Szaniszló Hajnalka | 2022.05.31. 08:00
600 millió a vízparti telek? Itt az igazság a balatoni ingatlanárakról
Mi az igazság a balatoni ingatlanok áraival kapcsolatban? Megkérdeztük a szakértőt.

Az ingatlanpiac szárnyalása hatással van a balatoni régióra is. Óriási a kereslet és kínálat is van, de nem mindegy, milyen áron. Az összegek ugrásszerű emelkedése indokolta, hogy megkérdezzük a szakértőt a tó körüli ingatlanhelyzetről. Hamarosan jelentkezünk a témában további érdekes és hasznos anyagokkal is.

Kemény László, a DH Ingatlan irodai értékesítési vezetője válaszolt kérdéseinkre.

– Az egyik legnépszerűbb nyaralóövezetnek számít Balatonfüred és vonzáskörzete. Ott a legmagasabbak az árak?
Balatonfüred és környéke a legdrágább rész jelenleg a Balatonon, de Tihany is ezt az árszintet hozza.

Balatonfüred, 2020. október 20. A balatonfüredi Vitorlás tér az õszi napsütésben 2020. október 20-án. MTI/Vasvári Tamás

Balatonfüred
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

– Hogyan alakul a piac Somogyban és a déli part legkedveltebb, siófoki régiójában?
Siófokon az árak közelítenek a balatonfüredihez. Siófok a régiót tekintetében kiemelkedik a közeli települések sorából. A környékén Zamárdi a második legkeresettebb. Az északi parthoz közeli, konkrétan a parti települések is nagyon népszerűek: Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő is keresett az ingatlanvásárlás szempontjából.

Siófok, 2018. június 29. A Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából felállított, magyar készítésû, ötven méter magas, 180 fõ befogadására alkalmas Siófok Óriáskerék 2018. június 29-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Siófok
Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

– Milyen négyzetméter árakkal kell számolni a legnépszerűbb települések esetében?
– A legnépszerűbb településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon a négyzetméter ár 1,5-2,5 millió forintig is felkúszhat.

– Vannak még szabad vízparti telkek a Balatonnál?
– Vízparti telket már alig találni a piacon. Ha éppen kikerül egy ilyen típusú ingatlan a piacra, az brutális áron elérhető. Ebben a kategóriában nem négyzetméter-ár, hanem a darab-ár a jellemző, valamint az, hogy a tulajdonosok irreális összeget kérnek. Ennek ellenére rövid idő alatt értékesíthetőek a telkek. Régiótól függően 300-600 millió forint is lehet egy vízparti telek ára.

– Mi várható 2022-ben az ingatlanpiacon?
– 2022-ben további árnövekedésekre számítunk. Ennek egyik fő oka az építőanyag-árak döbbenetesen gyors emelkedése. Ez felfelé húzza a használt ingatlanok piacát is. A kereslet az első negyedévben túlszárnyalta a tavalyit, viszont a háború hatásai is komolyan érezhetőek. A használt ingatlanok ára felkúszott az újépítésű lakások szintjére. Veszprémben egy, tíz évvel ezelőtt épült társasházi lakás négyzetméter ára sokszor ugyanannyi, mint az újépítésűé.

Veszprém
Fotó: Kovács Bálint/VEB2023 EKF

 

– Milyen vízióval, jövőképpel dolgoznak az építtetők, vállalkozók és az értékesítési szektor szereplői 2022-ban?
– A 2022-es évben még elérhetőek a támogatások, amelyek meghosszabbítására vonatkozóan még nem született végleges döntés, viszont az emberek bíznak benne, mert nagy segítség és jó lehetőség a számukra. Jelenleg a keresletben nem érzékelünk visszaesést, viszont az építőanyag árak nagyon hektikusak. Ez megnehezíti az ingatlanok beárazását. Emiatt az ügyfelek is nyugtalanabbak az ingatlanvásárlás/tervezés tekintetében.

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva