likeBalaton.hu | 2020.06.02. 06:00
Ezt nem hiszed el! Csodás az orchideavirágzás a Balatonnál!
Imádod az orchideákat? A Balaton körül túrákat is tehetsz ezeknek a virágoknak nyomában, és gyönyörűeket láthatsz!

Az orchideákat legtöbben csak a virágcserépből ismerik, pedig nemcsak a virágüzletekben elterjedtek, vannak olyan természetes hazai élőhelyek is, ahol őshonosak.

– Igaz ugyan, hogy többségük a trópusi esőerdők lakója, de Magyarország flórájában is megtalálhatóak, így a Balaton környékén is nagy számban fordulnak elő az orchideák – mondta Mészáros András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre. – Sőt, a klímaváltozás következtében egyes fajok gyakoribbá váltak itt, de több el is tűnt ugyanemiatt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területein, jelenleg mintegy 45 orchideafajról tudunk.

A hazai orchideafélék formája és mérete is roppant különféle, a közeli fotókon persze mindegyik látványos, valójában a legtöbb vadon virágzó orchidea mellett könnyen elmegy a figyelmetlen természetjáró, kisebbek mint gondolnád, csak akkor veszed észre őket, ha tudod, hogy hol érdemes lehajolni hozzájuk.

Egy gyönyörű Agárkosbor a Balatonnál Fotó: Makai Győző/Virágjáró

Hagyjuk őket az élőhelyükön

A Balaton körül számos élőhelyen előfordulnak orchideák, így az öreg természetes erdőkben, élnek száraz legelőkön vagy üde réteken, lápokon. Megfigyelhetjük őket másodlagos élőhelyeken is, felhagyott bányákban, erdőültetvényekben, utak mentén.

– Az orchideák többségének az is a különlegességéhez tartozik, hogy a magjaik csírázásához és a növény későbbi életéhez szükség van egy gombapartnerre – mondta Mészáros András. – Magvaikban ugyanis nagyon kevés a tartalék tápanyag, ezért a csíranövények a gombatelep jelenléte nélkül nem életképesek.

Minden hazai orchideafaj szigorúan védett: a dekoratív virágokat tilos leszakítani, vagy kiásni a növényt. Éppen ezért nem szabad, de nem is érdemes azzal próbálkozni, hogy az otthoni virágoskert díszei legyenek, hiszen gombapartnerük nélkül elpusztulnak. Érdemes tudni, hogy az orchidea-félék virágzásában szabályos évjáratokat lehet megfigyelni. Vannak különlegesen jó évek és olyanok is, amikor bizonyos fajok egyáltalán nem nyílnak ki. Idén két-három héttel előre jár a természet, az enyhe tél miatt, így az orchideák virágzása is „sietett” ezen a nyáron. Jelenleg a mutatós gérbicsek virágoznak nagy számban a Balaton-felvidéken. A mocsári kosbor és a vitézvirág is nemsokára virágba borul, de később még látni lehet számos nőszőfű fajt is a Balaton körül.

Vitézkosbor, májusi pompájában. A kosbor, a régi magyar elnevezése az orchideáinknak. A virágok földalatti gumóira utal, ami a kos heréire hasonlít. Fotó: Makai Győző/Virágjáró

Olyan is van, ami titkos helyen virágzik

Egy szál virág természetvédelmi értéke, 10 ezer forinttól 250 ezer forintig terjed. Így aztán azt is fontos tudnod, hogy ilyenkor, fokozottan figyelnek rájuk. Vannak olyan fajok is, amelyek virágzási helyét szigorúan titokban tartják. Olyan ritkák és ezért annyira értékesek, hogy csak néhány, a területet tökéletesen ismerő bennfentes tud arról, hogy pontosan hol virítanak egyes bangófajok, vagy a sallangvirágok.

– Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a ritka fajok élőhelyén esetenként szabályos búcsújárás kezdődik csak azért, hogy a közösségi oldalakon kiírhassák egyesek, micsoda különlegességet sikerült fényképezniük – mondta Mészáros András. – A „ritkaságvadász” fotósok taposásukkal komolyan károsíthatják a növényeket, így aztán a legféltettebb fajok előfordulását titokban kell tartanunk. A hazai orchidea fajok mindegyike védettséget élvez, ezért mondjunk le csokorba szedésükről. Egyrészt ez igen barbár és drága mulatság lehet, másrészt a vadvirág a természetben nem csupán a mi gyönyörködésünket szolgálja. Szépsége, illata a sok millió éves természetes szelekció alkotása. A virág sikeres megporzása a fennmaradás biztosítéka. A legszebb vadvirágok leszedésével a növényt a sikeres szaporodás lehetőségétől is megfosztjuk.

Kirándulásunk során úgy gyönyörködjünk a virágokban, hogy ne sodorjuk őket veszélybe: csodáljuk meg őket eredeti termőhelyükön és emlékként fényképeken vigyük őket haza.

Müller-nőszőfű

Müller-nőszőfű a Bakonyban. Fotó: Mészáros András/Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A szintén orchidea fajokhoz tartozó nőszőfüvekkel főként erdőkben találkozhatunk. A Müller-nöszőfű a Balaton-felvidék száraz tölgyeseiben, június végén-július elején virágzik és több fajával, változatával is találkozhatsz.

Madárfészek orchidea

Ez egy igazán ritka és különleges orchideaféle, a madárfészek. Fotó: Mészáros András/Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A madárfészek orchidea abban különleges, hogy nincsenek zöld színtestei, így nem a napfényt hasznosítja, hanem az erdei fák gombapartnerein élősködik.

Pettyes kosbor

A Pettyeskosbor egy csodaszép példánya. Fotó: Makai Győző/Virágjáró

A kinyíló rózsaszín szirmokat apró, sűrűn elhelyezkedő sötétebb pöttyök díszítik. Száraz gyepek jellemző orchideafaja.

Bíboroskosbor

A Bíboroskosbor, az egyik legtermetesebb kosborunk. Fotó: Mészáros András/Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A kosborfélék nemzetségének egyik legtermetesebbre növő és egyik leggyakoribb hazai védett faja. Látványos, tömött virágzata április, május hónapokban nyílik.

Fehér madársisak

Fehér Madársisak. Fotó:Makai Győző/Virágjáró

Májusban nyílik. Nagyméretű, csodás fehér virágai vannak, szirmai sisakszerűen összeborulnak. A Balaton környékén a száraz tölgyesekben gyakori faj.

Légybangó

A Légybangó, a virág különleges alakjáról kapta a nevét. Fotó: Makai Győző/Virágjáró

A Keszthelyi-hegységben kisebb állományai élnek. Fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke a legmagasabb, 250 ezer forint. Neve légyre emlékeztető virágzatára utal.

Ibolyás gérbics

Ez az ibolyás gérbics, ugye milyen szép? Mészáros András fotója.

Egyik legnagyobb termetű hazai orchideaféle. Ibolyás színezetéről, és jellegzetes, nagy virágairól könnyen felismerhető. Nagyon impozáns, laza virágzatát, akár 20 virág is alkothatja.

Adriai sallangvirág

Az Adriai sallangvirágból nagyon kevés van ma már, ezért azt sem árulják el ez a szép példány hol borult virágba a Balatonnál. Fotó: Mészáros András/Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Nagy termetű, kecses külsejű orchidea. Virágzata laza megnyúlt fürt, amelyet 20-40 zöldes-halványbíboros virág alkot. Magyarországon nagyon ritka, de a Balaton körül, a Bakonyban, a Keszthelyi-hegységben és a Zalai-dombságon találhatók kisebb állományai.

Agárkosbor

Agárkosbor, ezt szintén a Balaton környékén fotózta Makai Győző Virágjáró.

A kosborfélék családjába tartozó, évelő 20-25 cm-es védett növény. Leggyakoribb kosborfajunk, áprilistól-júniusig virágzik és régen, gyógynövényként is hasznosították.

Vitézvirág

Ilyen a Vitézvirág, ez is az orchideák közé tartozik. Fotó: Mészáros András/Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Magas, karcsú megjelenésű. Levelei keskeny-lándzsásak. Május végétől, június végéig megjelenő virágzata sötét-bíborvörös színű és kúp formájú.

Más érdekes virágokról is írtunk korábban, nagy sikere volt amikor elárultuk a hévízi tündérrózsák titkait és arról is meséltünk már nektek, hogy miért érkezett egy francia tájkertész Siófokra. A tavasszal nekünk is hatalmas élmény volt, amikor példaértékű összefogással mentettétek meg velünk a kőröshegyi tulipános virágait. Ha rajongsz az ilyen programokért, akkor pedig innen megtudhatod, idén hogyan szedhetsz majd levendulát Tihanyban.

Nyitókép: Vitézkosbor Fotó: Makai Győző/Virágjáró

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva