Mihály Szilvia | 2021.07.28. 07:00
Sajkával vagy SUP-pal könnyebb a szigligeti nádasnál evezni?
Ha visszautaznál a múltba vagy csak magad mögött hagynád a strandok zsibongását, fedezd fel a part menti nádasokat, eldugott, titkos öblöket SUP deszkán.

A Szigligeti strandról indultunk el SUP-pal felfedezni, milyen érzés lehetett a középkori sajkásoknak a vízen ringatózni. Ha nincs saját deszkád, itt bérelni is tudsz, és abban is segítenek, merre indulj, ha egy kis nyugalomra vágysz.
Tudj meg mindent a balatoni naszádról, ami a török időkben védte a magyar végvárakat.

Irány a Tapolca-patak

A strandról kievezve a nádas mellett Balatonederics irányába indulva jutottunk el a Tapolca-patakra, ami a település határában folyik. Azt nem gondolnám, hogy a látvány, a víz mögött tornyosuló hegyek a török harcosokat is lenyűgözték, ők fosztogatni indultak át a déli partról.

A hegyek is úgy hullámoznak, ahogy a Balaton
Fotó: Mihály Szilvia

Maga a Szigligeti-vár méltóságteljesen emelkedik a Balaton fölé, bár most csak a várfalak egy része látszik, uralja a vidéket.

Kattints ide, és olvasd el, mi minden vár rád a vár kiállításain.

A vár vesztét egy villámcsapás okozta az 1690-es években.

Néhány jó tanács

A vízen most evezőcsapásokra van szükség, ha szeretnéd te is megnézni a nádasokban rejtőző horgászstégeket és a kis patakot, akkor kellő vízzel és energiával indulj útnak, ne feledkezz meg a naptejről sem.

A strandot elhagyva távolodj el a parttól, nehogy belegabalyodj a horgászok zsinórjába, és arra is figyelj, hogy a nádas közelében botokkal jelölik a beetetési helyeket, illetve csónakkikötésre is használnak rudakat. Ezek, ha hullámzik a víz, nem mindig látszódnak messziről, a SUP deszka könnyen elakadhat rajtuk, te meg vízbe pottyansz.

Horgászstégek a nádasban
Fotó: Mihály Szilvia

A fürdést ne hagyd ki, de te dönts el, mikor mész a vízbe a deszkádról.
A nádas felett ragadozó madár, talán vércse szállt, a vízen hattyúcsalád figyelte tisztes távolságból a színes deszkáinkat, láttunk kócsagot, szürke gémet is.

Ne zajongj, ne zavard meg a vízimadarakat, élvezd ki, hogy vendég lehetsz ebben a varázslatos környezetben. Azt ugye mondani sem kell, hogy a szemetet is vidd vissza magaddal a parti kukáig.

Néha pihenj meg egy stégnél
Fotó: Mihály Szilvia

Egy fél óra evezés után már nem hallod a strandolók zaját, csak a hullámok, a nád susogása és az evezőcsapások hangja töri meg a csendet. Ha pihenésképpen ráfekszel a deszkára és ringatózol a vízen, el tudod képzelni, ahogy a törökök közeledtek a part felé.

A nyugalom szigete, vagyis patakja

Neked könnyebb dolgod lesz megtalálni a Tapolca-patakot, mint nekik, bár a csónakoknak szánt vízi útjelző táblát nem tudtam lefotózni, mert szűk vízi ösvényre kellett fordulni, és nem szerettem volna fennakadni a nádban, azt kell követned.

A Tapolca-patak
Fotó: Mihály Szilvia

Itt egy egész más világba csöppentünk, a hullámzástól védett patakban burjánzó vízinövények és millió apró hal, a víz felett cikázó szitakötők fogadtak bennünket. Óvatosan, lassan haladtunk előre, mellettünk néhány elhagyott horgászstég, palló, varázslatos időutazás volt.

Varázslatos világ
Fotó: Mihály Szilvia

Bár a mentőmellény nem kötelező a SUP deszkán, mi azt ajánljuk, vedd fel, még a leégéstől is megvéd.

Hogy elkerüld a SUP baleseteket, az alábbi szabályokat tartsd be:

  • Soha ne távolodj el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkedsz
  • Kerüljétek a fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagy a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre
  • Amennyiben nem vagy biztos saját úszni tudásodban és vízijárművekkel vízre mentek, mindenképpen viseljetek mentőmellényt
  • Lehetőleg kerüljétek az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást
  • Lehetőleg ne fogyasszatok alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes
  • A parttól távol kerüljétek az egyedül való fürdőeszköz használatot
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt

Nézd meg a szigligeti evezés során készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva