Szaniszló Hajnalka | 2022.06.02. 10:00
Balatoni, partközeli ingatlanra vágysz? Így juthatsz hozzá
Felrobbant az ingatlanpiac a Balatonnál. Hogyan juthatsz mégis lakáshoz/házhoz a tónál? Itt a válasz.

Az ingatlanpiac szárnyalása hatással van a balatoni régióra is. Óriási a kereslet és kínálat is van, de nem mindegy, milyen áron. Az összegek ugrásszerű emelkedése indokolta, hogy megkérdezzük a szakértőt a tó körüli ingatlanhelyzetről.

Kemény László, a DH Ingatlan irodai értékesítési vezetője válaszolt kérdéseinkre.

– A lakáscélú állami támogatások (CSOK, Falusi CSOK, Zöld hitel) hatására, élénkebbé vált az ingatlanpiac 2021-ben. Növekedett a lakásépítési kedv, az átadott új lakások száma is jóval magasabb. A Balatonnál ez hogyan jelentkezik?
– Az elmúlt években a balatoni régió nagyon kedveltté vált a családok körében. A koronavírus sok cég filozófiáját megváltoztatta. Egyre többen dolgoznak távmunkában, így a nyaralás mellett állandó lakhatásra is gyakrabban használják a térség ingatlanjait. A környéken számos, a falusi CSOK-ra alkalmas település van. És a Zöld Hitel is óriási segítség, főként a fiatalok számára.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

– A Zöld otthon program keretében megvalósítható, energiatakarékos ingatlanok milyen arányban épülnek a Balaton vonzáskörzetében?
– Az egyik legnagyobb és legfontosabb támogatás a Zöld Hitel, éppen ezért kedveltek a modernebb, energiatakarékosabb ingatlanok is. Azok, akik vásárlást terveznek, egyre nagyobb arányban választanak ilyen, újépítésű ingatlant. De ez az arány nem csak a balatoni régióban, hanem országszerte nagyon magas.

– Hogyan működik a falusi CSOK felhasználása a Balatonnál?
– A Balaton-parti települések esetében nem jellemző a falusi CSOK felhasználásával történő ingatlanvásárlás. Ez inkább a Balatontól távolabb eső településeken népszerű.

Fotó: illusztráció/Freepik

 

– Milyen saját igényeimmel kell tisztában lennem, ha balatoni ingatlantulajdonos szeretnék lenni?
– A keresési paraméterek meghatározásnál fontos a rendelkezésre álló pénzösszeg és a hitelfelvétel lehetősége. A szobaszám, a maximális telekméret is lényeges szempont. A Balaton északi partján rugalmasabbak az ügyfelek és több, általában szomszédos település kapcsán is készek kompromisszumot kötni.

– Milyen szempontok vezérlik a családosokat az ingatlan-vásárlásnál?
– Kisgyerekesek esetében számít a strand közelsége, de többen határozzák meg a panoráma iránti igényt és a településen belüli elhelyezkedést. Az ingatlan állapota abban az esetben fontos, ha a birtokbaadási határidőig nem fér bele a felújítás.

Tündéri nyaralók Balatonbogláron
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

– Mi lesz azokkal a lakásokkal, amelyek nem találnak gazdára, az állaguk pedig folyamatosan romlik? Mit tesznek az állagmegőrzés érdekében az üzemeltetők?
– A túlárazott ingatlanok olykor beragadnak a piacon. Ahol a tulajdonos nem enged az árból, ott érdemi állagmegóvás sem történik.

– Jól látom, hogy nagyjából egyenlő arányban újítanak fel régi házakat/bontják le őket, majd építenek a helyükön újat a balatoni településeken.
– Mi is ezt tapasztaljuk. Kevés a jó helyen lévő, megfelelő beépítési paraméterekkel rendelkező telek, az új építésű ingatlanok iránti igény viszont nagy.

– Az is látható, hogy a családi házakat sokszor felváltják a kisebb, lakóparki lakások. Hogyan hatott ez a vásárlók összetételére, milyen most a tulajdonosi közeg a Balatonnál?
– Míg a kisebb, lakóparki lakásokat a fiatalabb párok és az idősebb, nyugdíjas házaspárok keresik, addig a kisebb kerttel rendelkező ingatlanok iránt főként a gyermekes családok esetében töretlen a kereslet.

600 millió a vízparti telek? Itt az igazság a balatoni ingatlanárakról

 

Csúcsközelben járnak a balatoni ingatlanárak

 

Nyaralóvásárlás, felújítás: tájkép-és értékmegőrzés a Balatonnál

 

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva