Krausz Andrea | 2018.08.24. 19:00
Döglött halak a Balaton felszínén
A strandolók mindig tudnak haltetemet fotózni a déli parton, de nem beszélhetünk kirívó helyzetről, mert a tavalyinál jóval kevesebb elhullott halat gyűjtöttek eddig össze a szakemberek – tájékoztatott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakértője.

Döglött angolnatetemet fotóztak a Like Balaton olvasói Siófokon, az Aranyparton. Tényleg nem túl szívderítő egy oszlásnak indult, kellemetlen szagot árasztó kopoltyús látványa, de a tömeges elhullásról nincs szó. Sőt!

– Ahhoz képest, hogy augusztus végén még mindig 27 fokos a Balaton átlagos hőmérséklete, idén eddig mintegy tíz százalékkal kisebb elhullásról beszélhetünk, mint tavaly – mondta Havranek Mihály a cég horgászati igazgatója.

– Folyamatosan figyeljük a partot. Szolgálatuk során halőreink heti öt alkalommal gyűjtik össze a döglött halakat, kiemelten figyelve Siófokra és a most is nagyon látogatott Aranypartra. A tetemeket egy speciális konténerbe szállítják, ahonnan ártalmatlanításra kerülnek. Egy teljesen természetes folyamatot figyelhetünk meg a vízben, mint minden élő ciklus, a halak élete is a halállal végződik. A Balaton nem folyóvíz, ahol elsodródnak a tetemek, előbb-utóbb bizony a déli parton kötnek ki azok az egyedek, amelyek már nem életképesek. Az északi parton szinte nem is találkozunk elhullott példányokkal, a tó áramlása miatt ugyanis épp a keleti medencében és a déli partra vetődnek a tetemek, ezért találkozhatnak néhánnyal a fürdőzők – mondta Havranek Mihály.

Angolnából egyébként egyre kevesebb van a tóban, a horgászok is ritkán fognak ki belőlük egy-egy példányt. Az 1960-as években betelepített üvegangolna nem szaporodik a tóban, ugyanis csupán a világ egyetlen helyén, a Sargasso-tengerben képes ívni. Az angolna megcsappant mennyiségét a csapdás fogások is igazolják, évről évre csökken a mennyiségük.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva