likeBalaton.hu | 2023.03.25. 10:00
Csopakon 5 ezer, Balatonfőkajáron 100 négyzetméter nádast égettek le illegálisan
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális. Mint minden évben, idén is történt illegális nádégetés.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a 2022-2023. évi nádvágási szezonban 6,16 hektáron történt haszonnád-, és 4,46 hektáron vízminőségvédelmi nádaratás a Balatonnál.

Kétéltű aratógép a Balatonnál
Fotó: sonline.hu/Németh Levente

Ha kérték, levághatták

Azok a part menti ingatlantulajdonosok, akiknek fontos a környezetük rendezettsége, ápoltsága,

a korábbi évekhez hasonlóan kérhettek engedélyt a telkük előtti nád levágásához,

amit a vízügy a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal együttműködve szinte minden esetben megadott – fogalmazott a vízügy. A többnyire magánszemélyek, horgászegyesületek, önkormányzatok által kérelmezett, saját tulajdonú ingatlanok előtti mederszakaszokon összesen 51 hektárnyi területről aratták le ezen a télen a növényt.

Nádvágás a Balatonnál
Fotó: sonline.hu/Németh Levente

Illegális nádégetés is volt

Az OVF a válaszában kitért arra is, hogy bár az engedélyekben nyomatékosan felhívják a figyelmet a lábonálló nád égetésének tilalmára, ennek ellenére szinte minden évben történik illegális nádégetés, illetve gyulladnak fel nádasok.

Az idén Csopakon 5000 négyzetméternyi, Balatonfőkajáron körülbelül 100 négyzetméternyi nádas égett le.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint ideális esetben egy adott területen minden harmadik-negyedik évben le kellene aratni a nádat, így vetésforgószerűen haladva a teljes terület három-négy évente megújulna. Ez a Balaton esetében évi 250-300 hektár nád learatását jelentené, aminek csak a töredéke valósul meg évek óta. A főigazgatóság szerint a munkálatok

fő akadálya, hogy a nádaratás komoly gépparkot, anyagi és humánerőforrást igényel,

továbbá a rendelkezésre álló technológiával biztonságos munka csak teherbíró jégről lehetséges, ami egyre ritkábban alakul ki a Balatonon. „Nem ismerünk olyan, számunkra elérhető technológiát, amely jelentős taposási károkozás nélkül tenné lehetővé a gazdaságos nádaratást jegesedés hiányában” – fogalmazott az OVF.

Nyitókép: Illusztráció/MTI/Varga György

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva