Szaniszló Hajnalka | 2020.04.27. 06:00
Fesztiválszerelmek, ne tűnjetek el az életünkből
Szabadtéri koncertek, bor- és pezsgőfesztiválok, strandok… Boldogsággal, felhőtlen mámorral, balatoni borral teli nyári éjszakák… Kérlek, ne tűnjetek el az életünkből.

A tó és környéke takarék-üzemmódban lebeg, nem fogadnak látogatókat a települések, bezártak a strandok, lemondták a rendezvényeket, és ujjunkat összeszorítva izgulunk azért is, hogy a nyári/őszi fesztiválokat ne kelljen elhalasztani. Lehet, hogy a járvány lecsengése után, nyáron sem lesz ez könnyebb.
Hogy hogyan alakulnak a nyári fesztiválok, egyelőre nem tudhatjuk. Ezek közül nagyon sok a Balatonnál kerül megrendezésre hazánkban. Elég csak a Balaton Soundra, a Strand fesztiválra, a Művészetek Völgyére vagy a Rockbalatonra és a megannyi pezsgő- és borfesztiválra gondolni. Ezeken a rendezvényeken – főleg a nagyon népszerű zenei fesztiválokon – rengeteg szerelem születik. Tavaly készítettünk is egy összeállítást a fesztiválszerelmekről. Kérdés, hogy mi lesz most mindezzel.

Emlékszem még arra a pár évvel ezelőtti Balaton Soundra, amikor koncert közben hozott nekem egy italt egy kedves idegen, és a teljes fesztivált együtt töltöttünk, felhőtlenül megélve a rendezvény minden pillanatát. Mikor lesz újra ilyen fesztivál-feeling?

– Természetes, hogy nehezen fogadjuk el ezeket a változásokat, hiszen a nyári ismerkedések, kalandok, fesztiválhangulat feelingjének gyásza is kihívásokat jelenthet a számunkra – kezdte a pszichológus.

Fotó: Strand Fesztivál hivatalos sajtófotó

Merünk-e még (idén nyáron/valaha) fesztiválra menni és a barátaink poharából inni a sört, hogy ne kelljen kimenni a tömegből a koncert közben? Jó érzéssel engedjük-e közel magunkhoz a másik fesztiválozót úgy, hogy összeér a vállunk? Alszunk-e még a barátainkkal közös sátorban? Mi lesz a nagy szerelmekkel, amelyek olyan viharos gyorsasággal köttetnek a nyári rendezvényeken? Felvillan előttem egy kép, amelyen maszkban hallgatjuk a koncertet és gumikesztyűben fogjuk az újrahasznosítható poharat. Több ezren.

– Vegyük a szerencsésebb kimenetelt: feloldják a korlátozásokat és újra elérhetőek lesznek azok a programok, amelyek korábban fontosak voltak a számunkra. Ha július-augusztus környékére megszűnnének a korlátozások, és élvezjük a nyarat, ez a szituáció valószínűleg akkor is komoly nyomokat hagy majd bennünk – mondta Lázár Gergely.

Az jár a fejemben, hogy most higgadtan és felelősségteljesen kell viselkednünk. Ez most az egyik legfontosabb feladatunk. Azért, hogy hamarosan ne csak szavakkal ölelhessünk, ne csak messziről, ne csak érintés nélkül – ahogyan a Wellhello aktuális slágere szól – hanem együtt tombolva, táncolva, felhőtlenül, egy hangulatos szabadtéri rendezvényen.

 

 

Ez azonban nem nyugtat meg. Felmerülnek bennem további kérdések is. Nem tudok szabadulni a témától: amikor eljön a fesztiválszezon és jönnek azok az annyira tipikus szituációk… Hogyan fogadjuk el így az italt attól a kedves idegentől, aki csupán ismerkedni szeretne velünk, mert szimpatikusak vagyunk számára? Leszünk ennyire bátrak? Lecsillapodnak annyira a kedélyek, hogy merjünk nyitni? Az ilyen romantikus ismerkedéseket követheti egy elcsattanó csók is. Fogunk még a fesztivál hevében, a balatoni bortól bódultan csókolózni egymással a Strand Fesztiválon?
Rengeteg kérdésem van és semmi válasz…

– Tanuláslélektanból tudjuk, hogy amennyiben bizonyos ingerek veszélyessé válnak a számunkra, fokozott óvatosságot, vagy akár elkerülést is mutathatunk. Így nem lenne meglepő az, ha egy ilyen, spontán fesztiváli jelenet helyett azon kapnánk magunkat, hogy zavarba jövünk, amikor meg akarjuk ölelni a másikat, vagy visszakozunk ahelyett, hogy zsigerileg teret adnánk egy csóknak. Időre lesz szükség ahhoz, hogy a felvett óvatos, fegyelmezett viselkedési mintáink között újra természetessé váljon a spontaneitás és az, hogy a közeledésnek csak azokat a gesztusait szabályozzuk, amelyek tényleg veszélyesek lehetnek – tette hozzá a szakember.

Jelen helyzetben minden józanságunkra és kitartásunkra szükség van ahhoz, hogy nyáron, amikor jön a fesztiválszezon (ha jön, és bízzunk benne, hogy jön), megadhassuk a lehetőséget az ismerkedésre annak a kedves idegennek, aki szeretne meghívni egy italra. Mert lehet, hogy ő lesz az igazi. Őszintén remélem, hogy nem kell eldobnunk magunktól ezt az érzést és rengeteg olyan sztorink lesz, ami a Balaton partján kezdődik, s együtt énekelhetjük majd, hogy “ami itt történik, itt is marad”. Ugye, mennyire jó lenne?

Nyitókép: Sziget Fesztivál hivatalos sajtófotó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva