Krausz Andrea | 2021.10.20. 08:00
Formás pontyok és süllők landolnak ezerszám a Balatonban
Szeptember 27-től folyamatosan zajlik az őszi balatoni haltelepítés. Október 18-án Fonyódon süllők, Keszthelyen pedig háromnyaras pontyok kerültek a vízbe, de a tó 24 pontjára szállítanak a telepítendő halakból.

Elsőként a pontyok kezdték meg az átköltözést új otthonukba a Balatonlelle-Irmapusztai tógazdaságból. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai mára összesen 109 495 kg pontyot teljesítettek a 300.000 kg-os éves telepítési kötelezettségéből. Vagyis a harmad mennyiség már a magyar tengerben lubickol, és karácsonyra biztosan megvalósul a kitűzött cél.

A fonyódi kikötőben 225 kg egynyaras süllőt szákoltak le, ez ugyanis a második legnépszerűbb hal a tóban a ponty után.

A horgászrend szerint a telepítés napján a helyszínen, 200 méter sugarú körben tilos horgászni.

Süllők is kerültek a tóba Fonyódnál
Fotó: balatonihal.hu

A Balaton mindhárom medencéjébe egyenlő arányban kerülnek friss telepítésű halak, mégpedig a helyi horgászegyesületek képviselőinek jelenlétében, akiket mind a 24 helyszínre meghívnak.

Háromnyaras pontyok csúszdáznak a vízbe Keszthelyen, az Akvárium Apartmanházaknál
Fotó: balatonihal.hu

A tőkehal visszatelepítése egy sikertörténet

Néhány nappal korábban 8900 darab aprócska menyhalat engedtek a magyar tengerbe a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán létesült műakadóknál. Halaskosarakból öntötték a 8-12 cm-es kicsiket a kétméteres vízbe. A halak máris keresték a helyüket, túrták az üledéket, próbáltak bebújni a kövek közé.

Majd’ 9 ezer arasznyi menyhal landolt a vízben
Fotó: balatonihal.hu

– Bár mindenki úgy ismeri, hogy a menyhal egy folyóvízi halfaj, a Balatonban mégis őshonos. Természetes úton, a Duna vízgyűjtőjéből, a Sión keresztül jutott el a Balatonba. Tarka meny(hal) néven Hermann Ottó is említi előfordulását a XIX. század végén „Magyar halászat” című könyvében.

Az 1960-as években még gyakran fogtak ilyen halat a horgászok a Balatonból, ez Magyarország egyetlen tőkehalféléje.

1965-ben azonban egy nagy halpusztulás miatt megroppant az állománya, majd az 1971-es évtől elindult angolnatelepítés végkép kiszorította a menyhalat a tóból – mondta Nagy Gábor, horgászati ágazatvezető.

2015-ben azonban olyan mértékben meggyengült az angolna a Balatonban, hogy érdemes volt elgondolkodni az újrahonosításon. Az első kosár menyhalat Tósoki Imre, Tihany polgármestere, és Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója öntötte a tóba. Elindult egy sikertörténet, hiszen napról napra érkeznek hírek a visszafogásokról. Nemrég Hermann Tamás a badacsonyi mólón fogott szép, méretes menyhalat, de ő pecázta ki az egyik elsőt is, szintén Badacsonyban.

Nyitókép: balatonihal.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva