Antal Lajos/duol.hu | 2022.08.27. 14:00
Egy kép a múltból – a balatoni Helka
A Helkáról a legtöbb embernek Bujtor István Pogány Madonna című filmjének verekedős jelenete jut eszébe, pedig sok más érdekesség is jellemzi a matuzsálemi hajót.

A Helka párjával, a Kelénnel a két legidősebb, ma is üzemelő hajó hazánkban, amelyet 1891. június 28-án bocsátottak vízre. A II. világháborúban, 1945. március 23-án a német csapatok Balatonfürednél felrobbantották és elsüllyesztették. Még abban az esztendőben kiemelték a tóból, és üzemképessé tették. Az eredetileg gőzhajónak épült Helkát 1960-61-ben építették át motorhajóvá. Tizenhét esztendővel később a hajót kivonták a forgalomból, leselejtezték, és Balatonfüreden a Zákonyi Ferenc utca és a 71-es főút találkozásánál állították ki.

A Helka 1987 tavaszán, Balatonfüreden. Fotó: Antal Lajos

 

A Helka egy időre kikerült a szárazra, vendéglátóhelyként üzemelt.

Eredetileg múzeumot terveztek benne létrehozni, helyette vendéglátóipari egységgé vált a hajó, amelynek állapota évről évre rosszabbá vált. A Helkát 1994-ben visszavásárolta a Mahart Balatoni Hajózási Kft., és alapos felújítást követően 1996-ban helyezte ismét forgalomba. Újjáépítését követően az egyik legszebb magyar hajó a balatoni nosztalgiaflotta megbecsült tagja lett, és nyaranta Keszthelyen fogadja a sétahajózni vágyókat az idén 131 éves hajó.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!
:
Forrás: duol.hu
Nyitókép: Antal Lajos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva