Mihály Szilvia | 2020.03.28. 06:00
Online lett a balatoni piac - helyi finomságok a termelőktől
A piacozás élményéről Hévízen most le kell mondanunk, a finom, helyi termékekből azonban nincs hiány, a termelők, árusok várják a megrendeléseinket!

Hamarosan itt az eperszezon, friss újhagyma, retek, húsvéti sonkák, sajtok, friss kenyerek várják, hogy a piaci vásárlás helyett most a gazdától személyesen, vagy kiszállítást kérve kerüljenek az asztalunkra.

A Hévízi Termelői Piac közösségi oldalán folyamatosan teszik közzé azokat a termelőket, akik házhoz szállítással, vagy személyes értékesítéssel továbbra is ellátják a vevőket.
Nézd, kitől mit rendelhetsz!

Közzétette: Hèvízi Termelői Piac – 2020. március 20., péntek

Benkő Lajossal, a piac vezetőjével beszélgettünk arról, miért is biztonságosabb most a helyi termelőtől vásárolni, mint a multiknál.

– Hogy jött az ötlet, hogy a piac helyett interneten értékesítsenek?
– A piacunk 9 éves, ezalatt nem csak a turisták, de a helyiek számára is fontos lett, kialakult a törzsvevőink köre, akik szeretik a piacot, igénylik ezeket a termékeket a járvány idején is. Az árusaink részére ez a kínálati forma a megélhetésre nehéz, de segít a túlélésben. Nekik az áruk értékesítésén túl a vevők megtartása is nagyon fontos, hogyha újrakezdhetjük, akkor ne a nulláról induljanak, hanem a meglévő vevőkört bővítsék. Sajnos, a piacra járó idősek egy része nem internetezik, őket nehezen érjük el a közösségi felületünkön, és számukra az internetes vásárlás, de még a telefonos megrendelés is idegen.

– Miért fontos, hogy most a piaci árusoktól vásároljunk a hipermarketek kínálata helyett?
– Mert ezzel segítjük a hazai terméket előállító, helyi termelőket. A piaci árusok, akik most otthonról értékesítenek, nem állnak le a termék előállítással, a teheneket minden nap fejni kell, a tejet fel kell dolgozni, a palántákat nevelni kell, a befőzött lekvárok, szörpök a polcokon sorakoznak, és a húsárusok is rengeteg termékkel, hónapok óta készülnek a tavaszi, húsvéti szezonra. Az árusok nagy részét nyomja az áru, jönnek a virágok, a palánták, a friss eper. Ha most ők nem tudják eladni a palántát, és a vevők nem jutnak ezekhez hozzá, akkor hogy lesz a kiskertekben ősszel zöldségféle? Sajnos már van olyan virágtermelő, aki nem tudta értékesíteni a virágait, ezért inkább beszántotta a virágföldjét.

– Mi a különbség a helyi áru és a hipermarketek termékei között?
– Csak néhány szemléletes példát említek, de már ebből is látszik, miért érdemes támogatni a helyi termelőket azzal, hogy most házhoz megyünk, vagy tőlük rendelünk. A henteseink közül volt, aki 300 disznóból készített ezer sonkát, hónapokig dolgoztak azon, hogy a sonkájukból kiszorítsanak 15 % folyadékot, ez az igazi parasztsonka, amit ők készítettek. A multik ezzel szemben a náluk árult sonkákba beleinjektálnak plusz 15-20 % ízesített vizet. El sem lehet mondani, mekkora a különbség!

Közzétette: Hèvízi Termelői Piac – 2020. március 22., vasárnap

Míg egy hipermarketben megvásárolt zöldség vagy gyümölcs több tízezer kilométert is utazik, míg a vevőhöz elér, és az előállítása és a boltba kihelyezés közben akár több százan is hozzáérhetnek, addig a helyi termelők zöldségeit, gyümölcseit és készáruit csak az előállító fogja meg. A legideálisabb az lenne, ha ezeket a vásárlásokat a piacon tudnánk lebonyolítani, de most az alternatív vásárlási módokkal segítsük a helyi termelőket!

Kép: pixabay

A közeli Nemesbükön a Korosajt Műhelyben sem állt le az élet, a boldog tehenek ugyanúgy élnek, mint a korábbi időszakban, a sajtkészítés folyamatos. A tehenek egy-két hét múlva, mire megnő a fű, már újra a legelőkön lesznek, az ő életükben nem változott semmi.

Fotó: Mihály Szilvia

Kattints ide, és tudj meg mindent ezekről a boldog tehenekről!
Bár Korosa András eddig elég sok étteremnek és szállodának is szállított termékeiből, melyek a járványügyi helyzet miatt bezártak, nem aggódik, pozitívan áll a változások elé.
– Most fel tudom tölteni a sajtérlelőt, hiszen a friss sajtok iránti kereslet a hévízi piac és a szállodák bezárása miatt jelentősen csökkent. Ennek köszönhetően most több érett sajtot készítek, 900 kg sajt fér el az érlelőben. Nyilván szerencsésebb lett volna, ha nem ez a helyzet segít hozzá ahhoz, hogy még több érett sajtom legyen, de ezzel tudok tartalékolni is. Napi szinten 70-80 liter tejet dolgozok fel, ebből mind sajt lesz. Élelmiszerre az embereknek mindig szüksége lesz, most ehhez a helyzethez kell alkalmazkodni, ami kialakult, új értékesítési csatornákat kell találni.

Fotó: Mihály Szilvia

– Terveztek kiszállítást?
– Igen. Heti kétszer Hévíz, Keszthely, Cserszegtomaj térségében szállítjuk ki a megrendelt sajtokat, amit utalással is ki lehet fizetni. Mi a műhelyben az előre leadott igény alapján vákuumozzuk a sajtokat kiszállítás előtt.

A Korosajt Műhelyben folyik értékesítés?
– Telefonon előre egyeztetett időpontban itt is kiszolgáljuk a vevőket. A sajtműhely fejlesztésének köszönhetően a látogatótérben zajlik az értékesítés, biztonságban tudom kiszolgálni a vevőket.

Idén elmarad a Korosa Fesztivál és tehénfelhajtás, ezt várhatóan ősszel egy lehajtás pótolja majd, addig is nézd meg az előző évi videónkat!

Nyitókép: pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva