veol.hu | 2020.07.02. 20:18
Csendrendelet a Balatonnál, avagy mikor nyírjunk füvet?
Két Balaton-parti városban, Balatonfüreden és Keszthelyen van – kvázi – csendrendelet, a lakók és a turisták nyugalma érdekében.

Balatonfüreden vasárnap és ünnepnapokon tilos a zajkeltés, ide értve a motoros fűnyírást és a csiszoló és fűrészelő gépek használatát is. Mivel sok a félreértés a város csendrendeletével kapcsolatban, a település honlapján megtekinthetők a legfontosabb szabályok a környezetvédelmi rendeletből:

A város belterületén zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység végzése (kivéve a közcélú hibaelhárítást), valamint a motoros és elektromos gépek használata, ide értve a fűnyírókat is, hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig tilos, vasárnap és ünnepnapokon pedig egész nap tilos.

Balatonfüred partja a Tagore sétánynál (Fotó: Szücs Ildikó)

A város belterületén június 1-től augusztus 31-ig mindennap 12 és 15 óra között, a csendes pihenő időszakában, valamint vasárnap és ünnepnapokon tilos minden olyan tevékenység végzése és készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz.

Vendéglátóegységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zeneszolgáltatása május 1. és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig engedélyezhető.

A rendelet megszegése – amennyiben magasabb szintű jogszabály előírásaiba nem ütközik – szabálysértésnek minősül, az elkövető 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, amely ismételhető. A rendeletet be nem tartók ellen, a hatályos szabálysértési törvény alapján, helyszíni bírságot is ki lehet szabni.

A rendelet betartását az elsőfokú környezetvédelmi hatóság, és a közterület-felügyelet ellenőrzi. Hétvégéken és ünnepnapokon a rendőrségen lehet bejelenteni, ha valaki vét a szabályok ellen.

Keszthely (Fotó: Mihály Szilvia)

Keszthelyen bizonyos időszakokban megtiltották az olyan, zajjal járó tevékenységeket, amelyek a szomszédban lévők nyugalmát zavarnák. Ennek értelmében nem lehet füvet nyírni estétől másnap reggelig, hétköznapokon reggel 7 óráig, szombaton és vasárnap reggel 9 óráig. Továbbá május 1. és szeptember 30. között szombatonként 13 és 16 óra között, vasárnap és ünnepnapokon egész nap érvényben van a korlátozás.

Forrás: Veol.hu

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva