likeBalaton.hu | 2021.09.16. 13:29
Balatoni sajtmanufaktúra hozta el az aranyérmet Párizsból
Magyar aranyérem született a sajtok világbajnokságán. Kedden zárult a sajtvilágbajnokság, azaz a Mondial du Fromage, amelyet ötödjére rendeztek meg a franciaországi Tours városában. A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsüritől.

A Forbes.hu beszámolója szerint mintegy ötven országból érkezett csaknem kétszáz kiállító összesen 952 sajtot nevezett, ezekből pedig 153 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet. Az esemény keretében zajlott a sajtok Bocuse D’Orja is, ahol tizenegy versenyző készített a nézők szeme előtt sajttálakat, sajtos ételeket.

A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként kiárdemelte a MONDIAL DU FROMAGE-on való indulást, és most a legnagyobb szakmai elismeréssel, aranyéremmel térhet haza.

 


A Balaton egy tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig minden második napon, aztan hetente kétszer forgatnak az érlelőben, és sós savóval mossák a kérgét.

A Vászolyi Sajtmanufaktúrát Reményik Kálmán alapította, aki a cégvezetést és a tanácsadást cserélte le 2014-ben a sajtkészítésre. Bár korábban jelentős vállalatok első embere volt, de vezérigazgatói karrierje utolsó éveiben már kezdte egy kis cetlire felírni az ötleteit arról, milyen vállalkozásba vágna bele.


Szerepelt az elképzelések közt kikötőfejlesztés, panzió, borászat, gyümölcstermesztés, a sajtkészítés szó azonban ekkor még nem került fel a listára. Könyvelőirodát vezető feleségével aztán beiratkoztak egy OKJ-s sajtkészítő képzésre, és elkezdtek egy kisebb sajtüzemnek alkalmas telket keresni Vászolyon.

– Először a feleségem is csak mosolygott a terven, de a döntés után másfél évet szenteltünk annak, hogy elindítsuk a manufaktúrát, mesélte 2019-ben a veol.hu újságírójának. A gasztronómia mindig is közel állt hozzá, imádott főzni és jókat enni, később vállalatvezetőként két étteremben is tulajdonostárs lett, a sajtokhoz azonban nem kötődött szorosabban – egészen 2011-ig. Feleségével együtt elvégeztek egy sajtkészítő tanfolyamot, majd hazai és külföldi mesterektől is tanult. Ma már egy alkalmazottal együtt végzi a napi munkát a vállalkozásnál, felesége az adminisztrációval és a könyveléssel foglalkozik.

Kizárólag tehéntejből készült sajtokat készítenek, amelyeket környékbeli és budapesti éttermeknek, valamint kisebb-nagyobb üzleteknek értékesítenek. Kezdetben úgy gondolták, teheneket is tartanak majd, ám a munka így is eltart reggeltől estig, másrészt a nyugat-európai tapasztalat is eltántorította őket ettől, ahol azt látták, minden egyes munkafázis szakosított.

A vászolyi sajtnak azóta komoly renoméja van, a Balaton sajt 2015 óta háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.

Nyitókép: Pónácz Károly / Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva