Mihály Szilvia | 2020.01.13. 06:00
Balatoni téli divat dédanyáink korában
A békebeli századforduló szabásmintáit bemutatva hívunk különleges időutazásra! A videókat megnézve még az is lehet, te is átszabatod a télikabátodat!

Iski Szilvia, a Festetics-kastély történésze különleges ruhában várt ránk a keszthelyi Amazon Házban. Ha már a boldog békeidők divatjáról beszélgetünk, akkor ő a rendelkezésre álló szabásminták alapján elkészített korhű ruhában kalauzol bennünket végig az elmúlt évszázadon.

Fotó: Mihály Szilvia

A Holczer-divatház szoknyája nagyon tetszetős darab, de lépcsőn menni és sietni nem lehetett benne. A csodaszép hófehér szőrmekabátot egy 1912-es lóversenykép alapján készítették el.

Mutatjuk a korabeli reklámok kínálatát, ami alapján a Balaton-parti város szinte ugyanazt nyújtotta, mint Párizs, Bécs vagy Budapest bevásárló utcái. A város divatáruházaiban az alsóneműn és a kalapon át a szőrmekabátig bármit megvehettünk vagy megvarrathattunk magunknak.

Bár a boltok kínálatáról nem maradtak fent fényképek, a korabeli divatlapok képei, szabásmintái alapján tudjuk, mit hordtak akkoriban az emberek.
A divatkatalógusokban hölgyek, urak és gyermekek számára is mutatnak téli kabátot, estélyi ruhákat, kiegészítőket. Dédanyáink korában nagyon fontosak voltak a kalapok, kesztyűk is a téli öltözködésben.

Ha megvásároltuk a szabásmintákat, a ruhákat meg is kellett varrni, ehhez Singer varrógépet ajánlanak a korabeli reklámok.

A csodaszép ruhákat ki is kellett mosni, gondoltad volna, hogy már akkor létezett Persil mosószer? Vajon mit jelentett, hogy ez a szer önműködő?

A galériában megmutatjuk a kor legjobb szabásmintáit, neked melyik a kedvenced?

Szöveg: Mihály Szilvia, videók: Keszey Ágnes és Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva