata bennünket is azonnal magával ragadott, szinte harapni lehet a friss levegőt és hallani a csendet. Ami így nem is igaz, hiszen körülöttünk él, susog az erdő.

– Ha megérkezünk a kanyargós utakon a panzióhoz, az autónkat el is felejthetjük. Kerékpárral a badacsonytomaji strand 10 perc alatt elérhető, a Kisfaludy-kilátó húsz perc. Itt van felettünk a Kőkapu, fél óra alatt lesétálunk a Bazalt templomhoz.

A hegyen nincsenek távolságok, akár gyalog, akár kerékpárral könnyen átvághatunk a Borbarátok étterembe. Gyalog egy óra alatt kényelmesen átérünk, aki szeret túrázni, annak ez télen is különleges élmény. Könnyen megközelíthető a többi tanúhegy is, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács és a Tóti-hegy is megér egy-egy külön kirándulást.

Fotó: Nagy Kornélia

Mi a családdal tizenöt éve minden karácsonykor, december 25-én átsétáltunk ide Badacsonyból a hegyi kirándulóutakon, hogy együtt ünnepeljünk. Ilyenkor végigkóstoljuk a borokat, átbeszélgetjük a napot.

Olvastad már a korábbi cikkünket, amiben Fata dédapa örökségéről és a modern badacsonyi vendéglátásról beszélgetünk Nagy Istvánnal?

A vendégházban levő 2 ágyas szobák mindegyike fűthető, már el is képzeltem, milyen csodaszép lehet a hóesésben itt felébredni. Az itt pihenő vendégek használhatják a ház kerékpárjait, és számos túraötletet kapnak a házigazdáktól. Télen, ha esik a hó, szánkózni is lehet.

Mutatjuk a vendégház legszebb képeit:

A pince tetején a panoráma teraszon bort kortyolgatni egész különleges élmény, de a Gulács mögötti napfelkelte is fantasztikus látvány. A közös reggeliző tér és borkóstoló helyiség rossz idő esetén is kellemes pihenést biztosít.

– Csak az itt lakó vendégek jöhetnek fel a birtokra?
– Nem. Birtokot látogatni és bort kóstolni bárki feljöhet, bejelentkezésre lehet hozzánk jönni, akár több megállót, több pincészetet a kirándulásba iktatva.
Az a célunk, hogy itt, Korkoványban is kiépítsünk egy olyan vendéglátó közösséget, mint ami a hegy túloldalán él, dolgozik, és közösen rendezvényekkel, programokkal csábítsuk ide a látogatókat. Én hiszek a közösség erejében, hiszen ebből nőtte ki magát a ma már nagyon sikeres badacsonyi Borbarangolás és Gasztrohegy rendezvénysorozatunk is. A Badacsonyba visszatérő vendégek folyton keresik az újdonságokat, a hegynek ez az oldala nekik is számos lehetőséget kínál.

Nyitókép: Fata pince

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva