vg.hu | 2022.07.09. 12:00
Eltűnnek a meder alatti vízforrások a Balatonból
Érezted már a Balatonban úszva, hogy hidegebb és melegebb vízfoltok váltják egymást? Itt a magyarázat.

A Balaton vizének hőmérséklete érzékelhetően váltakozik a felszín alatt, ezt különösen a déli part mentén lehet érzékelni, ahol a vízben sétálva is megtapasztalható, hogy az egyik lépésnél még melegebb a víz, a következőnél már hűvösebb. Cholnoky Jenő geográfus a Balaton című művében arról ír, hogy nem hisz azokban a teóriákban, amik a tó alatt húzódó vízforrásokról szólnak. Vannak olyan elképzelések, hogy a Balaton alatt húzódó forrásokból víz szivárog fel a tóba, ezek a szivárgások okozzák a foltokban hűvösebb vizet. Vannak olyanok, akik még a talajból felcsapó víz szivárgást is érezni vélték.

Cholnoky szerint azonban nincs szó föld alatti vízforrásokról, a Balatont véleménye szerint csakis a belehulló csapadék és a bele torkolló patakok táplálják.

Kékszalag 2019 / Fotó: Böröczky Bulcsú

A híres geográfusnak részben igaza volt, de valóban vannak pontok, ahol a talajból felfelé szivárgó víz érkezik a tóba.

A Balaton környékén sok vízforrás található és ezekből a nyugati és az északi partnál valóban szivárogott fel víz, azonban néhány éve ezek a források látszólag eltűntek mondja Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A kutató maga is talált korábban ilyen forrásokat, amik általában nagyon gyenge vízhozamú, karszteredetű artézi vizek, illetve a belefolyók föld alatti szivárgásai. A leginkább úgy lehet megtalálni ezeket a forrásokat, hogy meg kell figyelni, hogy télen melyik pontokon fagy be nehezebben a víz. Ezeken a pontokon a forrásvizek magas szén-dioxid tartalma miatt lassabban fagy be a tó. A kutató elmondta, hogy az utóbbi években ezek a mederforrások eltűntek, főként az aszályos időszakok és a part menti kútforrások miatt.

 

 

Akkor mi okozza a hűvösebb foltokat a vízben?

A válasz meglehetősen egyszerű, mégis nagyon nehezen észrevehető. A tómeder homokos talaja nem egységes színű, vannak világosabb és sötétebb részei. A színek fontos szerepet játszanak a beeső napsugarak elnyelésében. A sötétebb területek jobban el tudják nyelni a napból érkező infravörös fényt, így pedig jobban felmelegítik a felettük húzódó vízoszlopot, mint a környező világos részeken. Amiatt, hogy a mederforrások eltűnnek nem kell aggódni. Ezeknek a vízhozama meglehetősen alacsony volt, a tó élete szempontjából elhanyagolható mennyiségű víz érkezett a tó feneke alól. A Balaton a hiányukkal együtt sem fog kiszáradni.

 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 



 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva