Mihály Szilvia | 2021.08.09. 08:00
Életveszélyes karók állnak ki a Balaton vizéből. Már amelyik egyáltalán látszik!
Ha csak strandolsz, észre sem veszed, de ha kievezel SUP-pal vagy kajakkal, kenuval, akkor az északi parton nagyon sok helyen vízbe szúrt botokat láthatsz a part közelében. Nem lenne szerencsés ott vízbe esni, ahol ezek sorakoznak, mutatjuk, mire figyelj, hogy elkerüld a baleseteket.

Többször eveztünk már mi is SUP deszkán az északi parti nádasok közelében, ahol a pecás stégek környékén helyenként vízbe szúrt botokat kerülgettünk.

Gyere velünk, nézd meg, milyen szép a Nádi széli tanösvény.

Horgászstégek a nádasban
Fotó: Mihály Szilvia

A badacsonylábdihegyi strandon Somogyi László túravezető minden evezősnek elmondja, hogy miért veszélyesek ezek a karók.

– Ezek a botok az északi parton a nádasok mentén a horgászvizeken vannak a vízbe szúrva. Kikötőkarók, a horgászok ide kötik a csónakot, amikor pecáznak. Néhány évvel ezelőtt még nem volt divatos a nádasok közelében SUP-pon vagy kajakkal, kenuval evezni, ezt a sávot csak a pecások használták.
Ezeket a karókat télre ki kellene venni a vízből, ugyanúgy, mint a horgászstégeket, de a legtöbb esetben ez nem történik meg. Addig nem jelentenek problémát a botok, amíg kiállnak a vízből, és tudjuk, hol kell kerülgetni őket.

Ha látod, nem olyan veszélyes
Fotó: Somogyi László

– Mikor és miért nem látjuk ezeket a karókat evezés közben?
– Ha befagy a Balaton, akkor a jégzajlás ezeket a botokat leborotválja, vagyis a vízből kilátszó részeket letöri, ami miatt magasabb vízállás esetén ezeket a botokat észre sem vesszük. A nádasok előtti 150-200 méteres sávban évtizedek óta sorakoznak a vízszint alatt 20-30 cm-rel egymás mellett ezek az akáckarók.

– Miért veszélyesek?

– Az a karó okozza a gondot, ami nem látszik.

Ezek a botok elsősorban a SUP-osok számára jelentenek veszélyt, mert az ő deszkájuk kilyukadhat, vagy fennakadhat egy ilyenen. A csónak, kajak, kenu átsiklik felette, nem sérül, mert erős anyagból készülnek; ezért nem zavarták ezek a karók a pecásokat sem. Ha csónakkal haladunk át felettük, halljuk a hangot, ahogy megkarcolják az alját, de nem okoznak problémát.

Fotó: Mihály Szilvia

De ezek a botok nemcsak azért veszélyesek, mert a SUP-on sérülést okozhatnak, hanem azért, mert ha valaki ott ugrik egy fejest, vagy épp ott esik esik a vízbe, ahol ezek le vannak szúrva, könnyen megsérülhet.

– Mit tanácsol a SUP-osoknak?
– Most alacsony a vízállás, elég sok botot ki tudunk kerülni, de mindig kérjük ki az adott standon kölcsönzőt üzemeltetők tanácsát, ők jól ismerik a vizet. Akkor is kérdezzük meg őket, ha saját deszkával megyünk evezni. Itt nálunk én azt mondom, Badacsonylábdihegytől Szigligetig nagyjából 100 méterre távolodjunk el a SUP-pal a nádasfaltól.

Ha vízre szállunk, viseljünk mentőmellényt, bár SUP-on nem kötelező, én mindenkinek adok, aki nálunk kölcsönöz felfújható deszkát.

Kattints ide, és olvasd el a Szigligeti-öbölben tett SUP túránk beszámolóját.

– Ha keményebb járművel megyünk a vízre, mire figyeljünk?
– A kajakból, kenuból ne ugráljunk a vízbe. Egyrészt megváltozik a súlypont és felborulhat a vízi jármű, másrészt, aki ugrik, nem tudja, hogy van-e leszúrt karó a víz alatt, megsérülhet. Ha evezünk, nézzük a tájat, a madarakat, élvezzük a természet közelségét, az akrobata mutatványokat ne ilyenkor gyakoroljuk.

Olvasd el mit tegyél, hogy elkerüld a SUP baleseteket.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva