Mihály Szilvia | 2019.04.10. 14:00
Exkluzív interjú a rúdtáncvilágbajnok vízimentővel
A 22 éves Floch Bernadett életének meghatározó elme a víz, szabadidejében szenvedélyes vízimentő. Gyerekkorában szinkronúszott, de már akkor tudta, hogy ő rúdtáncos lesz.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy Floch Bernadett profi világbajnoki címet nyert rúdtáncban. Most a LikeBalatonnak mesélt a Balaton és a vízimentés iránti szenvedélyéről, na és persze a rúdtáncról.

– Édesanyám teljesen megdöbbent, amikor már óvodásként közöltem vele, hogy én rúdtáncos leszek. 12 évesen már biztos voltam benne, hogy azokat a mozgásokat, amit egy videón láttam egy rúdtáncostól, én is meg akarom tanulni. 15 évesen kezdtem el rúdtáncolni Pirner Almánál.

– Hosszú éveket vártál, mire először kipróbálhattad a rúdtáncot, milyen érzés volt?
– Fantasztikus. Versenyző szinkronúszóként azt gondoltam, nekem ez nem okoz problémát, de az első óra után azt éreztem, hogy leszakad a kezem, nem bírom. Ez teljesen normális érzés, mert más izmokat kell mozgatni, mint szinkronúszásban.
A legelső versenyemen anyukám is látta a szememben, hogy valóban megtaláltam a nekem való sportot, amit szenvedéllyel és sikerekkel tudok űzni. Tizenhat és tizenhét évesen megnyertem Magyarország első a junior világbajnok címeit az IPSF versenyen. Ebben benne volt a korábbi 10 szinkronúszós év munkája is, hiszen tudtam, hogy kell versenyezni, és nagyon komoly mozgáskultúrát tanultam.

Fotó: Floch Bernadett

– A kecses rúdtánc és a vízimentés kemény feladata hogyan fér meg egymás mellett?
– A rúdtánc ugyan esztétikai sport, de nagyon megerősödik a rúdsport során a kezünk, vállunk, hátunk. Így lány vízimentőként is kellő erőm van, ha a helyzet úgy kívánja.
Vízimentőként a megelőzésre törekszünk, például folyamatosan takarítjuk a vízbe vezető lépcsőket, nehogy megcsússzon valaki, tudjuk, mikor, kit kell riasztani, ha nagyobb baj történik. Egy kéztörést nem én gipszelek be, de meg tudom nyugtatni a sérültet, alapellátásban részesítem és azonnal tudok segítséget hívni.
A vízimentőknek az a jó nap, amikor nem történik semmi. Persze, ilyenkor is történik, hiszen egész nap figyeljük az embereket, figyelmeztetjük őket, hogy ne ugráljanak fejeseket a vízibicikliről, hogy igyanak rendszeresen folyadékot, ne üljenek a tűző napra.

Fotó: Floch Bernadett

– Hogy kerültél kapcsolatba a vízimentőkkel?
– A nővérem ismertetett meg ezzel a tevékenységgel, ahogy korábban a szinkronúszással is. Ő három évvel idősebb nálam, alig vártam, hogy én is a vizimentéssel tölthessem a nyarat.
2015-ben egy teljes szezont dolgoztam vízimentőként, mostanában ritkábban van időm, de egy-egy napra szívesen beállok segíteni.

– Azt nyilatkoztad, hogy a vízimentés pihentetőbb, mint a rúdsport. Ezt hogy érted?
– Mivel a rúdsportot oktatom is, napi szinten emelgetek másokat, tartok órákat és edzem saját magamat is. Ha egy gyakorlat bonyolultabb, többször megmutatom, segítek a kezek és lábak vagy a teljes test felemelésében, ez nagyon megterhelő fizikailag. Ehhez képest a strandon figyelni az embereket, a friss levegőn lenni és érezni a Balaton illatát, teljesen feltölt energiával. Persze, ez nem lustálkodás, nagyon kell figyelni az emberekre, a szituációkra, és ha krízis adódik, higgadtan és azonnal reagálni kell rá. Vízimentőként jobban kell figyelni, de a testem pihen.

Fotó: Floch Bernadett

– Melyik a kedvenc részed a Balatonnál?
– Az északi parton Balatonfüred a kedvenc vízimentő helyem, de a Balaton összességében egy nagy szerelem. Gyerekkorom óta minden nyarat Balatonföldváron töltök, ha szabadidőm van, most is igyekszem minél több időt ott tölteni.

– Nagyon energikus, lendületes lány vagy, szoktál csak úgy napozni, semmit tenni?
– Persze, azt is nagyon szeretem. Bár a sport a balatoni pihenéseim alatt is fontos. Szeretek kerékpározni, már körbetekertem egyszer egy nap alatt a tavat, és többször tettünk kisebb távokat, félköröket a tó körül. Imádok futni, és nyáron a nyújtásra is nagyobb hangsúlyt fektetek. A kutyusommal nagyokat sétálunk, vele is napi szinten kell mozogni, de szeretek a napon is feküdni, hogy pihenjen a testem.
A víz a lételemem, az úszás mellett a SUP is nagyon jó mozgásforma, ezt is kipróbáltam már.

– Oszlassunk el néhány tévhitet a rúdtáncról, hiszen sokan azt gondolják, ez csak szexi vonaglás a rúd mellett.
– A rúdtáncnak, rúdsportnak több típusa van, ezek közé tartozik a fitneszes sportosabb irányzat a művészi és a szexisebb rúdtánc is. Én mind három stílusban egyaránt fejlesztem magam és oktatok is. Nagyon élvezem, mikor a sok sportos elemtanulás után végre felkaphatom a magas sarkú cipőm. Ilyenkor igazán nőnek és szexinek érezhetem magam.
A rúdtánc önmagában is nagyon önbizalom növelő, de a táncos órák még jobban hozzájárulnak a nőiesség és az önbizalom fejlődéséhez. Persze ezt is meg kell tanulni, a szexis táncmozdulatok magas sarkúban gyakran nehezek és csak távolról tűnik könnyűnek.

Én a legutóbbi versenyen rúd színház kategóriában indultam, ahol 4 kategória van, én comedyben versenyeztem. Ebben a versenyrendszerben fontos hogy egy komplett showt kell a színpadon bemutatni. A comedy kategória lényege a, minél viccesebb előadás. A versenyen ezúttal négy perc alatt kétszer kellett átöltöznöm és hét embert koordinálnom a műsor közben, a saját produkcióm mellett összhangban kellett lennem a többiekkel is.

A rúdsport tanulható, bárki elsajátíthatja kortól, nemtől és súlytól függetlenül, ma már én is tanítom. Anyukám is kipróbálta, neki is nagyon tetszett.
– Budapesten és a versenyeken kívül hol találkozhatunk veled?
– Van egy pódiumos mobil rudam, amivel tudok bemutatókat tartani, ezt 10 perc alatt össze tudom szerelni, és akár a Balatonnál is tudok rúdtáncolni.

Fotó: Floch Bernadett

Bernadett a világbajnoki cím megnyerése után sem pihen, a következő versenye Londonban lesz júliusban és ezt követi még egy megmérettetés. Mindkettőre külön koreográfiával és jelmezekkel készül.

Mutatjuk a csodaszép rúdtáncvilágbajnok képeit:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva