Krausz Andrea | 2022.08.27. 09:00
Nyílt nap Tihanyban – így mutatkoztak be a Balaton kutatói
A nyílt nap során bárki beléphetett a patinás Balatoni Limnológiai Kutatóintézetbe, ahol kötetlen hangulatban különböző állomásokon lehetett megismerkedni a tudományterületekkel.

A nyílt nap megrendezése nagy hagyományokkal rendelkezik, hiszen az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete minden évben egy alkalommal szélesre tárja kapuit az érdeklődők előtt. Pénteken is sorra érkeztek az idősebbek és a kisgyerekesek. Több százan hallgattuk az egyforma pólóba öltözött, teljesen hétköznapi módon viselkedő, tudományos munkájukról lelkesen előadó szakembereket. Nem volt olyan kérdés, amire azonnal ne kaptunk volna kielégítő választ.

A kutatók készséggel magyarázták el, hogy miből áll a munkájuk.

Nyílt nap volt Tihanyban, a Balatoni Limnológiai Kutatóntézetben Fotó: Krausz Andrea

Az akvárium előtt nagy volt az érdeklődés
Fotó: Krausz Andrea

Tömött akváriumok

Mivel az idén 95 éves intézmény hatalmas épületegyüttese közvetlenül a Balaton partján áll, itt állították fel a látogatók számára a különböző bemutatóhelyeket. Az akváriumokat például hajnalban megfogott halakkal töltötték meg. Vörösszárnyú keszeg, ezüstkárász, bodorka, küsz, folyami és tarka géb, sügér, csuka, süllő, fekete törpeharcsa és naphal úszkált egymás mellett.
– A naphal és a fekete törpeharcsa észak-amerikai jövevényfajok. A Balatonban is lépten-nyomon beléjük botlunk – mondta Preiszner Bálint tudományos munkatárs.

– Semmiképp sem jó, ha egy idegenhonos faj bekerül az ökológiai rendszerbe.

Változást okoz a táplálékhálózatban, vagy például az élőhely-szerkezetben. A naphal és a törpeharcsa is nagy mennyiségben fogyaszt ikrát és ivadékot. A naphal territoriális, őrzi a fészkét, minden mást elkerget. A fekete törpeharcsa ragadozó életmódot is folytat, elfogyasztja az őshonos fajokat, és táplálékkonkurenciát jelent számukra – magyarázta Preiszner Bálint.

Vörösszárnyú keszegek, küszök és folyami gébek
Fotó: Krausz Andrea

A legapróbbak

A makrogerinctelen bemutatón különféle vízi poloskákat, rákokat, nadályokat, rovarlárvákat, csigákat és kagylókat is kézbe vehettünk. A gyerekek tenyerükben forgatva nézegették a cifrarákokat. Mondanom sem kell, hogy ez is idegenhonos rákfaj. Nagyon jól alkalmazkodik, gyorsan terjed, két víztest között a szárazföldön is képes átkelni, ráadásul képes ivartalan szaporodásra is. Ez aztán a túlélési képesség!

Elmaradt a nyári algavirágzás

A bemutatók mellett tudományos sétákon és előadásokon is részt vehettünk. Somogyi Boglárka tudományos munkatársat sokan faggatták az aktuális algahelyzetről. Mint mondta, az idei nyáron az algák mennyisége meg sem közelítette a WHO ajánlása szerinti, fürdővízben még megengedhető algamennyiséget (75 µg/L).
– Gyakorlatilag azok az algák, amik a nyár második felére jellemzőek, nem jelentek meg. Azt gondoljuk, hogy ennek a szeles időjárás volt az oka.

Nem volt olyan hét a nyár második felében, amikor legalább hetente egyszer ne lett volna vihar, és úgy tűnik, hogy ez visszavetette az algák szaporodását

– magyarázta Somogyi Boglárka.

Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs az algákat kutatja
Fotó: Krausz Andrea

A mikroműanyag gyilkos hatásai

Többen felszisszentünk, amikor a tudományos túra során meghallgattuk Fodor István előadását. Munkatársaival azt kutatja, hogy a Balatonban található különböző kémiai anyagok milyen hatással vannak a gerinctelen élőlényekre. Három állaton végeznek teszteket, a nagy mocsári csigán, a nagy vízibolhán és a bolharákon.
A nagy vízibolha például fontos szerepe tölt be a táplálékláncban. Lebegő életmódot folytat, és szűrögetéssel táplálkozik. És átlátszó a teste. A peték száma így könnyen nyomon követhető, és jól látható a szíve is. Fodor Istvánék a mikroműanyagok hatását is vizsgálják. (A műanyagok, mint az ásványvizes palackok, milliárdnyi részecskékre töredeznek.) Láthattuk a felvételeken, hogy

a vízibolha szűrögetéssel felveszi a mikroműanyagot, ami eltömíti az emésztőrendszerét. És nem tud már többé táplálkozni.

A vízben lévő különböző vegyi anyagokat is vizsgálják Fodor Istvánék
Fotó: Krausz Andrea

 

A nyílt nap szemléletformáló előadásain egyébként szó volt még a naptej káros hatásairól, a Balaton halevő madarairól, és a kockás siklóról. Emellett a távérzékelés műszereivel is megismerkedhettek az érdeklődők.

További fotókért katt a képbe!

Nyitókép: Krausz Andrea



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva