Mihály Szilvia | 2019.10.06. 11:00
Úsztál már a hévízi tündérrózsák között?
Varázslatos élmény a tavirózsák között úszkálni a Hévízi-tóban. Mindent megtudhatsz erről a különleges növényről, gyere, nézd meg videóinkat és képeinket!

A Hévízi-tóban egészen különleges élmény úszni, lebegni. Körülöttünk a vörös, kék és fehér tavirózsák, a tó környékén erdősáv, a látvány, a színek harmóniája megnyugtatja az embert a stresszes hétköznapok után.
Nem véletlenül lett az üdülőváros jelképe ez a virág. A hévíz Tourinform kimutatása szerint az egyik leggyakrabban fotózott hévízi nevezetesség is a tavirózsa.

Fotó: Tourinform, Hévíz

A köznyelv tündérrózsának is hívja ezeket a színes virágú növényeket, és több legenda kering róluk. A fehér és a kék tündérrózsa Egyiptomban a bőség jelképe, a hinduk lótuszvirága pedig az univerzum bölcsője volt.
Németh György, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője kalauzol bennünket a Hévíz-tó partján, és mutatja be a varázslatosan szép tavirózsákat.

Fotó: Varga Lívia

A Hévízi-tóban a fehér színű tavirózsa volt őshonos, a vörös, indiai változatot több mint száz évvel ezelőtt Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára telepítette a meleg vizű tóba.

Forrás: Tourinform, Hévíz

– Fontos leszögeznünk, hogy a növények helyi védettséget élveznek, ezért tilos leszedni és bolygatni őket, amúgy sem lenne érdemes hazavinnünk, hiszen a kerti tavunkban nem tudnánk számukra a szükséges életfeltételeket biztosítani. Ez a vízösszetétel és klíma, ami Hévízen található, elég egyedi életfeltételeket biztosít. Szerencsére az itt pihenő vendégek teljes csodálattal és odaadással vannak a tavirózsa iránt, nem fordult elő, hogy valaki hazavitte volna a növényt – tudtuk meg Györgytől.

– Kék, fehér és piros virágok láthatók a tóban.
– Számunkra a legfontosabb a piros, ami egyébként rózsaszín – mutatja nevetve György a szerintem is ciklámen színű virágokat.

Fotó: Mihály Szilvia

A fehér virág levélszerkezete egész más, mint a pirosnak. A fehérnek nagyon egyenes, felálló, vastag levele van, a kéknek sima, nagy levele van, a piros növényé recés szélű. A nyári időszakban különleges látvány, ahogy ezeken a nagy leveleken a békák napoznak.

– Hogy szaporodnak ezek a növények?
– A kék tavirózsa esetén a levélnyél központjából szaporodik az új egyed. Amikor a nagy levél megöregszik, elrohad, leszakad és a vízáramlással odébb vándorol, a közepe lesüllyed, táptalajt talál a tőzegben, gyökeret ver és abból hajt ki az új növény. Ezáltal sokkal intenzívebb a szaporodása, minta pirosnak. Ha megnézzük, láthatjuk, hogy ez a kis hajtás mindig víz alatt van, a levél formája gondoskodik erről.
Mutatjuk a képen:


A piros tavirózsa gumóról hajt, nehezebb szaporítani.

– Különleges időszakban borul virágba a vörös tavirózsa.
– A növény az éjszakai órákban nyílik és délelőtt zárja össze szirmait, borongósabb őszi napon tovább is virágzik. Ha a virágot vagy a levelet elszakítjuk a szárától, akkor egy erős, csöves keresztmetszetében kör formájú szerkezetet láthatunk.
Nézd meg a videót, amiben egy hévízi tündérrózsa egy napját nézhetjük meg egy percbe szerkesztve. A szirmok szép lassan nyílnak ki, majd ugyanilyen komótosan zárulnak össze. Már a látvány is felér egy relaxáló wellness kezeléssel.

– Igaz, hogy a tavirózsa levelei védik a tavat a lehűléstől?
– Tudományosan nincs bizonyítva, de a fizikát figyelembe véve igaz lehet az állítás. A nagy mennyiségű levélfelület mérsékelheti a hűlést, de úgy a párolgást is meleg időszakban. A tavirózsa gyökerei csökkentik az iszap vándorlását, megtartják az iszapréteg szerkezetét.
A tavirózsák jelenléte nagyon hasznos a többi élőlény számra, szaporodásukhoz, életmódjukhoz nélkülözhetetlen búvóhelyet, életteret biztosítanak. Nem csak esztétikailag, ökológiailag is nagyon fontos a jelenlétük. A tavirózsa környezete kiváló élőhely, a rajta képződő biofilm réteg pedig hasznos tápanyagként szolgálhat.

– Vannak kártevői a növénynek?
– Érdekes, hogy télen a szárcsák előszeretettel fogyasztják a leveleket és a gumókat is.
Fő kártevője azonban a tavirózsa levélbogár, ami megrágja a leveleket. Ezek ellen környezetbarát permetezéssel tudunk védekezni. Természetvédelmi cél, hogy mind a véd erdőből, mind a tóból eltávolítsuk az invazív növényeket. A tó esetében ezt a munkát a tótisztító munkatársak végzik.

– Mit csinál konkrétan egy tótisztító? Ők búvárok vagy csónakból végzik a munkájukat?
– A tótisztítók csónakból, part oldalról dolgoznak. A lebegő szerves és szervetlen szennyező anyagokat lefölözik, valamint a vízszintszabályozást és a leeresztő csatornák tisztítását is ők végzik. Nagyobb volumenű szerves anyag jelenléte könnyen vízvirágzást okozhat, ami számos kedvezőtlen hatással járhat. Ez főként a meleg nyári időszakban jelent kockázatot.

– Sokan koszosnak gondolják a vizet, amikor iszapdarabok úsznak benne. Ez mitől van?
– Időjárás változás esetén a finomiszap feljön a felszínre. Az iszapot a népnyelv az állaga miatt hévízi iszap korpának hívja. Ez a finomiszap a gyógyító iszap része, melyet fontos kihangsúlyozni.

– Tényleg „vándorolnak” a tavirózsák?
– Némi mozgás megfigyelhető a mozaikszerűen elhelyezkedő csoportoknál. Valószínűleg a vízáramlás hatása okozza ezt a jelenséget. Jelenleg a tó különböző pontjain állandó jellegzetességgel van jelen a tavirózsa, itt az északkeleti sarokban a fehér, mutatjuk, milyen szépek.

Fotó: Mihály Szilvia

A kék a tó Medve napozó felőli részén elszórtabban található meg. A jelen időszakban a tó partján, annak 20-30 méteres peremén és a déli kifolyón, valamint a mozgássérültek számára fenntartott részen találkozhatunk nagyobb tavirózsa telepekkel.
A tavirózsák szára akár 4-5 méter mélyre nyúlik, és rögzül a tőzeges iszapba. A tó közepén ezért nem látunk virágokat, hiszen itt a vízmélység ennél sokkal mélyebb. A mozgásukat, vándorlásukat drónok segítségével tudjuk nyomon követni. Évszakonként figyeljük a növény egyedszámát, vándorlását. Fontos megnézni minden tavasszal, hogy a vándormadarak jelenléte után hogy változik az állomány, és mekkora lesz a vegetációs időszak csúcsán.

Fotó Tourinform, HévízHa a vizsgálatok azt mutatnák, hogy radikálisan csökken a tavirózsák egyedszáma, akkor betelepítéssel tudunk ezen változtatni. Eddig mozaikosan volt jelen a tavirózsa a tóban, most jobban elkülönülő nagyobb telepeket alkotnak. A vizsgálatok egyelőre azt mutatják, hogy a tavirózsa megjelenése ciklikusságot követ. Jelenleg a déli és északi leeresztő csatornában vannak nagyobb egyedszámok. Gyakori, hogy a déli kifolyón levő tavirózsa állományt ritkítani kell, ez a növény-egészségügyi munkák miatt is fontos. Május, június végére olyan erős állomány áll össze, hogy nyaranta 2 gyérítést kell beiktatni.

Mutatjuk, milyen csodásak voltak a tavirózsák az előző téli Hévíz-patak evezésen:

– Milyen különleges növényekkel találkozhatunk még a hévízi fürdőzés során?
– Ne feledkezzünk el a véderdőben található mocsári ciprusokról sem. A tőzeges talaj nagyon jó táptalaj ennek a növénynek, könnyű szerkezetű és nagy vízellátást biztosít. A mocsári ciprusok tavasszal, nyáron élénk zöldek, az őszi, téli időszakban pedig rozsdás színben pompáznak.
A tó környékén láthatunk még természetvédelmi szempontból fontos növényeket, ilyen például a keskenylevelű nyílfű. Ez a partközeli növény nagyon jól megvan a tavirózsák mellett.

Fotó: Mihály Szilvia

– Melyik a kedvenc élőlénye, növénye az itt látottak közül?
– Környezetvédelmi vezetőjeként számomra nincs különbség tavirózsa, mocsári ciprus vagy szúnyogirtó fogas ponty között. Az egészet egységében szeretem. Büszkeséggel tölt el, hogy ezt a természeti kincset legjobb szakmai tudásom szerint óvhatom és célom, hogy sokáig élvezhessük minden részletét.

Gyere, nézd meg te is, milyen csodálatos a gyógytó!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva