2018.12.01. 12:00
Településbemutató – Balatonfűzfő
Balatonfűzfő a Keleti medence csúcsán a 71-es út mellett hosszan elnyúló település. A mai Fűzfőhöz tartozik az öböl másik oldalán Tobruk, és Fűzfőgyártelep is. A várost meghatározza ez a hármasság: vannak városias részei lakóteleppel, társasházakkal, falusias – családi házas részei és üdülőövezete is.

Balatonfűzfőnek régészeti emlékei már a Római-korból is vannak, a település ősét Máma néven egy 990-ben keltezett adománylevél említi először. E szerint a falut a Veszprém-völgyi görög apácák birtokolták, a település Szent László tiszteletére emelt temploma már 1292-ben állt. Romja, a település egyik nevezetessége, ma is látható az alsófűzfői katolikus templom mögött.

Balatonfűzfő ma népszerű nyaralóhely, nagy vízi sport élettel, de neve sokáig a vegyiművek miatt volt ismert. A hajdani Fűzfő-pusztán 1922-ben kezdték a lőporgyár építését, a magyaróvári lőporgyárat telepítették át ide. A gyártást 1927-ben kezdték el. A következő évben a Hazai Papírgyár Rt-t is megépítették, és 1929-ben megindult a papírgyártás is.
A lassan alakuló gyártelep 1928-ban Nitrokémia Ipartelepek Rt.-re változtatta nevét. 1923-ban a lőpárgyári munkások számára építettek lakótelepet. A Nitrokémia fejlődésével a térség nagy munkáltatója lett, és az ország különböző részeiből származó munkavállalók a környék falvaiban telepedtek le.

Két kép 1938-ból és 1970-ből a Fortepan archívumából a papírgyárról:

Az 1920-as-30-as években üdülőterületek is kialakultak, ahol a kor jómódú tisztviselői vásároltak telkeket. 1939 nyarán a vörösberényi Csebere-dűlőben kezdtek el lakásokat építeni a papírgyár alkalmazottainak. Az építkezések időszakában tartottak a II. világháború észak-afrikai harcai is, és a köznyelv a lakótelepet, az akkor sokat emlegetett líbiai város nevéről, Tobruknak hívta. Egyesek szerint az akkori papírgyári igazgató sofőrje, aki idegenlégiósként Afrikában is megfordult, a terület hasonlósága miatt („Ez éppen úgy néz, ki mint Tobruk!”) ragasztotta rá a nevet.

A tobruki csónakkikötő is nagyon fotogén:

Nagyon látványos a Marina vitorláskikötő is felülről:

Balatonfűzfőn kiválóak a sportolási lehetőségek, a Bakony felől érkező szelek jó lehetőséget teremtenek a szörfözéshez és vitorlázáshoz. De itt a Balaton uszoda, a Balatonibob Szabadidőpark, a Serpa Kalandpark mászófallal és a Maxim paintball két pályával. A Balaton csillagvizsgálóban rendszeresen tartanak tudományos ismeretterjesztő előadásokat, de a szórakoztató agymunkát keresők szabadulószobát is találnak Balatonfűzfőn.

Sági Ági

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva