Krausz Andrea | 2023.03.09. 08:00
Eltelt egy újabb tél, amikor megint nem csúsztuk át a Balatont
Búcsúzva a leghidegebb évszaktól felidézzük Európa egyik leglátványosabb téli eseményét: a 2017-es Balaton-átcsúszást.

Nagy reményekkel figyeltük az idei szezonban is a Balaton jegének alakulását, de az utóbbi évek legenyhébb telén ezúttal sem volt esély a páncél kialakulására.

30 centiméter vastag jég volt a Balatonon

A 2017. január 28-i Balaton-átcsúszás az egyik legemlékezetesebb téli élmény volt sokak életében. A Balaton jegének vastagsága helyenként meghaladta a 30 centimétert. Fotók, videók örökítették meg az egyedülálló kezdeményezést, melynek során átcsúszhattak az emberek Badacsonyból Fonyódra, illetve vissza.

Gyakorlatilag egy folyamatos mentoszlop alakult ki a két település között.

Voltak, akik bakancsban, korcsolyában, mások kerékpárral, kutyával vagy szánkóval vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak.

Extrém téli kihívás volt a jégen való átkelés 2017-ben
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hátborzongató volt a befagyott víz végtelensége

A veszprémi Terjéki Anita családjával együtt vállalkozott arra, hogy átkorcsolyázzon Badacsonyból Fonyódra, mert – mint mondta –

úgy érezték, ez egy egyszeri alkalom lesz az életükben.

– Fantasztikus élmény volt, azóta is a mindig emlegetjük – mondta Terjéki Anita. – Magunkkal vittük az akkor 7 éves lányunkat. Ki volt jelölve az útvonal, végig nagy biztonságban éreztük magunkat, mindenki figyelt a másik épségére.

Megmaradt bennem, ahogy egyszer körbenéztünk: hátborzongató, ugyanakkor fantasztikus volt látni a befagyott víz végtelenségét.

Bár a jégen voltak repedések, a barátnőm, aki velünk jött, többször is elesett, de még így is viszonylag gyorsan átértünk. A parton sokan várták a beérkezőket. Nagyon jó érzés volt, hogy részt vehettünk egy ilyen extrém kihívásban.

Aki nem jött el, az most valószínűleg nagyon sajnálja, hogy nem mert belevágni.

Készült több drónvideó is, amelyeken látszik, hogy milyen sokan voltunk. Jó érzés visszaemlékezni rá – mesélte Terjéki Anita.

Európában egyedülálló a jégen való tömeges átkelés

– A jövőben szívesen megrendeznénk, csak a klíma egyre kisebb esélyt ad rá, hogy összejöjjön. Bár megjegyezném, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése mellett megfigyelhető a szélsőséges időjárás megjelenése is. Egy tavaszias tél során is bejöhet egy szibériai hidegfront, ami 10 napig -10 fokos hideget hoz.

És akkor befagyhat még a Balaton

– véli Kardos Gábor, a Balaton-átcsúszás ötletadója.

– Nagy meglepetés volt számomra, hogy többmilliós nézettséget ért el az átcsúszásról készült drónvideó, ami a YouTube-on messze a legnézettebb balatoni videó lett az összes közül.

Európában teljesen egyedülálló a téli Balaton, főleg, amikor ennyi ember át tud kelni a jégen.

A Genfi-tó és a Boden-tó például túl mélyvízűek ahhoz, hogy befagyjanak.

Már az első átcsúszásra is eljött több ezer ember, de a következőre akár 40-50 ezer ember is kíváncsi lehet. Ráadásul a nemzetközi szinten is meg lehetne hirdetni, hiszen az outdoor extrémsportolók képesek megtenni 600-800 kilométert is egy ilyen élményért – mondta Kardos Gábor.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva