Szaniszló Hajnalka | 2019.07.08. 06:00
Fesztiválok kulisszatitkai #2 – Fesztiválszerelmek
Zene, buli, természet, Balaton-part, nyár, finom balatoni borok, csillagfényes éjszakák, fények... Létezik tökéletesebb helyszín a szerelemhez és az egymásra találáshoz, mint a fesztivál?

A Fesztiválok kulisszatitkai első részében azt jártuk körbe, hogy hogyan látja a balatoni feszteket egy sofőr, aki rendszeresen szállít oda zenészeket.

Most pedig az egyik leginkább szívet melengető témával, a fesztiválszerelmekkel folytatjuk. Lássuk, hogy a Művészetek Völgyében milyen szerelmek szökkentek szárba a rendezvény 28 éve alatt. A párok meséltek arról, hogy ők hogyan találtak egymásra a fesztiválon.

„Partra sodor egy papírhajót a víz.

Szeretőd ez a hajnal
Főleg így nyári hajjal
A lány kéri tőled: csak benne bízz!

Hát dúdolj telt torokkal
Öblítsd le jó borokkal”

(Amorf Ördögök: Virágoskert az élet)

Az megvan, hogy Bánki Beni minden nyáron szerelembe esik a Balatonnál? Itt mesélt róla!

Vigyázat!

Repkednek a lepkék és a szívecskék, izzik a levegő a forróságtól, és sikamlós a terep a szakadó esőben közös hálózsákban eltöltött éjszaka nyomán!

Bizony, van az úgy, hogy az időjárás hozza össze az embereket, s kénytelenek közös hálózsákban átvészelni egy esős és hideg éjszakát a Művészetek Völgyében.

SZERELEM AZ ESŐBEN

Első párunk nem a Völgyben ismerkedett meg egymással, mégis ott találtak egymásra véglegesen. A középiskolás éveik alatt az immár több, mint egy évtizede egy párt alkotó Kitti és Csaba már belebonyolódtak egy klasszik tiniszerelembe (egymással), de ahogyan ez a legtöbb esetben lenni szokott, nem volt tartós a dolog. Sokáig nem is találkoztak. Kitti munkájából kifolyólag azonban egy nyáron ellátogatott a Völgybe, és rögtönzött fesztivál-társaként Csabát hívta magával… azért ez is mennyire érdekes, nem igaz? Évekig nem is találkozol valakivel, aztán hirtelen eszedbe jut, amikor azon morfondírozol, hogy kivel menj, hogy ne legyél egyedül a fesztiválon, és akkor szépen, csendben, szinte észrevétlenül kúszik be a képbe a tiniszerelem. Én nem hiszek a véletlenekben, így kell hát tökéletesen beteljesülnie a nagy szerelmeknek.

Természetesen az ember nem a világ legnagyobb esőjében vágyik az egymásra találásra, de itt mégis erről volt szó, Kitti hálózsákját ugyanis tönkretette az eső, így kénytelen volt Csabával közös hálózsákban tölteni az estét… khmm…

Fotó: a Művészetek völgye engedélyével

Ha most a közösségi oldalon lennénk, ide biztosan tennénk egy kacsintós szmájlit, hiszen azért feltételezzük, hogy nem jelentett ez akkora problémát számukra (és itt ismét használnánk egy cinkosan kacsintós szmájlit, ha ezt az újságírás formai szabályai lehetővé tennék). Azért ugye, így is érzitek, hogy mennyire sorsszerű ez az egész? Nagyon szép kezdet. Kezdet, hiszen mégsem ez jelentette a fordulópontot a sztoriban, hanem, ahogyan Kitti fogalmaz – Ott ültünk a Ferde Kempingben a sátrunk mellett és néztük Kapolcs fényeit, miközben valahol alattunk a Csaknekedkislány zenélt. Megszólalt a Tihany című számuk (ahol egyébként a legelső randink volt annak idején). Miközben megbeszéltük mi történt köztünk régen, mi volt azóta külön, a háttérben csak ennyi szólt: „Van egy vaksötét utcarész Tihanyban/ ott megcsókolhattalak volna / de kihagytam.” (Csaknekedkislány – Tihany) – Ezután, mondhatni minket szó szerint összemosott az eső… – mesélte Kitti.

Kitti és Csaba hitvallása is a Művészetek Völgyéhez kapcsolódik.

– Még az első alkalommal Ferenczi Gyurival készítettem egy interjút a Művészetek Völgyéről, amikor is ezt a tanácsot adta nekem: „Semmit ne akarjál megtapasztalni vagy átélni, csak járkálj körbe-körbe, maradjál jó sokáig fönn, és hagyjad, hogy történjenek a dolgok.” Azt hiszem mi már akkor megfogadtuk ezt és éljük ezeket a szavakat ma is – mesélte lelkesen Kitti.

Kitti és Csaba / Fotó: a Művészetek Völgye engedélyével

Művészetek Völgye program 1. nap

Művészetek Völgye program 2. nap

Művészetek Völgye program 3. nap

Kíváncsi vagy rá, hová menjetek a kedveseddel a Balcsinál, ha romantikára vagy csak valami különleges közös programra vágytok? A legjobb romantikus helyszínek és programok a Balatonnál ide kattintva!

Te mivel csábítanád el kedvesed? Ezzel a habkönnyű csókkal menni fog!

ÁDÁM ÉS ÉVA A VÖLGYBEN TALÁL EGYMÁSRA

A másik sztorink szereplői nevük elhallgatását kérték, ezért őket Ádám és Éva sztorijaként mutatjuk be nektek. Irie Maffia koncert volt a völgyben, és amikor Éva meglátta a háta mögött álló Ádámot, azonnal érezte, hogy ő az. Amikor a koncerten egymás mellé kerültek, még egyértelműbbé vált a kölcsönös vonzalom kettejük között, azonban a fesztivál, a koncertlátogatók és a völgy sodró lendülete őket is távol sodorta egymástól. Azonban nem sokáig! Még aznap éjjel újra találkoztak az egyik fesztiváludvarban és táncolni kezdtek. Egymással. Úgy, mintha nem is létezne más vagy nem is létezne a körülöttük lévő világ, a fesztivál és a többi bulizó. Akkor már tudták, hogy a forró latin ritmusok mennyire tökéletesen terelték egymás felé őket. Mivel Éva gyógytornász, Ádámnak pedig épp a bokájával volt probléma, volt egy mondvacsinált apropó, amely miatt a fesztivál után is találkozhattak.

Azért ezen a ponton ismét be kell vallanom, hogy ez az édesen bájos folytatás már a fülledt táncmozdulatok közben is benne volt a levegőben kettejük között. Gondoljuk csak bele, hogy mennyi esély van arra, hogy egy többezres tömegben egymástól elsodródó, egymást „kiszúró” (későbbi) pár ismét találkozzon ugyanazon az éjszakán, teljesen véletlenül? Ezeket a dolgokat nevezem én sorsszerűnek és olyasminek, amiből – ahogy a bölcsek mondják – nagyon kevés hasonló pillanat adódik az életben – s mint ilyen, meg kell ragadni, két kézzel.

Fotó: a Művészetek Völgye engedélyével

Művészetek Völgye program 4. nap

Művészetek Völgye program 5. nap

Művészetek Völgye program 6. nap

Végül is a bor is szerelem, nem igaz? Folyékony szerelem!

BRINGÁVAL A VÖLGYBE ÉS A SZERELEMBE VEZETŐ ÚTON

A harmadik sztori szereplői legalább két dolog közös szerelmesei a másik félen kívül: a bringázásé és a Völgyé. Klaudia és Gábor történetében Kitti és Csaba sztorijához hasonlóan uti- és fesztiváltárs-keresés volt az alap. Gábor az ismerősök között keresgélt magának útitársat, akivel megteheti a Győrből a Völgybe vezető utat – bringával. Ez nagyjából 100 km, éppen ezért – ahogy Csaba elmesélte – biztos volt benne, hogy egyedül fogja megtenni a távot, de Klau mégis jelentkezett a „felhívásra”. A hazautat már párként tették meg, ma pedig gyermekükkel, Lucával járnak a Völgybe.

Ám ne szaladjunk ennyire előre!
Miután megállás nélkül tették meg ezt a távot a Völgyig, ahol alap volt, hogy egy jó zsíroskenyérrel és egy sörrel pihenik ki a melós út fáradalmait.

Fotó: a Művészetek Völgye engedélyével

– Az első nap felvertük a sátrunkat a kempingben. Szürkemarhák legelésztek még akkoriban a Panoráma Kemping melletti parkoló helyén. Klau aztán csatlakozott barátnőjéhez, majd kicsit később én is utánuk mentem. A Kobuciban verődött össze a társaság, a mai Folk udvarban, amely kiváló találkozási pont volt az én barátaimnak is. Hajnalhoz közeledvén, a társaság jó része aludni tért és mi ketten maradtunk – mesélte Gábor.

Ennél több nem is kellett, Klau és Gábor szerelmének története már a Völgyben töltött első éjszaka elkezdődött. Ez már hét éve volt és azóta már lányukkal, Lucával járnak a fesztiválra és azt mondják, hogy – messze a legcsaládiasabb fesztivál a Művészetek Völgye – és ez nem marketing duma.

Fotó: a Művészetek Völgye engedélyével

Közeledjünk a fesztivál igazgatójának szerelmi történetéhez, mely szintén a Völgyben született, maradjatok velünk!

Művészetek Völgye program 8. nap

Művészetek Völgye program 9. nap

Művészetek Völgye program 10. nap

Vajon hogyan zajlott régen az ismerkedés, milyen nagy szerelmek születtek a történelem során a Balatonnál? Idtazás a Balatonnál a szerelem hálójában, ide kattintva.

LÁNYKÉRÉS EGY FALUSI ESKÜVŐ KERETÉBEN

Most a ma már szintén a völgyben, hangtechnikusként dolgozó Vivi és Safi szerelmét mutatjuk be. A fiú a fesztiválon, egy, egyébként a program részét képező, hagyományőrző lánykérés előadása közben kérte meg Vivi kezét. Videó is készült róla, görgessetek lejjebb!

Bár a pár szerelme Budapesten kezdődött, mégis a Völgybe vezetett, ahová Vivi minden évben elkísérte Safit.
– A Petőfi utca árusai között sétáltunk. Megláttam egy ametiszt köves gyűrűt az egyik ékszeresnél. Már hetek óta fontolgattam, hogy megkérem a kezét, és bár nem így terveztem, úgy döntöttem, ez lesz a megfelelő pillanat, ott a Völgyben. Megosztottam az udvargazdával, Éva nénivel, hogy mi a tervem tőle jött a nagy ötlet, hogy aznap este, mikor az egyik fellépő tánccsoport egy hagyományos falusi esküvőt visz színpadra, ott, az előadás alatt kérjem a kezét – meséli Safi.

Innentől már olyan a sztori, mint a mesében: mézeshetek és azóta is nagy boldogság, s természetesen minden évben Művészetek Völgye, amely azóta is az egyik legjelentősebb szerepet tölti be a pár életében.

Még több szerelem a Balatonnál ebben a cikkben! &ebben is!

MÉG A FESZTIVÁLIGAZGATÓ IS SZERELEMBE ESIK A VÖLGYBEN

Mi lehetne annál hitelesebb, mint hogy a fesztiváligazgató is a Völgyben találja meg a szerelmet?

Jakab Natáliával elég egyszer találkozni, és pár mondatot beszélgetni a Völgyről, azonnal egyértelművé válik: Nati szerelmes a Művészetek Völgyébe. Olyan lelkesedéssel, higgadt odaadással beszél a fesztiválról, hogy azonnal kedvem támad jegyet váltani a rendezvényre, mert úgy érzem, nekem is szükségem van arra a miliőre, ami ott fogad. Nem csoda hát, hogy Natira is a Völgyben talált rá a szerelem, abban az évben, amikor új befektető érkezett a fesztiválhoz.

Együtt dolgoztak tehát azon, hogy a fesztivál új honlapot kapjon és a programszervezésben is megtalálták a közös hangot. Sőt, ahogyan Péter elmesélte, egyszer még életet is mentett és még abban az évben meg is kérte Nati kezét.

– Már a záró stáb bulin voltunk a Harcsa Veronika Udvarnál. A szépen díszített udvar hangulatát Nati néhány, a ház párkányára helyezett mécsesessel fokozta. Ott állt az ablak előtt a mécsesek fényében, éppen az egyik zenésztársammal beszélgetett. Néztem ezt a meghitt pillanatot, aztán egyszer csak lángra kapott a haja. Felugrottam az asztaltól, és átgázoltam a tömegen, hogy eloltsam – meséli Péter.
Természetesen a lagzi is a Völgyben zajlott, és azóta már kislányukkal, Lillával közösen élik át a Völgy minden csodás percét.

Fotó: a Művészetek Völgye engedélyével

S hogy mi lehet a titok, hogy miért tud ennyi szerelem szárba szökkenni a Művészetek Völgyében?
– A titok talán az egész miliőben rejlik, ahogy az ott élők megnyitják az udvaraik kapuját, ott mi is kicsit megnyílunk a világ felé – teszi hozzá Nati.

A fentiek tulajdonképpen bármelyik fesztiválon történhettek volna, ezért mi azt javasoljuk, hogy nézz ki egy fesztivált, indulj el és hagyd, hogy rád találjon a szerelem a Balaton partján!

Még több sikamlós lehetőség a magyar tenger körül a fülledt erotikáról szóló cikkünkben, itt.

Ehhez mi is hozzásegítünk, hiszen a likeBalaton.hu oldalán minden fontos rendezvényt megtalálsz!

Az összes fesztiválos hír itt található!

Az összes Balatoni program pedig itt.

Írta: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva