likeBalaton.hu | 2021.05.19. 14:00
Feltérképezik a busát! A balatoni horgászok segítségére is számítanak
Szakemberek az invazív és mesterségesen betelepített busák elterjedését vizsgálják természetes vizeinkben, így a Balatonban is. A kutatásban a horgászok tapasztalataira is számítanak.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) munkatársai feltérképezik, hogy milyen mértékben van jelen a hazai vizekben a fehér és a pettyes busa – írja a Pecaverzum.hu.

Mennyit fognak évente ezekből a halfajokból a horgászok? Mióta okoz gondot az adott vízterületen a busák jelenléte? Milyen évszakban találkoznak leggyakrabban ezekkel az invazív halfajokkal a horgászok? Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ a HAKI kutatói abban a kérdőívben, amely fontos eleme annak a munkának, aminek az végeredményeképpen létrejön Magyarország busatérképe.

Egyre nagyobb a baj

Vitál Zoltán, a HAKI munkatársa évek óta foglalkozik már a hazai busaállomány vizsgálatával. A lapnak elmondta, hogy ez a két invazív halfaj – a fehér és a pettyes – egyre nagyobb problémát jelent a hazai vizekben. – A busák állati és növényi planktont szűrnek a vízből, ezzel táplálkoznak. A különböző kutatások alapján kijelenthető, hogy főleg a zooplankton-fogyasztás a jelentős. Ezzel az a probléma, hogy minden egyes őshonos halfajunk ivadékának ez a tápláléka – magyarázta a kutató.

Ha a probléma gyökerét szeretnénk felkutatni, egészen a hatvanas évekig kell visszanyúlnunk. Akkor hozták be ugyanis a busákat hazánkba.

– Az 1960-as években a busák mesterséges szaporításának megoldását követően megkezdődtek a világszintű honosítási kísérletek. Hazánkba 1963-ban érkezett az első fehér busa szállítmány. A tógazdaságokból kiszökés útján és direkt telepítésekkel – mint például a Balaton esetében – kerültek természetes vizeinkbe. A halfaj hamar megtelepedett hazánkban. 1973-ban az egyik Tisza-menti elöntött kubikgödörben nagyon sok ivadékot találtak, amelyek csak szaporodás következtében kerülhettek oda – emelte kis Vitál Zoltán.

A szakember rámutatott, a terepi tapasztalatok és a horgászok beszámolói alapján is azt látják, hogy egyre gyakoribb a busa a hazai vizekben. Ennek oka lehet egyrészt, hogy

a klímaváltozással egyre gyakoribbak lehetnek a sikeres szaporodásukhoz alkalmas körülmények, de nagyon jelentős hatása van a halászat betiltásának is.

– Míg 2013 előtt csupán a Balatonból száztonnás nagyságrendben halásztak le busát évente, 2019-ben a hazai vizekből összesen 14,7 tonnát fogtak ki a horgászok, ökológiai halászatok során pedig 4,3 tonna került ki. A Balatonra és vízrendszerére vetítve 2019-ben az összes horgászfogás mindössze 370 kilogramm volt. Azonban minden egyes ivarérett egyed, ami a vízben marad akár egymillió ikrát is beszórhat a vízbe szaporodáskor. Ezért van szükség a gyérítésükre – mondta a kutató.

Láttátok már a likeBalaton. hu felvételeit a balatoni busák ugrálásáról? Katt a videóra!

A horgászok segítségét kérik

Mivel a busákat kutatóhalászati módszerrel nagyon nehéz megfogni, ezért kevés adat áll rendelkezésre.

A horgászok azonban szándékosan és véletlenül is gyakran horogra akasztják. Innen jött az ötlet, hogy a kutatók a pecások segítségét kérjék, nem csak a kérdőív során.

– Olyan vizsgálatokhoz gyűjtünk mintákat, amikkel az alapvető életmenetet tudjuk vizsgálni: például a kort, a növekedést és a szaporodást, melyek a további kutatásokhoz szükséges alapvető információkat biztosítják. Ehhez szükségünk van a gerincoszlop fej felőli első tíz csigolyájából körülbelül ötre, ezen kívül a mellúszónak az első kemény sugarára, valamint pikkelyre és a teljes ivarszervre. Ezen kívül kérjük a horgászokat, hogy mérjék le a hal tömegét, hosszát és készítsenek nekünk róla egy fotót oldalnézetből. A mintákat le kell fagyasztani, és mi gyűjtjük be. De ha a listából valamelyik kimarad vagy hibásan van lemérve, akkor az egész erőfeszítés kárba veszhet, így kérem, hogy aki szeretne mintát adni, az keressen meg a vital.zoltan@uni-mate.hu címre írt üzenetben, hogy átküldhessem a mintavételi protokollt – foglalta össze Vitál Zoltán.

A kutatók munkáját tehát segíthetjük azzal is, ha a kifogott busákból eltesszük a kért részeket, valamint kitölthetjük a kérdőívet is, amit eddig már több százan meg is tettek. Azoknak a horgászoknak a válaszaira is számítanak, akik nem szoktak busát látni vagy fogni, ugyanis ez is fontos adat a kutatók számára. A kérdőív ITT érhető el.

A balatoni busákról itt lehet olvasni!

A különlegesen piros busáról itt olvashatsz!

Nyitókép: bodorka.info.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva