Mihály Szilvia | 2020.09.17. 10:00
Éjfélig csavaroghatsz a Szent György-hegyen
A következő két szombaton is várnak rád a Szent György-hegy pincéi, hogy boraikkal, helyi finomságaikkal és programjaikkal elvarázsoljanak egy estére. A nyári Szent György-hegy hajnalig rendezvény helyett kisebb őszi pincetúrákat szerveztek, mutatjuk, milyen volt az első este, és mi vár rád ezen a hétvégén.

Kissé intimebb, kedvesebb volt a múlt szombati Szent György-hegy éjfélig rendezvény a korábbi évek nyári, hajnalig tartó eseményeinél. Most három részletben, három hétvégén keresztül járhatjuk körbe a hegy pincéit, minden szombaton hat helyszín várja a vendégeket. Így egyszerre kevesebb az ember, kevesebb a program, de a hangulat most is varázslatos.
A hegy ereje, a távlatok, amit a panoráma nyújt, a mélységek, magasságok miközben túrázunk egyik pincéből a másikba és a vulkanikus borok mellé szinte nincs is szükség másra. Persze aztán rájövünk, hogy de igen, kellenek az apró fényfüzérek, a kellemes zenék, a pincék hívogató táblái is.

Ha csak egy átlagos szombaton veszed nyakadba a hegyet, illetve a hegy vesz a nyakába téged, akkor is fantasztikus érzés borozni a teraszokon, de így, hogy többen sétálnak velünk szembe kezükben boros pohárral a kis kacskaringós utakon, hogy jobban nyüzsög a környék, meghatározóbb az élmény. A hegyre gyalog vagy biciklivel lehetett feljutni, kijelölt parkolókban, a hegy lábánál hagyhatjuk az autókat a következő két hétvégén is.

A nagy ölelések, puszik most elmaradnak, pedig sok a távoli ismerős, akik ilyenkor, ezen a rendezvényen futnak össze az ország több pontjából minden évben; a szervezők ügyelnek a biztonságra, nem csak kézfertőtlenítőkkel, de vicces kitűzőkkel is készültek. Az „I Love 1 meter” és a „Most nincs puszi” feliratok jelzik, hogy vigyázunk egymásra.

A pincéknél igazi piknik hangulat, volt, aki pokrócon ült a fűben, voltak, akik táncoltak, és akik a bor és gasztroélményekbe merültek bele.

És hogy milyen egyszerű fogások teszik teljessé az estét? Egy sajtos-tejfölös krumplis lángos vagy tejfölös sonkás kenyér és a füstös húsok, tépett szendvicsek is egész más ízűek a szabadtéren, mintha azt a négy fal között falnánk fel.

A hatalmas diófák és szőlősorok között fügebokrok, gránátalmafák jelzik, hogy a hegynek különleges a klímája, igazi mediterrán vidék a Sárkányvölgy, amerre járunk. A napnyugta színei , majd a csillagos ég látványa a hegyről szerintem bakancslistás, egyszer mindenkinek látnia kell a sötétbe boruló Szent György-hegyet.

Ha séta közben forrásvízre vágysz, akkor keresd meg az Oroszlános-kutat, kattints és tudj meg mindent a hegy vizéről!

Nézd meg a szeptember 12-i képeinket:

 

Ez vár rád a következő szombaton

A következő hétvégére is számos meglepetéssel készülnek a pincék, a kínálatot a rendezvény főszervezője, Budavári Dóra mutatja be.
– A helyszínek rendezvényei külön rendezvényeknek számítanak, az egyes helyszínek maguk rendelkeznek a programról és a befogadó kapacitásról. A Szent György-hegy éjfélig oldal célja kommunikációs szempontból összefogni az aznap nyitva tartó pincék programjait.

A gyönyörűen felújított Tarányi Présház 240 éves múlttal büszkélkedhet, mindig is a hegy ikonikus épülete volt. A tér a hegy központja, ahol most rálátással Szigligetre és a Lengyel kápolnára kényelmesen lehet kóstolni, borozni. Az étterem előtti téren Szent György-hegy ihlette pizzákat kóstolhattok a hegy borai mellé, a hangulatos panorámás központi füves placcon Dörnyei Roland zongorázik majd.

Fotó: Mihály Szilvia

Kattints ide, és tudj meg mindent a présház történetéről!

A Napvirág borászat és pincészet egy szerelem vállalkozás, egy személyes indíttatású szeretet a Balaton-felvidék kivételes adottságú szőlőhegyeibe. Ezzel együtt a szerelem az egész Kárpát-medencének szól, de ez a hely jelenti Nagy Attila borosgazda számára az igazi őserőt. Este nyolctól swing és tánczenével vár a DJ, az ételekről pedig a Gyenesdiásról már ismert séf, Németh Tamás gondoskodik.

Fotó: Mihály Szilvia

Földi Bálint a párbajtőrvívás felé tett kitérő után egy hirtelen sugallatra választotta a borászkodást, de milyen jól tette. Kis Szent György-hegyi területén csodákat készít, ezeket is kóstolhatjátok a présháznál, ahová a Pláne Badacsony borterasz települ majd ki.

A Szent György-hegyi Nyári Pince 1978 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, övék a hegy egyik legszebb kóstoló lugasa. Idősebb Nyári Ödön a környék és a szőlő iránti szeretete ragadt át a fiára, majd a hegy magába szippantotta az unokáját is. A Nyári Pince igazi családi vállalkozás, Nyári Ödön és lánya, Emese vezetik a birtokot. Lesz náluk exkluzív borkóstoló, Pop Seeds koncert a teraszon, a borok mellé konfitált, tépett tarjás szendvicset és rétest kínálnak.

Fotó: Mihály Szilvia

Angyal András fokozatosan hagyta ott a budapesti üzleti életet és tette át a székhelyét a Szent György-hegy déli oldalának panorámás „felső útjára”. Az Angyal Pincénél minden személyesen, emberi léptékben, organikusan történik. András a borok mellé Satöbbi light koncertet, magic fotópont installációt kínál a vendégeknek, egész este vintage bakelitek szólnak, az ételekről a Kávéház a Vörös Lóhoz csapata gondoskodik.

Kivel találkozunk a hegyen?

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva