Krausz Andrea | 2019.02.24. 17:04
Besenyei Péter: érdekesebb lehet a balatoni Red Bull Air Race – exkluzív
Három éve visszavonult a versenyzéstől, de valószínűleg ezúttal is bemutatót tart majd a műrepülő világsorozat balatoni futama előtt a világ- és Európa-bajnok Besenyei Péter. Szerinte ki lehetne használni, hogy a Balaton szabad terület, nem olyan, mint a Duna feletti szűk sáv.

Mint tudjuk, a főváros nem adott engedélyt a verseny budapesti lebonyolítására. Ezután Keszthely, Hévíz, Zamárdi és Fonyód is jelentkezett a Red Bull Air Race megrendezésére és nagyon úgy tűnik, hogy 2019. július 12-14-én a Balaton lesz a látványos versenysorozat magyarországi házigazdája.

Az elképesztő manővereiről is híres Besenyei Péter a műrepülők példaképe. Azt mondja, hogy nem részese sem a szervezésnek, sem a pályaépítésnek, de mi mégis megkérdeztük, ugyanis sokan nem tudják, hogy az egész Red Bull Air Race 2003-ban többek között az ő első terveinek volt köszönhető. Ráadásul Besenyei Péter a legtapasztaltabb.

– Milyen különleges figyelmet követel a versenyzőktől, hogy a Balaton fölött lesz a futam?

– Önmagában nem lesz nekik újdonság, hiszen a legtöbb helyszínen, például Barcelonában, San Diegoban, Rotterdamban, Chiba-ban is a víz felett zajlik a verseny. Én mindig azt mondom, hogy az teljesen mindegy, hogy a kapuk alatt vízfelület van, vagy szárazföld, mert verseny közben kapuról kapura kell fókuszálni. A víz felett általában nincsenek tereptárgyak, amelyek turbulenciát okoznának, de a versenyzők erre is fel vannak készülve, mert az mindennapos dolog, hogy a pilóták kisebb turbulenciában repülnek.

– Melyik nehezebb? A Duna vagy a Balaton felett repülni?

– Én a Balaton felett nem repültem még versenyt, Air Race-t, de számtalan esetben repültem már a Balaton felett bemutatót, ami nem okozott gondot soha. Szerintem a balatoni pálya felépítése lehetne szabadabb, mert nem vagyunk beszűkítve a Duna keskeny vonalába.

A Duna szűk sávja viszonylag egyirányú, ott nem lehetett keresztbe menni, mint más szabad területeken. A Balatonon talán egy kicsit érdekesebb lehet, ha a pályát átalakítják, átszervezik, kihasználva azt a lehetőséget, hogy sokkal nagyobb a hely. De nem vagyok részese a pályaépítésnek.

– Miért nem részese a pályaépítésnek?

– Amíg versenyeztem, addig azért nem, most meg hogy nem versenyzek, nekem az Air Race-ben már nincs tennivalóm. Külön brigád tervezi és építi a pályákat, úgyhogy nekem nem volt abba beleszólásom.

– De ön találta ki, tervezte meg az egész versenysorozatot, ha jól tudom egy kockás papírra felvázolva.

– Ez nem egészen így van! Maga az alapgondolat, hogy csináljunk egy újfajta versenyt, az a Red Bull tulajdonosától származik, ő bízott meg engem azzal, hogy találjunk ki valami olyant, mint a földön a Forma-1, ahol a sebesség és az idő számít. Ennek a feladatnak megfelelve kezdtem el rajzolni ákombákomokat, amiből végül is az egész lett. De ennek a kidolgozása csapatmunka volt.

Annak idején mentek a műrepülő világkupák, melyeknek részese voltam, és egy nagyon sikeres versenysorozat volt a világ számos pontján, a világ legjobb 12 legjobb műrepülőjével. A végén azonban szponzorhiány miatt kezdett el haldokolni és ekkor kerestem meg a Red Bullt. Ők azonban egy teljesen más versenyt akartak, és a tulajdonos azt mondta: tessék Péter, gondolkodj! Az első ákombákom rajz után rábólintottak, hogy valami ilyesmi jó lesz, majd Magyarországon összeállt egy hat fős csapat, kreatív emberek, médiaszakemberek és én, mint pilóta, majd egy bő félév alatt megalkottuk közösen az egésznek a koncepcióját. Ez egy csapatmunka volt.

– A balatoni versenyen láthatjuk majd repülni?

– Feltehetően igen, ahogy Budapesten is. Ugyan már nem versenyzem 3 éve, de áprilistól októberig különböző bemutatókon szinte valamennyi hétvégén repülök a világ bármely pontján, így a budapesti futamon is mindig megkértek, hogy repüljek bemutatót. Szerintem most, a Balatonon is így lesz.

– Honnan fognak felszállni a repülők?

– Amennyire tudom, a Kiliti repülőtérről, de semmi sem biztos, én is csak információkat hallottam.

– Valamikor a Kiliti reptéren is voltak repülőnapok, versenyek.

– Igen, én is részt vettem ezeken, de hogy hányszor, azt, ha megöl sem tudom megmondani. Annak idején évente 70-75 helyszínen repültem air show-t.

Krausz Andrea

Fotók: facebook/Besenyei Péter(Official Fan Page); facebook/ Red Bull Air Race 2019

Ez is érdekelheti:

Üdvözlünk a Balatonon Red Bull Air Race!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva