2019.07.09. 17:00
Erre figyelj, hogy a nyaralás ne legyen rossz élmény
Néhány tanács mindenkinek jól jön, hogy az idei nyaralás az élmények, és ne egy betegség miatt legyen emlékezetes.

Kiemelten fontos, hogy a nyári kánikulában fokozottabban figyelj a meleg elleni védekezésre és a folyadékfogyasztásra.

Kerüld a közvetlen napsütést, 11-15 óra között ne tartózkodj a napon.

A napozószerek használata során mindig ellenőrizzd, mennyi ideig nyújt védelmet a káros UV sugarak ellen.

A gyerekeket a babakocsiban is óvd, ne tedd ki őket közvetlen napsugárzásnak.

Ha sokat tartózkodsz a tűző napon könnyen napszúrást kaphatsz, ezért viselj kalapot, kendőt.

Napközben tartsd az ablakokat csukva, használj függönyt vagy egyéb sötétítőt.

Lehetőleg éjszaka szellőztess. Ha van légkondicionáló berendezésd, ennek működtetése idején tartsd csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli.

Kerüld a megterhelő fizikai munkát, tartózkodj árnyékban a legmelegebb órákban.

Gyakran zuhanyozz, vagy fürödj langyos vízben.

Viselj világos, természetes alapanyagú, bő ruhát.

A nagy melegben még fontosabb odafigyelni, hogy fogyassz legalább napi 2 liter folyadékot, ami gyümölcslé, víz és tea is lehet.

Az alkohol ebben az időszakban gyorsabban megárthat és gyorsabban fejtheti ki kellemetlen mellékhatásait.

Nyáron mindig legyen nálad legalább egy palack víz, mert a fokozott izzadás, mozgás, napozás könnyebben és rövidebb idő alatt is dehidráláshoz vezet.

Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, kérdezd meg kezelőorvosodat, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt. Fokozottan ügyelj a lázas betegek, gyermekek folyadékpótlására.

Figyelj az élelmiszerek eltarthatóságára, mert a szabadban felejtett ételek nagyon hamar, akár fél óra alatt is megromlanak, elfogyasztásuk pedig betegségeket, kellemetlen panaszokat okozhat. Ezért ha a vakációra előre elkészített ételeket szállítasz, azt mindig hűtőtáskában, hűtve vidd.

A hőségben figyelj arra, hogy ne hagyj a gépkocsiban, felhúzott ablakkal gyermeket és házi kedvencet! A kánikulában a házi állatok is több folyadékot igényelnek, ezért készíts ki nekik is nagyobb mennyiségű friss vizet, ha hosszabb időre egyedül hagyod őket.

Kirándulások, túrázások idején fokozottabban vagyunk kitéve a kullancsok csípésének, ezért használj kullancs- és szúnyogriasztó szereket, hogy a nyaralás csípésmentes maradjon. Minden este érdemes átvizsgálni magadat, a gyerekeket és házi kedvenceket is. Ha kullancsot találsz kullancskiszedővel távolíthatod el.

A fürdőzés során kerüld a veszélyes, ismeretlen vizeket. A tiltott helyeken ne fürödj, hiszen nem ismered a víz hőmérsékletét, mélységét, sodrását, a meder jellemzőit! Még jól úszó ember is szenvedhet balesetet a gyorsan mélyülő, gyors sodrású vizekben.

Itt vannak a Balaton környéki strandok, szabadstrandok, fürdők.

A vízbe ugrálás, csúszdázás előtt ellenőrizd a víz mélységét, mindig hűts le a bőrödet! Csak kijelölt fürdőhelyen fürödj, vagy olyan helyen, ahol nem tiltott. Rosszul úszók csak sekély vízben fürödjenek. Vízi járművön, felfújható eszközökön ne aludj (vízen).

A meglévő krónikus betegségek vonatkozásában a nyári szabadság alatt is tartsd be az orvos által előírt diétát, előírás szerint szedd be – ha elutazol, ne felejtsd otthon – gyógyszereidet.

Ha a nyaralás során mégis sürgős orvosi ellátásra van szükség, a legközelebbi egészségügyi ellátás és az ügyeleti ellátás elérhetőségéről érdeklődj előre. A Balaton környéki ügyeleteket itt találod.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva