Ujvári Klaudia / zaol.hu | 2021.08.31. 18:00
Életükben először nyaralhattak a Balatonnál
Mi köti össze Vonyarcvashegyet és Hernádnémetit? Egy, az országon átívelő közös ügy. Két alapítvány révén olyan mélyszegénységben élő gyermekek juthattak el először a Balatonhoz, akik korábban a megyehatárt sem léphették át.

Másként is lehet

A vonyarcvashegyi házaspár, Megyeriné Borovits Zsuzsanna és Megyeri János önzetlen munkájukkal mélyszegénységben élő gyermekeket, családokat karolnak fel az általuk létrehozott Angyalka batyuja alapítvány égisze alatt. Vasárnap Gyenesdiáson találkoztunk velük.

– Láttuk Galamb Alex, a hernádnémeti Sütni jó! Alapítvány megálmodójának munkásságát. Tudtuk jól, hogy olyan értékeket képvisel, amelyekkel mi is azonosulunk. Amikor meghívták Keszthelyre igazából mindent megszerveztünk: szállást, ellátást és a programokat. Élményt szerettünk volna adni a gyerekeknek – kezdte Megyeriné Borovits Zsuzsanna.

A keszthelyi Festetics-kastélynál
Fotó: Galamb Alex / Sütni jó! Alapítvány

Lehetőséget biztosítottunk arra, hogy láthassák: másként is lehet.

– Ehhez segítséget nyújtott Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere. Kocsit biztosított számunkra, felajánlotta a lehetőséget, hogy használhatunk különböző dolgokat lent a strandon, a helyi szörfsulisok jóvoltából hajózhattak, vízibiciklizhettek a gyerekek.
Tulajdonképpen a többi programot ilyen ad hoc jelleggel mi találtuk ki. Szombaton például a tapolcai Malom-tónál voltunk. Aztán kimentünk Zalahalápra, hogy láthassák, mekkora a Balaton. Vasárnap visszahívtak bennünket a szörfsulihoz. Utána megnéztük Keszthelyen a vadászati kiállítást, illetve a Festetics-parkot. Itt, a gyenesdiási csárdában például ebédfelajánlást tettek – mindezt már Megyeri Jánostól tudtuk meg.

Ebéd a gyenesdiási csárdában
Fotó: zaol.hu

Többször is szeretnék elhozni a gyerekeket

Az Angyalka batyuja csoportban jelenleg 386 tagról beszélhetünk, nagy részük hozzájárult a kezdeményezéshez, a támogatók segítségével feltöltötték a kicsik hűtőjét.

– Úgy néz ki, hogy a polgármester úr lát ebben fantáziát, négy évszakosra tervezi velünk. Alexet visszahívta az őszi szünetben, amikor sütni fogunk. Alexszel együttműködve, többször is szeretnénk elhozni ide a gyermekeket – meséli Zsuzsa.

Hajókázás a Balatonon
Fotó: Sütni jó! Alapítvány / Galamb Alex

Ritkán hagyják el a települést

Adott tehát kilenc hátrányos helyzetű gyermek, akik a Miskolctól 20 km-re lévő Hernádnémetiben töltik mindennapjaikat.

Nem éheznek, de még a településtáblát is nagyon ritkán hagyják el.

Most azonban a két kísérőjükkel együtt több napot tölthettek Zalában.

– Néha elviszem őket a moziba Miskolcra. Ilyenkor meglepődnek, hogyan kell viselkedni, miként kell a közösségi mosdót használni, mert nem mindenki teheti meg – hangsúlyozta Galamb Alex, aki állami gondozásban nőtt fel, később kiváló pék lett belőle.

– A közösségi médiában „felkapottak” lettünk. Páran a Balatonra szerettek volna eljutni, ekkor vettük fel a kapcsolatot Zsuzsiékkal. Májustól augusztus végéig ezért több ember dolgozott. Az itteni vállalkozók, civilek és a Pali Róbert is közvetlen volt felém. Az apartmant a Málta infrastruktúrájának segítségével, dr. Máté Szilvia ajánlotta fel.

A legnagyobb újdonság nekem az volt, hogy a gyerekek még vonaton sem ültek.

Villamossal már találkoztak Miskolcon. Bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, még a hazaút előtt csobbanhattunk.

A hőn áhított Balaton
Fotó: Galamb Alex / Sütni jó! Alapítvány

Kitörési lehetőség

Összehozták a kellemeset a hasznossal: mikor megtudták, hogy eljuthatnak a Balatonra, úgymond kiegészítették a borsodi alapítvány tematikáját.

– Ami úgy szólt, hogy az járhat sütni, aki rendesen megy iskolába, illetve részt vesz a digitális oktatásban.

Az jöhetett el a Balatonra, aki a 2020/21-es tanévet sikeresen zárta, nyilván a tudásához képest a legjobban.

Büszkén kijelenthetem, hogy a 20 fős csapatból mindenki jól teljesített, viszont a férőhelyek miatt csak a legjobbakat hozhattuk magunkkal.

Mint mondta, a gyerekeket inspirálja a kitörési lehetőség.

– Olyan faluban lakunk, ahol nincs semmiféle program, a gyerekek elkallódnak. A drog rossz irányba viszi őket. A tábor jellegzetessége, hogy rendszer szerint élhetnek. Általánosságban Hernádnémetiben ez nem mondható el róluk, azt csinálnak, amit akarnak.
Másik perspektívát nyújt a tábor, szabályok szerint élünk: felkelünk, megmosakodunk, közösen reggelizünk, mivel vallásos ember vagyok, elmondok egy Üdvözlégyet, likvidáljuk a csúnya beszédet. Azt látjuk, hogy valamilyen szinten a gyerek jobban hallgat rám, mint a saját szüleire. Sajnos rossz így kimondani, de ez a valóság. A törődés, egy kis gesztus rengeteget jelent. Kis lépés az embernek, de az emberiségnek hatalmas.

Balatoni élményfotó
Fotó: Sütni jó! Alapítvány / Galamb Alex

Ha munka van, minden van

A csillogó tekintetekből látszik, mennyire megkedvelték a szervezőket, árad a szeretet és a tisztelet feléjük.

– Ha októberben, vagy jövőre jöhetünk, akkor valamiért megint érdemes lesz jónak lenniük.

Szerintem hosszú távon kivitelezhető – tette hozzá Alex. – Lehet, hogy romaként kicsit társadalmi szinten látom ezt az egészet. Most a Sütni jó! Alapítványnál nyilván tanulják a cukrászatot, a pék szakmát, így kis rálátásuk lehet a gasztronómiára. A liszt, a só, a víz és az élesztő az mindig ki fog kerülni a pénzükből.
Ha munka van, minden van – ez az én mottóm. Nem csak egy kamu szöveg, tényleg így gondolom. Ne bűnözzünk! A társadalmi feszültséget úgy lehet ellensúlyozni, ha van munkád. A jövőképem nem egy lázálom, vagy rózsaszín köd. Az optimizmusom visz előre. Ha a tizenöt gyerekből legalább egy megérti ezt az üzenetet, akkor már megérte számomra minden erőfeszítés.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva