likeBalaton.hu | 2023.01.15. 14:30
Éves összesítő a halfarkas gyérítésről
A tavalyi évben összesen 1808 darab nagy kárókatonát lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodás dolgozói a Balaton-körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságokban.

A Balaton partvonalán tavaly még csak 4 helyszínen kapott engedélyt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az illetékes természetvédelmi hatóságtól.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lövik november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590 db-ot a tógazdaságaikban, ahol egész éven át van lehetőségük gyéríteni.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A 2021-ről 2022-re történt csökkenés oka, hogy sajnos a tógazdaságainkban kilövésre engedélyezett éves kvótát is csökkentették. Ugyanakkor jó hír, hogy a Balatonon már nem csak az idézett 4 helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőségük lőni.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A gyérítéseket folyamatosan végezik a szakemberek, az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket kérik hivatalos elérhetőségeikre (lehetőleg e-mailben) legyen szívesek elküldeni. Egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni — előfordult, hogy a horgásztársak ezen faj csapatait jelezték számukra.

 

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: balatonihal.hu
Nyitókép: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva