viharjelzés: Siófoknál 1
26°
31° 19°
ÉK
4 km/h
2019.02.11. 12:00
Elárulta fortélyait a balatonakali fánkkirálynő
Nyugodtan, szívvel-lélekkel érdemes sütni a fánkot, akkor lesz finom és szalagos, árulta el a farsangi édesség egyik titkát Hudák Józsefné, akit fánkkirálynőnek választottak Balatonakaliban.

Szalagos, narancsosba hajló, zsemleszínű, és finoman vaníliás ízű, belül pedig üreges, ilyen volt a legfinomabb farsangi fánk, amit Hudák Józsefné sütött meg a verseny szigorú előírásai alapján. -Így az édességeknek egyenként nyolc-tizenkét centiméteresnek kellett lennie, szalagosnak, belül pedig olyannak, hogy egy kisegér elférjen benne, utalt humorosan a nagyanyjától ellesett fortélyokra Tóth Béla, a kávéház és étterem tulajdonosa, a fánk-, és borkorcsolya sütő-, illetve forralt bor főző verseny ötletgazdája. A versenyre Karcagról, illetve Dörgicséről is hoztak fánkot, de a legtöbb finomságot helyiek készítették el.

– Nyugodtan kell elkezdeni a sütést, szívvel-lélekkel, a fánkot főként búzalisztből készítem, de adódik úgy is, hogy rétesliszttel felesben sütöm – utalt a farsangi finomságra Hudák Józsefné, aki büszkén említette meg, hogy 81 évesen is bármikor nekifog a fánk megsütésének. Ezúttal tíz óra körül kezdte el és délután három óra körül fejezte be. Két kiló lisztből, tíz tojássárgájából összesen 150 darabot készített. Úgy mondta, nem a verseny kedvéért sütötte meg az édességet, hanem szeretetből, hogy minél több embert megkínáljon vele. Annak viszont nagyon örült, hogy megnyerte a fánksütést, és boldogan vette át a koronát, amire nem számított.

A sütés fortélyáról elmondta, a lisztet sütés előtt melegen tartja, majd átszitálja a levegőztetés miatt, mert attól lágyabb lesz a tészta, amit aztán huzatmentes, meleg helyen dagasztott, illetve kelesztett. A tésztát kétszer kelesztette, egyszer dagasztás után negyven percig, majd szaggatás után úgy húsz percig, és mindkét esetben konyharuhával letakarta.

Nagyon fontos a jó élesztő is, ő por helyett a hagyományos kockaélesztőt használta, amit langyos, cukros tejben megfuttatott. A dagasztás közepétől számítva az edény oldalát olvasztott vajjal megkente, amit beledagasztott a tésztába, hogy az még lazább legyen. A süteménybe kevés rummal kevert borpárlatot is tett, utóbbit még a férje készítette tíz éve, amikor még élt.

A fánkokat közepesen meleg olajban sütötte aranybarnára, először fedő alatt pár percig, aztán anélkül, és az egész sütés három-négy percig tartott. Így lett szép szalagos a fánk.

Az asszony azt mondta, nagyanyjától tanulta meg a fánksütést, a süteményt 21 évesen készítette először, amikor férjhez ment.

Forrás: veol.hu
Fotó: Penovác Károly / Napló

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva