2019.12.02. 14:00
Enyhíti a forgalmi torlódást az M7-es vadonatúj csomópontja
Megépült M7-es új csomópontja, melynek köszönhetően megszűnnek az autópálya Balatonaliga előtti szakaszán, a balatonvilágosi lehajtónál, valamint a balatonakarattyai körforgalomnál jellemző nyári dugók.

– Egy új autópálya-csomópont első ütemét adták át az M7-es autópályán a meglévő 710. számú főút bekötésével. A fejlesztés eredményeként egy Balatonfűzfőt, Balatonakarattyát és Balatonkenesét elkerülő, 2,4 kilométer hosszú, 2×1 sávos új út készült el. A csomópont új gyűjtő- és elosztósávokkal épült meg az M7-es autópálya jobb és bal oldalán. A projekt több mint 7,3 milliárd forintból valósult meg – közölte a a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Mostantól a Balaton északi partjára indulók jóval kényelmesebben és gyorsabban érhetik el úti céljukat. A fejlesztésnek köszönhetően közvetlenül lehet a nagy kapacitású 710. számú főútra fel- és lehajtani.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az átadón kiemelte: az elmúlt években folyamatosan javultak Magyarország két legfontosabb idegenforgalmi célpontja, a főváros és a Balaton közötti közlekedés feltételei. Ennek eredményeként többek közt megújult a dél-balatoni vasútvonal, idén ősszel megindult az észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése, villamosítása, a már megkezdett fejlesztésekkel javul a Balaton kerékpáros elérhetősége és körbejárhatósága is.

Az új csomópont átadása (Fotó: magyarepitok.hu/Nagy Zsuzsanna)

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az észak-balatoni térség jobb megközelíthetőségét szolgáló, most átadott csomópont további, már megvalósult és tervezett fejlesztések kezdőpontjának is számít. Közelében indul az M7-es idén és tavaly három ütemben, összesen 20 kilométeren felújított szakasza.

Az M7 Letenye felé vezető oldala több mint 3,4 milliárd forint költségvetési támogatással újult meg. Az októberben elkészült befejező ütemmel együtt Balatonvilágos és Zamárdi között végig jó minőségű sztrádán haladhatnak az autósok a szlovén határ felé vezető oldalon.

Az M7-es autópálya és a 710. számú főút újonnan átadott csomópontja Balatonfőkajárnál (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2008 májusa óta hiányzott a közlekedőknek a most átadott útszakasz, amely az M8-as autópálya megépülésével lesz majd teljes.

A most átadott beruházás mellett a térségben több jelentős projekt is folyamatban van. Kiemelte, hogy több jelentős beruházás is zajlik a térségben, ezek közé sorolta az Örvényes és Balatonakarattya között 43,5 kilométeren megújuló kerékpárutakat, melyhez kapcsolódva 2020 őszén elkezdődik a Balatonkenesét és Balatonfűzfőt érintő 4,2 kilométeres új kerékpárút építése. Emellett 2020 első negyedévében megkezdődik a 8-as számú főút Veszprém déli elkerülő első ütemének megvalósítása is a 72. és 73. sz. főutak között 7,5 km hosszban új, különszintű csomópontokat is kialakításával.

Nyitókép: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva