Krausz Andrea | 2019.02.12. 18:00
Búcsút mondunk a Balaton jegének
A legtöbb helyen hullámzik a víz, a déli parton azonban akad egy-két zegzugos öböl, ahol hétfőn láthattunk még jeget. Az idei télre lehet, hogy búcsút mondhatunk a befagyott tónak.

Két nappal ezelőtt, február 9-én még a III. Farsangi Regatta szervezőit is meglepte, hogy beállt a jég a tó egyes partmenti részein, de így is megtartották a téli vitolásversenysorozat harmadik fordulóját Balatonlellén. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Ruppert nevű mentőhajója is csak folyamatosan a jeget törve tudott eljutni a verseny helyszínére.
Hétfőre azonban sokat változott a helyzet, mivel viharos széllel érkezett egy időjárási front a térségünkbe. A szél feltörte a még fellelhető jeget, és van, ahol a jégkását a partra tolta.

Ilyen jégdombocskák láthatóak a Fonyód-bélatelepi strandon, a mederben viszont hullámzik a víz:

Mintha hó lenne, de ez jég, amit a szél kitolt a mólóra (Fotó: Krausz Andrea)

Nagyon szép ugyancsak Fonyódon a Huszka Jenő strand, itt még van egy kis vékonyka jég az öbölben, rámenni természetesen nem lehet.

Olvadó jég a fonyódi Huszka-strandon (Fotó: Krausz Andrea)

A siófoki Aranyparton, a Kilián György utcai kis mólónál is már csak a tőkés récék és a sirályok súlyát bír a el a jég. 30 méterrel beljebb már hullámzik a víz az erős szélben. Teljesen más a kép ugyanazon a helyszínen, a felső fotó 2019. január 27-én készült, az alsó 2019. február 11-én.

Lehet, hogy ezen a télen búcsút vehetünk a jégtől. Bár láttunk már masszív márciusi fagyokat, reméljük, hogy idén ez már nem így alakul! Az előrejelzések szerint csapadék és szél is várható néhány napig, majd a hét második felében felmelegedés kezdődik. A hét végén már sokfelé lehet 10 fok feletti hőmérséklet. A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a hónap végéig nagyobb lehűlés nem ígérkezik, enyhe lehet az idő.

Bye-bye jég!

 

Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva