bama.hu | 2023.03.22. 14:00
Falusi CSOK: a balatoni ingatlanpiacot is formálja
A falusi CSOK élénkítheti a balatoni ingatlanpiacot is, felértékelve ezzel a kistelepülések ingatlanárait. Tanácsok a szakértőtől.

Egyre többen keresnek falusi ingatlant és a falusi CSOK már a balatoni kereséseket is alakítja

A hitelkamatok és az infláció mérséklődése nélkül sokkal kisebb az esély az ingatlanvásárlásra, amely re inkább a falvak felé tolódik. Az ingatlanpiacra az Ingatlanbazar.hu napi tapasztalata szerint egyre inkább felértékelődnek a kistelepülések és ez a balatoni ingatlanpiacot is befolyásolja.

Évek óta tartó folyamat a kistelepülések felértékelődése, amelyet Kelet-Magyarország vármegyéiben jól ismernek. Mára ez elérte a Balatont is.

Megemelkedtek a Dunántúlon a vármegyei ingatlanlistákra való keresések. Könnyen lehet, hogy a pangó és kedvezményes hitelekbe kapaszkodó piac egyik hatása a falusi házak árának emelkedése lesz.

A tónál – főleg a déli parton, Somogyban és Zalában – rengeteg olyan kistelepülés van, amely megfelel a falusi CSOK szabályainak, és árban bőven a part menti árak alatt marad.

 

Tudj meg még többet a balatoni ingatlanpiacról itt.

Keresések vannak az ingatlanpiacon, de az emberek félnek az inflációtól és a hitelkamatoktól

Az ingatlanpiac befagyását nem a klasszikus kereslet hiánya okozza. A potenciális ingatlanvásárlók ugyanis keresnek, nem is keveset, csak a komoly vásárlói érdeklődések számát nyomta víz alá az inflációtól, a bizonytalanságtól és a hitelkamatok nagyságától való félelem.

Fiatalodnak a falvak

Az Ingatlanbazár mindenkinek azt ajánlja, aki elérhető árú lakhatást keres, hogy nézzenek körül a vármegyeszékhelyek és a nagyobb települések vonzáskörzetében is.

Az infláció csökkenése kellene hozzá, hogy beinduljon a rezsifelújítási üzlet, és megérje rossz rezsiállapotú ingatlanokat felújítani és jó áron eladni.

A portál szerint ez akkora mennyiségű házat érint, hogy csak idő kérdése, mikor erősödik fel a jelenleginél is jobban a falusi ingatlanpiac.

Az Otthon Centrum márciusi felmérése mindenesetre azt mutatja, hogy az első otthont vásárló generáció az országos átlagnál huszonkét százalékkal kevesebbet költ ingatlanvásárlásra, az átlagos vásárlási ár náluk harminc millió forint, amely nem nagyvárosi házakat sejtet.

Mit tehetünk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni?

Az Ingatlanbazár továbbra is azt tanácsolja, legyünk résen. Naponta keressünk, valamint iratkozzunk fel területi alapú kereséseinkkel az ingyenes hirdetésfigyelő szolgáltatásra, amely naponta új és frissen feladott hirdetéseket küld e-mailben. Érdemes az ingatlanos portálon a hitelkeresőbe is benézni, itt az adott ingatlan árából és az önrészünk megadásából képet alkothatunk, mennyi hitelhez juthatunk és milyen feltételekkel.

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: bama.hu/Ingatlanbazár
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva