likeBalaton.hu | 2022.06.14. 11:00
Kiváló a Balaton vize
Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek többsége kapott jó vagy kiváló besorolást, négy helyen volt kifogásolt a vízminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján.

Az NNK tavalyi összesítése alapján az országos helyzetkép kedvező. A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést. Legnagyobb tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett a természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.
A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, valamint Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége csaknem 85 százalékban kiváló. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 90 százalékban kiválónak bizonyult 2021-ben. A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján.

Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez a kockázatalapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatot is követi.

Kitértek arra, hogy nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálat eredménye.

Tovább olvasnál? Ezek is érdekelhetnek!

Strandolj lécen, deszkán, dróton, szárnyakkal… – itt vannak a különleges balatoni strandok

likeBalaton trükkök, ha csak egy napra ugranál le strandolni a Balatonra – méghozzá olcsón

 

Több mint 50 szabadstrand a Balaton körül – ha eddig nem találtad, most odavezetünk

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva