vg.hu | 2022.12.01. 08:00
Lekörözik a budapestit a balatoni új építésű ingatlanok árai
Keszthelyen is meghaladta az 1,8 milliót az új projektek átlagos négyzetméterára.

Két éve még átlagosan 18,6 millió forintért lehetett megvásárolni Zala megyében egy 80 négyzetméteres ingatlant, amelyet 2022-ben már csak közel 10 millióval drágábban kaphat meg a vevő. A Duna House ingatlanközvetítő hálózat tranzakciós adatai szerint a megye átlagos négyzetméterárai — az összes ingatlantípus adatainak figyelembevételével számolva — 2020-hoz képest 47, 2021-hez képest 23 százalékkal emelkedtek.

Aerial,Phooto,Of,Festetics,Castle,In,Keszthely,,Hungary Aerial phooto of Festetics Castle in Keszthely, Hungary

Fotó: Istvan Csak / Shutterstock

 

Tavaly több mint 5100 Zala megyei ingatlan cserélt gazdát a KSH adatai szerint. A megye településszerkezetéből adódóan is a legmagasabb számban értékesített ingatlantípus a családi ház, amelynek aránya a tranzakciókban idén a korábbi 40 százalékról 52 százalékra emelkedett.

Míg 2020-ban átlagosan 18,9 millió forintot költöttek a vásárlók a megyében, átlagosan 105 négyzetméter nagyságú ingatlanokra, addig 2022-ben 26,8 millió forintért csupán 90 négyzetméter körüli házakra tudtak szerződni a vevők.

A népszerű üdülőtelepülések és a keresett balatoni új építések négyzetméterárai felfelé hajtják az átlagos négyzetméterárakat Zala megyében.

Zala megye a negyedik legalacsonyabb lakosságszámú megyénk, területe a hatodik legkisebb, népsűrűsége pedig az ötödik legalacsonyabb. Az aprófalvas településszerkezetnek köszönhetően azonban településszám tekintetében az élbolyban helyezkedik el, itt található a harmadik legtöbb település országosan.

Az év végéig igényelhető falusi CSOK-kal érintett, közel 2500 település közül a harmadik legtöbb, 225 Zala megyei falu várja az otthonteremtő családokat.

 

 

Ahogy az ország többi területén, úgy Zala megyében is jellemző a kiköltözési hullám, a nagyobb városok melletti agglomerációs települések népszerűsége a pandémia alatti bezártság következtében megugrott, és keresettek lettek az üdülőtelepüléseken található ingatlanok is, ami az átlagos négyzetméterárak emelkedését eredményezte — mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Duna House közreműködésével értékesített új építésű ingatlanok aránya az elmúlt évek adatai szerint 2021-ben volt a legmagasabb, vélhetően az 5 százalékos áfa meghosszabbításának köszönhetően. A bizonytalan gazdasági környezet, az emelkedő alapanyagárak és a szakemberek dráguló munkadíjai mellett továbbra is erős az építési kedv a megyében.

Tavaly közel ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki Zala megyében, ami az előző évihez képest 33 százalékos növekedés. Az idén is aktív az újépítésű-piac, a 2022. január és szeptember közötti időszakban már 911-nél jár a kiadott engedélyek száma.

Fotó: pixabay

Az új építésű ingatlanok esetében a nagyvárosok és az üdülőtelepülések iránti kereslet a legmagasabb, a balatoni új építések népszerűségük és magas műszaki tartalmuk miatt a fővárosival megegyező vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárai felfelé húzzák a megyei átlagárakat.

Keszthelyen az értékesítés alatt álló új építésű projektek átlagos négyzetméterára az 1,8 millió forintot is meghaladja. A balatoni új építésűek iránt érdeklődők a kiváló energetika, a kiemelt műszaki tartalom adta biztonság és kényelem, valamint a Balaton közelsége miatt sok esetben már a tervezőasztalról lefoglalják a legnépszerűbb paraméterekkel rendelkező lakásokat – összegezte Benedikt Károly.

 

Keszthelyre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva