likeBalaton.hu | 2022.10.10. 18:00
December végéig segíthetnek a balatoni horgászok
Egy kérdőív kitöltésével horgászok segítségét kérik a fekete törpeharcsa balatoni elterjedésének feltérképezésében.

A kérdőív az invazív fajnak számító fekete törpeharcsa balatoni állományának növekedése miatt fontos. A horgászok a halfaj elterjedésének feltérképezésében segíthetnek az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársainak.

Az ELKH pénteki közleménye szerint az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok listáján is szereplő

fekete törpeharcsa balatoni állományának nagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedő tendenciát mutat.

Emelkedik a számuk a Balatonban
Fotó: Takács Péter/BLKI – hivatalos

A kérdőív kitöltésével pontosabb lesz a statisztika

A BLKI-ban évek óta kutatják a faj elterjedését, az állomány pontos meghatározása azonban a tó mérete és a populációk mozaikos előfordulása miatt komoly kihívást jelent.
Ebben segíthetnek a balatoni horgászok, akiknek a megfigyelései fontos adatokkal egészíthetik ki az intézet felméréseit.

A kérdőív beküldésére 2022. december 31-ig van lehetőség.

A BLKI munkatársai ezután kiértékelik az adatokat, és az eredményeket közreadják a BLKI felületein.

A kérdőív ide kattintva tölthető ki.

Veszélyt jelentő idegenhonos inváziós faj lett a fekete törpeharcsa
Fotó: Takács Péter/BLKI – hivatalos

Tilos visszadobni a Balatonba!

A fekete törpeharcsa (Ameiurus melas – Rafinesque, 1820) Észak-Amerika középső és keleti részén őshonos halfaj. Európába a 19. század végén került át, Magyarországra 1980-ban telepítették be Olaszországból. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek számára, gyorsan elterjedt, és mára az ország teljes területén jelen van. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat.

A fekete törpeharcsa mindenevő, a magoktól kezdve a rovarokon, rákokon át az élő vagy döglött halakig mindent megeszik.

Szaporodási, életmódbeli és táplálkozási sajátosságai miatt gyorsan kitölti a megüresedő élettereket, ezzel kiszorítja az őshonos halfajokat.

Mint írták, a horgászok számára is ez okozza a legfőbb problémát: ahol elterjedt a fekete törpeharcsa, ott a ragadozó halak horgászata nehézkes, 10 kapásból 9 a törpeharcsáé, mellette süllőt fogni szinte esélytelen.

A kifogott egyedeket tilos visszadobni a Balatonba!

Sérülésveszélyes

A közleményben kitértek arra is, hogy bár a fekete törpeharcsa húsa jóízű, kis mérete és nehéz tisztíthatósága miatt csak kevesen állnak neki a pucolásának. A hát- és oldalúszóiban található hegyes tüskét a vízből való kiemelésekor kimerevíti, és akár kisebb sérülést is okozhat vele.

A fekete törpeharcsa 2022 júliusában került fel az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok listájára.

Nyitókép: BLKI – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva