2019.04.06. 11:00
Drágábban némítják el a balatoni szúnyogokat
A korábbi évektől eltérően idén kettővel több szúnyogirtás lesz a Balaton környékén.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyhoz hasonlóan három gyérítést tervez, a Balatoni Szövetség pedig idén már négyet. A plusz irtás több pénzébe kerül a tó környéki önkormányzatoknak. – Nagyjából nyolcvan százalékkal drágul – fogalmazott Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. – Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a gyérítés költsége, ez az elsődleges oka annak, hogy a településeknek többet kell fizetnie. A másik pedig, hogy tavalyhoz képest kettővel több irtást tervezünk, így várhatóan ősszel is lesz szúnyogirtás.

– Nagyjából 55-60 millióba kerül a védekezés – folytatta Balassa Balázs. – Tavalyhoz képest ez mintegy huszonöt millió forinttal több. A költségeket negyvenhét önkormányzat finanszírozza, akik tudomásul vették és elfogadták a drágítást. Április közepére elméletileg a kivitelező is meglesz és amikor a szakemberek jelzik, akkor elkezdjük az irtást. Az első gyérítés biztosan biológiai védekezés lesz, ez azt jelenti, hogy még lárva állapotban irtják a szúnyogokat. Ez a fajta módszer egyébként többe kerül, mint a kémia – tette hozzá a Balatoni Szövetség elnöke.

Hasonlóan vélekedik Balatonmáriafürdő polgármestere is. Galácz György elmondta: nem okoz gondot a település költségvetésének a drágább védekezés, azonban elvárják, hogy megfelelően irtsák ki a szúnyogokat, azért is, hogy az emberek elégedettek legyenek. Tapasztaltai szerint az elmúlt években időben gyérítették a szúnyogokat, így elégedettek voltak a védekezéssel.

Forrás: sonline.hu/Marosi Gábor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva