Marton Attila/veol.hu | 2022.06.17. 14:00
Ellenőrizték a strandok vizét
Fürdésre alkalmas a Veszprém megyei strandok vize – állapították meg a szakemberek.

shuA kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők védelme érdekében. A megyében idén 65 balatoni strand mellett a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó-tavon Marcalgergelyiben üzemel fürdőhely. A szezon előtti ellenőrzések alapján megállapították, a strandok vize fürdésre alkalmas.

 

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A kormányhivatal – nép- egészségügyi feladatkörében eljárva – az ellenőrzéseket a szezon alatt is folytatja. A Nemzeti Nép- egészségügyi Központ minden fürdési idényt követően országosan elvégzi a fürdővizek minősítését, amelynek során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2018–2021 közötti időszak alapján a Veszprém megyében található strandok a tavalyi évhez hasonlóan idén is javarészt „kiváló” minősítést kaptak. Hozzátették, Veszprém megyében a fürdővizek vizsgálatát a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályainak Laboratóriumi Osztályai végzik. A szakemberek a szemrevételezés során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás a vízben.

A kormányhivatal közölte azt is, fürödni csak olyan helyeken lehet, amelyek nem esnek tiltás alá és jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősül- nek. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek, ugyanis ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik a szakemberek.

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: illusztráció / shutterstock

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Kiváló a Balaton vize

 

A balatoni fémforgalmat vizsgálták – de nincs köze a tóba esett ékszerekhez

 

Megfelelő a Hévízi-tó vízminősége

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva