Mihály Szilvia | 2019.05.11. 06:00
Fröccsözz balatoni borral
Eláruljuk, hány fokon, milyen borból és milyen vízzel készítsük el a legjobb fröccsöt, hogy akár az otthoni erkélyünkön is balatoni hangulatba kerüljünk.

A fröccs az elmúlt években valódi trendi nyár itallá vált, 2013-ban a Magyar Értéktárba is bekerült. Isszuk fesztiválokon, strandon, kert partin, a vitorláson, de helye van az éttermek, borozók itallapjain is. A jó fröccsről mindenkinek van saját elképzelése, az biztos, hogy bor és szénsavas víz kell hozzá, de az arányok, az ital hőmérséklete és még a pohár is fontos tényezője az elkészült italnak.

A Tilia-A Badacsonyi Borvendéglő hatalmas hársfáinak árnyékában beszélgetünk az éttermet vezető Tóth-Gruber Viktorral és Tóth-Gruber Nikolettel arról, hogy mire figyeljünk, ha valóban jó fröccsöt szeretnénk inni, készíteni. Azonnal megdöntjük azt a tévhitet, hogy a rossz, gyenge minőségű bor jó lesz fröccsnek, ugyanis a szénsavas vízzel hígított ital nem csak a kellemes illatokat, de a borhibákat is felerősíti.

Fotó: Hotel Neptun

– A sokszor hallott „Jó lesz fröccsnek” kifejezés a bor savtartalmára utalhat, hiszen a jó fröccshöz savas bor kell. Régen a savas borok nem voltak népszerűek, de napjainkban divatja van a kifinomult savszerkezetnek. Ez persze nem savanyú borokat jelent, hanem a savtartalomra utal.
A fröccshöz szükségesek a jó savak, ez kellemes, friss italt eredményez. Egy lágyabb karakterű borból nem lesz jó fröccs. Érdekes, de a szódával hígítás meglepően felerősíti az íz és illatjegyeket.
Rossz borból nem lesz jó fröccs, mert a szóda minden borhibát, ízt és illatjegyet felerősít, így jó fröccs csak jó minőségű borból készülhet.

Fotó: pixabay

– Milyen bort használjunk fröccshöz?
– Savas, könnyedebb, reduktív borokat használjunk a fröcskészítéshez. Én alapvetően a fehér és rosé fröccsökben hiszek.
A fehér borok közül a legjobb fröccsalap az olaszrizling, de szürkebarátból és kéknyelűből is nagyon jó ízű fröccs készül. A Balaton bor fontos tétele a nyárnak, ez a friss, ropogós, jó savú bor nagyon jó fröccsnek is.
Kéknyelűből Istvándyék Kékderűjét szeretem fröccsnek elkészíteni, ez egy reduktív, hordót nem látott tétel. Szeretem a Sabar kéknyelűjét is, ennek a bornak nagyon jó a savkaraktere, kicsi maradékcukorral is rendelkezik. A Folly arborétum kéknyelűje is jó választás, ha a környékről szeretnénk különlegesebb fröccsöt.
Az Orbán pince szürkebarátja abszolút reduktív, harapós bor, szívesen ajánlom fröccsnek. Jók a savai, kicsit naspolyás az íze, az ásványosságát a szénsav nagyon jól feldobja a pohárban.
Ha illatos, nőiesebb fröccsöt szeretnénk, akkor muscat ottonelből is készíthetjük azt. Meglepő, de még furmintból is lehet jó fröccs, az egresbe hajló íze különleges frissítőt eredményez.

Fotó: pixabay

A rosék közül a férfias rosékat ajánlom fröccsnek, egy kékfrankos rosé hozza a legjobban a kívánt fröccs ízeket. Nagyon mutatós az asztalon a rosé fröccs, a hölgyek gyakrabban választják ezért, mint a fehér borból készült változatot.
Alapvetően a badacsonyi rosék nem feltétlenül fröccs alapok, ezeket simán, jól lehűtve fogyasszuk. Túl erős az ásványosságuk, hosszan vannak héjon áztatva, a rájuk jellemző sósság nem áll jól a fröccsnek. A szekszárdi vagy mátrai rosék mellett a dél-balatoni régióban készült rosék közül a Kristinus válogatás roséja, a Konyári és Légli rosék kedveltek a gyümölcsösségük miatt fröccsnek is. Izgalmas lehet a rózsaszínűre készített szürkebarát is fröccsben.

Fotó: pixabay

– Fontos, hogy milyen vízzel, szódával hígítjuk a borunkat?
– Igen, hiszen a bor mellett ez a másik összetevője a nyári italunknak. Alapvetően szikvizet, szódát ajánlanak a fröccshöz, de én a szódák magas klór tartalma miatt szénsavas ásványvizet használok. A szóda a klórt dobja először az orrba, ez elnyomja a bor illatát, karakterét – mondja Viktor. – Ezért olyan palackozott ásványvizet választok, amiben kevés az ásványi anyag, 7,7 közeli a pH értéke és apró buborékokat tartalmaz. Én azt szeretem, ha a szóda vagy ásványvíz selymesen, kicsit csípi csak a nyelvünket. Szerintem a fröccshöz a legjobb a Szigetközi friss víz és a Vis Vitalis pannonhalmi víz. A környékünkön levű Kékkúti vizet nem ajánlom fröccshöz. Sajnos a csapvíz is klóros, ezért a házi szódavíz sem a legjobb választás. Válasszunk üveges szódát, ha ragaszkodunk a szikvíz élményhez. Érdemes megkóstolnunk több különböző vízzel, szódával készült fröccsöt, hogy ráérezzünk ezekre a különbségekre.

Fotó: Balatoni kör

– Hány fokon igyuk a fröccsöt?
A fröccs hidegen jó, akár jegelhetjük is. Minél hűvösebb, annál több illat jön ki belőle a szénsavak, buborékok elpattanása során. Legyen párás az üveg és a pohár is, a szokásosnál jobban 5 – 7 fokra hűtsük le a bort és a vizet is.

– A fröccsnek kevesebb az alkoholtartalma, mint a bornak?
– Ha fröccsözünk, a bor alkoholtartalma megmarad. Mivel vízzel hígítjuk, így hidratálunk közben, ezért fröccsből nagyobb mennyiséget el tudunk fogyasztani, mint sima borból. De fröccsözés után sem vezethetünk, az alkohol egy deci borban ugyanannyi, mint egy deci borban és egy deci szódában. Az igaz, hogy könnyebben, gyorsabban dolgozza fel a szervezetünk, ha vízzel hígítjuk a bort.
– Milyen arányban hígítsuk a bort?
A három alapfröccs – kisfröccs (1 dl bor + 1 dl szóda), a nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szóda), és a hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szóda) – mellett számos hígítási mód ismert. Én azt szoktam mondani, úgy hígítsuk, ahogy a saját ízlésünknek megfelel. Szinte minden alkalommal másképp készítjük el magunknak is a fröccsöt, ez függ attól, milyen meleg van, hol, kivel és milyen napszakban isszuk azt.

Fotó: pixabay

– Miből igyuk a fröccsöt?
– Mi borospoharat javaslunk a fröccsözéshez, ebben jobban érvényesülnek a bor illatanyagai.

– Szörpökkel érdemes még ízesíteni a fröccsöt?
– Ha valaki az édesebb ízeket szereti, akkor nyugodtan kérjen hozzá bodza, levendula vagy málnaszörpöt. Több boralapú koktél létezik, főleg a hölgyek körében kedveltek ezek a frissítők.

Fotó: pixabay

– Milyen kellékek kellenek az otthoni fröccsözéshez?
– Legyen az asztalon egy nagy jegesvödör az árnyékban, benne több palack bor, egy olaszrizling, egy szürkebarát és egy rosé. A jégen legyen még szénsavas ásványvíz vagy üveges szóda, és ezt töltögessük a boros poharunkba.

A LikeBalaton tippjei a fröccsözéshez!

  1. Mi Balaton Borból készítjük a fröccsöt!
  2. Legyen szinte jéghideg a fröccs!
  3. Saját ízlés szerint hígítsuk a bort szódával!
  4. Próbáljunk ki több fajta szódát, szénsavas vizet!
  5. Adjuk meg a módját, kerti partin se műanyag pohárból igyuk!
  6. Kérjünk étteremben is nyugodtan fröccsöt a vacsoránkhoz!
  7. Gyerekeknek almaléből vagy szőlőléből készíthetünk fröccsöt!

Kiemelt kép: Balatoni kör

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva