vg.hu | 2023.01.03. 11:00
Balatoni települések is kapnak támogatást a dráguló rezsi kifizetéséhez
A Miniszterelnökség 44 milliárd forinttal támogatná a tízezer fő feletti önkormányzatokat, hogy ezzel járuljon hozzá a megemelkedett energiaköltségeikhez.

A Miniszterelnökség segítséget ajánl fel több önkormányzatnak is a megugrott energiaköltség fedezéséhez.

138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére csaknem 44 milliárd forint támogatás megítéléséről döntött a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A támogatást a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek vehetik igénybe. A lista megtalálható a kormányportálon, de mutatjuk az érintett balatoni településeket.

  • Siófok
  • Balatonalmádi
  • Balatonfüred
  • Tapolca
  • Veszprém
  • Keszthely

A minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosukra emelkedtek, és a kormány célja, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése ebben a helyzetben is fennmaradhasson. Ennek érdekében döntött úgy, hogy a korábbi, tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városokat és a fővárosi kerületeket is megsegíti.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere erősen eltérő.

A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról; a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre – közölték az MTI-vel.



Forrás: vg.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva