Mészáros Annarózsa | 2022.12.22. 08:00
Szenvedélye: a hal, méghozzá a tapolcai pisztráng
Tapolcáról mindenkinek a tavasbarlang, a kristálytiszta víz és a pisztráng triumvirátusa ugrik be elsőként. Ennek a hármasnak a keresztmetszete pedig Boér Zoltán kezében fut össze, kinek élete, szenvedélye a hal. A Tapolcai Pisztrángtelepen jártunk.

A Tapolcát délről elkerülő út mentén, a patak mellett terült el a pisztrángtelep, a Badacsonnyal, a Szent György-heggyel és legelő birkákkal a háttérben. Nagy a jövés-menés és a felfordulás a kerítés mögött. Vásárlók adják egymásnak a kis halbolt kilincsét, és hatalmas betonkeverők kerekei dagasztják a sarat az udvaron.

 

A pisztrángtelep egyik medencéje Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Szenvedélye: a hal

— Körülbelül 10 évvel ezelőtt láttam a televízióban egy műsort, amelyben Tapolcát mutatták be, — indítja Boér Zoltán a Tapolcai Pisztrángtelep tulajdonosa a beszélgetést, hogy miként is csöppent a Balaton-felvidékre — a patakpartot mutatta a kép, amikor elhangzott, hogy ezen a területen régen egy haltelep működött. Ez akkor szörnyen nézett ki: elhanyagolt volt, nádas nőtt itt. A régi kerítésen volt egy tábla, amelyen látszott az eladó felirat. Láttam az itteni vizet, ezt a gyönyörű helyet, beszéltek a víz állandó hőmérsékletéről, amit én elragadtatva hallgattam… Még aznap éjszaka egy házipapucsban és egy rövidnadrágban elindultam Tapolcára Székelyudvarhelyről.

 

 

Zoltán leírhatatlanul nagy szenvedéllyel van a halak iránt, szerinte ezt másként nem is lehetne csinálni.

— Én víz mellett nőttem fel, onnan a szenvedély. Sok bosszúságot okoztunk a nagyapámnak, amikor láttunk egy halat a malomárokban, néha elzártuk a folyását. Olyankor megállt a malom, aztán jött a nemulass. De a hal megvolt!

Zoltán Dániában tanulta a szakmát, 15 éve jár vissza folyamatosan képzésekre. Mentorai az egész életüket a haliparban töltötték.

— A nulláról építettem fel és ezt is. Itt nagyon nagy munkát kellett véghez vinni: felújítás, vízjogi engedélyek kiváltása. Ami itt volt, azt átépítettük egy cirkulációs rendszerre, így kevesebb víz használódik fel és kontrolláltabbak a körülmények.

A mostani fejlesztésben többek között egy víztisztító állomás is kialakításra kerül. 2000 liter víz/másodperc fog átmenni mechanikus és biológiai szűrőn, újrahasznosítva azt. Így olyan minőségűre tisztul a víz, mint mikor a rendszerbe érkezett. A szennyvíziszapból pedig pellet készül, ami biogazdaságban kerül felhasználásra.

A tapolcai tavasbarlang vize 170 méterről tör a felszínre. 13-14 perc a megtett ideje a víznek, amíg elér a haltelepig. Se nem hűl, se nem melegszik, állandó hőmérséklete 18 fok, és 264 liter/sec használatára jogosult a telep.

A füstölt pisztráng nagy kedvenc
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Hallal álmodni

Az elmúlt egy évben átalakítás, fedés került a medencékre. Erre azért volt szükség, mert a karsztvíz jellemzője, hogy nagyon áttetsző, és a napsugár égeti a halakat. Ugyanúgy, mint az ember bőrét.

— Amilyen ajándék ez a víz, olyan átok is egyben. Mert, ha a hal bőrét elégeti az UV sugárzás, akkor az a felületében sérül, és rögtön megtámadják a vízben lévő baktériumok. Az immunrendszer gyengül, a stresszfaktor növekszik — magyarázza a szakember, hogy miért volt szükség a csarnokok létrehozására. Majd még egy erős érvet említ. — De nemcsak emiatt, hanem mert megpróbáltuk azt, amit még más nem: a szürke harcsát intenzíven tenyészteni. Nekünk sikerült a tavalyi és a tavaly előtti évben 140 000 kiló szürke harcsát termelni a meglévő medencékben. Ekkor szántam el magam, hogy meglépjük ezt a nagy beruházást. S ezáltal szinte minden típusú halat termelni tudunk. Mert én azt vallom, hogy aki a pisztrángot bírja, az a többi hallal álmodik. Ide nem elég a tapasztalat, hanem kell ez a sajátságos hely, ez a víz adta lehetőség, ami lehetővé teszi az itteni munkát.

Jövőre már fogassüllőt is fognak tenyészteni ugyanilyen intenzitással, egy svájci és egy dán céggel együttműködve, akik az ivadékot adják.

— 150 tonnányi fogassüllő fog teremni, körülbelül 200 tonna szürkeharcsa és nagyjából 300 tonna szibériai tokhal — sorolja a tulajdonos a szinte felfoghatatlan számokat. — A világ egyik meghatározó kaviártermelő cégének neveljük elő a tokhalat másfél-két kilósra. Idén 50 tonnát állítottunk elő, a beruházás miatt hely szűkében voltunk.

 

Nézd meg hogy költöznek a tokhalak:

Úton a világhírnév felé

Eddig minden halukat Magyarországon adták el, most lép a telep a nemzetközi piacra.
— Hatalmas lépés ez: világhírűvé válik a tapolcai hal. Jelenleg a felénél járunk a beruházásnak — 8 medence üzemel, de 36-ot építünk. A mostani csarnok csak az egyik, összesen 16 ezer négyzetméter lesz. Ahol most legelő van, az mind csarnok lesz. A hely és a víz adta lehetőségek nélkül én lehetnék táltos, de mire mennék vele.

Számokra bontva: 2,4 milliárd forint a beruházás értéke, abból 1,2 Európai Uniós forrásból fedeznek, a többi önerő.
— 800-1000 tonna haltermelést tudunk biztosítani szezonális szinten. Egy szezon 14-16 hónapot jelent. A pisztráng, a szürke harcsa és a lazacpisztráng elfogy Magyarországon, de a kurrens halak; a tok és a süllő felvevője a külföldi piac lesz.

Ehhez hasonló fedett medencék épülnek Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

A pontynak is jó a karsztvíz

1-1,5 kilósan veszik a pontyot a termelőktől, majd behelyezik az erre kialakított, talajba kotort medencékbe.

— A telepről elfolyó vízrendszerben, ebben a tiszta vízben nevelkednek, a pontyok, ezért húsukban nem érezni azt a jellegzetes tavi hal ízt. Ezek bő 10 kilós példányok és körülbelül 500 darab úszkál most itt.

Pontyok lubickolnak a langyos vízben
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Nem mind tapolcai, ami fénylik

Nem kell aggódni az új halak térhódítása miatt — pisztrángból volt, hogy 70-80 tonnát termeltek, annak ellenére, hogy a pisztráng egy kényes teremtmény, olyan, mint a méh. A mennyiség mindig attól függ, hogy mennyi az igény. De annyi pisztráng mindig lesz Tapolcán, mint eddig, hogy a Balaton-felvidék és a környék éttermeit, a helyben vásárlókat kiszolgálják.

— Én nem szándékozom ezzel a nagybani piacon kereskedni, mert az a baj, hogy a piac tisztességtelenül viselkedik. — Zoltánnak igen rossz tapasztalatai vannak. — Sok esetben becsapják a fogyasztókat — például egy fővárosi piacon és nagyon sok étteremben a norvég lazacfilére az volt kiírva, hogy tapolcai. Ez sok esetben előfordult már.

Erre a stiklire úgy jöttek rá, hogy egy vásárló azt mondta nekik, hogy itt helyben szereti megvenni a tapolcai pisztrángot, mert itt a legfinomabb.

— Akkor visszakérdeztünk, hogy ezt hogy tetszik érteni? Máshol, hol venné meg? Ugyanis én egy éve nem adok el senkinek egy darabot sem nagykereskedelmi szinten. Erre az volt a válasz, hogy Pesten, az egyik piacon szokta venni. De az nem jó, mert jön ki a szálka belőle.

Amikor Zoltán erről tudomást szerzett személyesen kereste föl ezt az árust, s másokat is, akik azt mondták, azért írják ki csupa nagybetűvel, hogy Tapolcai Pisztráng, mert jól hangzik és minőséget jelöl.

— Az a szomorú, hogy becsapják az embereket! Én ettől teljes mértékben elhatárolódom. Itt helyben, Tapolcán lehet ezt a halat megtalálni, sehol máshol.

 

 

A tapolcai hal az év 365 napján jól fogy

Az egy köztudott tény, hogy karácsonykor mérhetően több hal fogy. De a tapolcai létesítmény szerencsés helyzetben van.

— A mi termékünket ünneptől függetlenül mindig keresik — állítja büszkén Zoltán. — A Balaton-felvidékről és annak vonzáskörzetéről is ide jönnek halért az emberek, de mondhatjuk még Székesfehérvártól Keszthelyig tartó vonalat, sőt még Győrből is sokan hozzánk jönnek. Az elmúlt 4-5 évben, aki találkozott ezzel a termékkel, kóstolta azt, nem fogja elfelejteni, keresi a Tapolcai Pisztrángot. Az itteni éttermekben, borpincékben, vendégházakban a kóstolók szinte állandó szereplője a füstölt pisztráng, nem beszélve a Pisztráng Fesztiválról, ami évről évre nagyobb hírrel rendelkezik. Az emberek ilyenkor karácsonykor szívesen utaznak akár 50-60 kilométert is egy jó halért, egy finom falatért — összegzi az elmúlt évek tapasztalatait a szakember.

S, hogy nála mi került a karácsonyi asztalra fő menüként?

— Én eszem halat majdnem mindennap. De karácsonykor töltött káposztát készítettem édesanyám és a nagymamám receptje alapján — de nem halból!

 

 

Tapolcára tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva