Krausz Andrea | 2020.03.25. 10:00
Fel kell készülni a csalókra – Több helyen próbálkozott a vakcinát kínáló nő
Több vállalkozót is felhívott az a nő, akit az ügyészség indítványozására most letartóztattak. A 36 éves L. Zsuzsa a napokban koronavírus elleni vakcinát próbált eladni milliókért egy siófoki péküzem tulajdonosának, sőt az üzem bezárásával fenyegetőzött telefonon. A rendőrség figyelmeztet: csalók próbálnak hasznot húzni a koronavírus miatt kialakult helyzetből.

Nagyobb kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt nyomoznak egy siófoki nő ellen, aki a gyanú szerint 5 millió forintot akart kicsalni egy vállalkozótól arra hivatkozva, hogy annak be kell oltatnia az alkalmazottait és az üzemet fertőtleníteni kell. A nő az ÁNTSZ-munkatársának adta ki magát és megfenyegette a tulajdonost, hogy ha nem így tesz, bezárja az üzemet.

Információink szerint a gyanúsított több helyre is odatelefonált, de sokan – sejtve, hogy ez az egész átverés – azonnal lecsapták a telefont. Egészen addig próbálkozott, amíg március 18-án délelőtt 11-kor az emberére talált. Az egyik siófoki pékség tulajdonosa ugyanis rögzítette a hívást, és jelentette az esetet a rendőröknek.

– Tekintettel arra, hogy a nő ellen korábban is zajlott eljárás, letartóztatását elrendelték – tájékoztatta a likeBalatont a legújabb fejleményekről Vajda Eszter, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kiderült, hogy a nőnél tartott házkutatás során más bűncselekményből származó tárgyak is előkerültek, a gyanúsítottnak nem ez az első ügye, néhány hete lopás miatt nem jogerősen 1 év 7 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték.

A siófoki nőt letartóztatták (Fotó: Police.hu)

 

– Feljelentés, jelzés egyelőre nem érkezett hasonló ügyben Somogy megyében – tette hozzá Vajda Eszter.

„Ne hagyják el az otthonaikat, a bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz kérjék a családtagjaik, vagy az önkormányzat segítségét” – szólítja fel közleményében Papp Gábor, Hévíz polgármestere a 65 év felettieket.

A Hévízen kihelyezett plakátokon felhívja a figyelmet a csalókra is és arra, hogy a házhoz érkező szociális munkatársak igazolni is tudják magukat:
„Sajnos a nehéz járványügyi helyzetet csalók, rossz szándékú emberek is kihasználhatják! Az önkormányzat által biztosított segítséget minden esetben a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény munkatársai biztosítják, akik arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, valamint hivatalos munkáltatói igazolással – intézményvezetői aláírással, melyeket az Önök kérésére bemutatnak!”

Felhívó jellegű plakát Hévízen (Forrás: Facebook/Papp Gábor)

 

A csalók fantáziája egészen elképesztő ötleteket szül. A járványügyi helyzettel visszaélőkre figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT), amely egészséges gyanakvásra és észszerű óvatosságra szólítja fel a lakosságot. Garamvölgyi László, a szervezet kommunikációs igazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában az alábbiakat emelte ki:

  • A házaló csalók, akik nemhogy silány minőségű árut, bóvli termékeket próbálnak eladni az embereknek, de ezek az áruk akár veszélyesek is lehetnek az egészségre!
  • A házalók nem jogosultak védőeszközöket árulni, így fertőtlenítő szereket, maszkokat, kézfertőtlenítőt, gyógyszereket csak és kizárólag az állami egészségügyi ellátórendszerből, illetve megfelelő minősítésű üzletekből, áruházakból vásároljanak az emberek!
  • Az emberek ne álljanak szóba a házalókkal, ne vásároljanak tőlük, de értesítsék a rendőrséget, ha ilyen jelenséggel találkoznak!
  • Ha többen érkeznek árusítani a házhoz, legyenek körültekintőek az ott lakók, mivel amíg az egyik eladó leköti a figyelmüket, a másik akár besurranó tolvajként az értékeiktől is megfoszthatja őket!
  • Megjelentek kamu weboldalak is a járvány terjedéséről. Ezek mögött az oldalak mögött pedig adathalászok is lehetnek, ezért ezeken az oldalakon senki ne adja meg a személyes adatait, főleg ne a banki adatait!
  • A koronavírus-járvány kínai felbukkanásakor már megjelentek a világhálón azok a csalók, akik több tízezer forintnak megfelelő összegért kínálnak hatástalan kapszulákat, amelyekről azt állítják, hogy védettséget ad, vagy épp azt, hogy gyógyulást eredményez!
  • Koronavírus-vizsgálatra irányuló gyorsteszteket kínáló ajánlatokat se fogadjon el senki, ilyen nem áll rendelkezésre!

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva