Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.04.07. 19:00
Biztonságos sonkavásár a hévízi termelői piacon
Teljes volt a húsvéti kínálat a hévízi piacon, lehetett palántát és kézműves szappant is kapni. A termelők többségét szabadtéren, egymástól távol helyezték el, a csarnokban pedig a pultoknál csak egy-egy vásárló lehetett egy időben. Az élelmiszereket fóliával védték, és a vevőktől „tisztes távolságot” kértek.

Majdnem három hét szünet után szombaton ismét megnyitott a város termelői piaca. Ezúttal húsz, zömében élelmiszert kínáló árus várta a vásárlókat. A pultok mögött mindenki maszkban, kesztyűben dolgozott, de a vevők közül is többen védőfelszerelésben érkeztek.
Papp Gábor polgármester úgy fogalmazott, amikor az önkormányzat a bezárásról döntött, még sok turista volt a városban, és mindenképpen el akarták kerülni, hogy tömegek találkozzanak ott. Mostanra azonban a vendégek hazamentek, a város polgárai pedig fegyelmezettek, ami megteremtette az újranyitás lehetőségét. Így a helyiek és a környékbeliek bevásárolhatnak húsvétra, és később is hozzájuthatnak a megszokott, jó minőségű termelői portékákhoz.

A szabályokat mindenki betartotta. A vásárlókat arra kérték, lehetőleg maszkban érkezzenek, és ne menjenek közel az árukhoz Fotók:Péter B. Árpád

Mint Benkő Lajostól, a piac vezetőjétől megtudtuk, harmincan kaptak engedélyt az árusításra, közülük szombaton húsz termelő pakolt ki, a többiek pedig az általuk kínált gyümölcsök érési idejekor csatlakoznak, így a közeljövőben például a málnások is érkeznek.
Most teljes volt a húsvéti arzenál, s lehetett palántát és kézműves szappant is kapni. A termelők többségét szabadtéren, egymástól távol helyezték el, a csarnokban pedig a pultoknál csak egy-egy vásárló lehetett egy időben. Az élelmiszereket fóliával védték, és a vevőktől „tisztes távolságot” kértek.

– Nem vagyok multiellenes, de egy zárt térben kézről kézre adni a kosarat, a bevásárlókocsit, és olyan árut vásárolni, amelyet akár több ezer kilométerről hoznak ide, s előttünk több százan is megfogtak, megérintettek, még „békeidőben” sem túl higiénikus, pláne most – szögezte le Benkő Lajos.
– Jobb egy olyan magyar termelőtől venni például a palántát vagy bármilyen élelmiszert, amelyet egyedül ő érintett. Arról nem is beszélve, ha most nem a magyar gazdát támogatjuk, akkor kit?! Nézzük csak meg, ha probléma van egy országban, akkor először a multi menekül, az ellátást pedig a helyiek biztosítják. Éppen ezért, aki csak teheti, mindenképpen magyar árut vásároljon a saját jövője és a magyar termelők érdekében.

A csarnokban a standok előtt csak egy-egy vevő lehetett egy időben, Fotó:Péter B. Árpád

A „törzsgárda” egyébként a zárvatartás idején is szolgálta a várost és a térséget, online vásárlást és házhoz szállítást kínálva. Ez a lehetőség továbbra is megmarad, tehát lehet interneten rendelni, de az átvételi pont kedden és szombaton – egyelőre e két napon lesz nyitva a vásártér 10 és 14 óra között – a piac lesz, betartva a korlátozó szabályokat, vagyis délig a 65 év felettieket, utána a fiatalabbakat várják.

Kattints ide, és tudd meg, hogy rendelhetsz a piaci árusoktól online!

A zalaszentgróti Horváth Zoltán is részese volt a ki­ber­szolgáltatásnak, de mint mondta, a piac bezárása és a járványhelyzet a legrosszabbkor jött a hústermékkel foglalkozóknak, hiszen a húsvéti sonkaszezon az év egyik legforgalmasabb időszaka (lenne). Ezt erősítette meg Novák László, a tótszerdahelyi Semec Farm tulajdonosa is, aki hozzátette, az újbóli piacnyitás jó a vevőknek is, hiszen így hozzájutnak a magyar helyi termékekhez, a termelők pedig – akik ilyenkor is sokat dolgoznak – pénzre tudják váltani munkájukat, ami megélhetésüket és gazdaságuk jövőjét biztosíthatja.

Burján Emese, az eszteregnyei Míves Tejmanufaktúra vezetője pedig arról számolt be, ebben a helyzetben összefogott három térségi termelő, akik online rendeléssel, házhoz szállítással pék-, tej- és húsárut visznek, hogy a vevőknek minél kevesebbet kelljen kimozdulniuk, boltba menniük. Nagykanizsa, Letenye és Zalakaros térségében a manufaktúra eddig is jelen volt így a piacon, de a kibővült szolgáltatásra már Zalaegerszeg és Hévíz környezetében is komoly igény mutatkozik, s az „élelmiszer-szolgálat” azzal is segít, hogy a 65 év felettieknek a szállításért nem kell fizetniük.

Nyitókép: pixabay

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva