2019.02.10. 15:00
Kolbászfagyi, kolbászos kóla a Kolbászfesztiválon
A klasszikus ízek domináltak a jubileumi tizedik Fonyódi Kolbászfesztiválon. Idén rekordszámú nevező sorakozott fel a töltők mögött, s a látogatók száma is meghaladott minden eddigi rekordot.

Egy hétvégére minden a kolbászról szólt Fonyódon. A Zákányi Kálmán Sportcsarnokban felsorakozott töltőcsapatoknál akadt falusi fagyi kolbászból, kolbászos kóla és szalonnás klíma is. De a főszerepben természetesen a kolbász volt.

Mindenki nyertes volt, aki eljött, hiszen a hangulat miatt már érdemes volt, vélekedtek a versenyzők. – Itt mindenki jól érzi magát – mondta kérdésünkre Madarász Attila, a címvédő Buzsáki Boszorkányos Néptáncegyesület Csapatának vezetője. – A kolbásztöltés ráadásul nem áll távol tőlünk, hiszen sokan vágunk otthon is.
A Boszorkányos Fiúk a hagyományos ízekre helyezték a hangsúlyt, így tettek Schneider Zrt. csapatánál is. – Eredeti zalai, hagyományos receptet készítünk – mondta Kovács Veronika. – Speciális gyúrási technikát alkalmazunk és a fokhagymát előre megáztattuk, töltés előtt pedig még pihen egy órát a hús.

A külsőségekre is nagy hangsúlyt fektettek: mézeskalács malacokat kínáltak, az idősebb korosztálynak pedig parizerből formázott malackákat.
A zsűri dolga nem volt könnyű, hiszen sok szép kolbászt láttak. – A legjobb sütőkolbászt keressük – mondta el kérdésünkre Somogyi Zoltán, gasztroblogger, a zsűri elnöke. – A legkülönlegesebbnek a borókás-medvehagymás fehérkolbász ígérkezett, de idén inkább a hagyományos fűszerezést választották a versenyzők. S sokkal alaposabban dolgoztak a darálásnál, tette hozzá a szakember.

Sokakat vonzott idén is a Fonyódi Kolbászfesztivál. – Van egy nyaralónk itt a közelben – mondta Földes Sándor, aki Komárom-Esztergom megyéből érkezett. – Amióta megvan, azóta mindig jövünk a kolbászfesztiválra is.
A Schumann család Somogyudvarhelyről érkezett, hogy megnézze Fonyódon hogyan készül a kolbász. – A párom hentes, ezért ő kritikus szemmel is nézi a csapatokat – mondta Schumann Zoltánné.

A jubileumi fesztiválra nagyon sokan jelentkeztek versenyezni. – Harminckét csapat versenyez a legjobb kolbászért – mondta Hidvégi József, polgármester. – Az elmúlt években a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát.

Az ötlet a szlovák testvértelepüléstől Érsekújvártól származik, amely természetesen képviselteti magát a rendezvényen. – Ahogy látom, jól érzik magukat az emberek – mondta kérdésünkre Klein Ottokar, Érsekújvár polgármestere. – És évről évre többen vannak, ezért szerintem, jól sikerült átültetni a fesztivált Fonyódra.

A gasztronómiai élmény mellett persze kulturális kalandokban sem volt hiány. Idén egy igazi világsztár is fellépett Fonyódon, szombat este a Master Blaster repítette vissza a kilencvenes évekbe a fesztiválozókat. Vasárnap pedig a három harminc éves somogyi város Fonyód, Tab és Csurgó közösen töltött egy 30 méteres kolbászt.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva