2020.02.20. 18:00
Gondot okoznak a hangulatjavítók és a koffein a Balatonon
Hetvenegyféle gyógyszer hatóanyagot mutattak ki a Balatonban és a tó vízgyűjtő területén. A Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet közös kutatásából az is kiderült, hogy egy-egy fesztivált követően kedélyjavítókat és koffeint mutattak ki a vízben.

– Összesen 138 gyógyszermaradvány hatóanyag megtalálását tűztünk ki célul, ebből 71-et azonosítottuk a Balatonból – mondta el Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa. – A kutatást a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának toxikológiai laboratóriumával közösen végeztük, a tanulmány magyar és angol nyelven is megjelent tudományos szaklapokban. Antidepresszánsok, hormonszármazékok közül találtuk a legtöbbet a tíz gyűjtési ponton, egy-egy fesztivált követően pedig jól kimutatható volt a koffein és a különféle kedélyjavítók hatóanyagai is.

A szakember szerint a szennyezettséget tekintve nem vagyunk rosszabb helyzetben, mint bármelyik észak-európai ország, de továbbra is vizsgálják, hogy ezen gyógyszermaradványok milyen hatással vannak a víz ökoszisztémájára, a gerinces és gerinctelen élőlényekre.

– A hatóanyagoktól megváltozik a puhatestűek viselkedése, mozgásuk, aktivitásuk, táplálkozásuk, szaporodásuk. A nagy mocsári csiga például érzékenyen reagál egy-egy gyógyszermaradványra – tette hozzá a kutató. – A koffein önmagában nem tűnik veszélyesnek, rengeteg ember fogyasztja nap mint nap, de egy állati szervezet, mondjuk egy kagyló másként reagál egy hosszan tartó szennyezésre.

A kérdésre, mégis hogyan kerülnek ezek a hatóanyagok a tóba, Pirger Zsolt azt mondta: természetesen kiválasztás útján, vagyis például vizelettel és az izzadtsággal.

A jövőben tovább vizsgálják, hogy a hatóanyagok milyen hatással vannak a víz ökoszisztémájára, az élőlények viselkedésére és szaporodására.

A tavat veszélyezteti az illegális nádirtás is

– Tudomásul kell venni, hogy ha a nádasok eltűnnek a tó környékéről, akkor a Balaton is el fog tűnni – mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. Hozzátette: tapasztaltak olyan nádaratást Balatonfenyvesen, amelyet engedély nélkül végeztek, jelezték is a hatóság felé a szabályszegést. – Márciusi ülésükön kiemelt téma lesz, hogyan tudják visszaszorítani az illegális nádirtást a tó élővilágának érdekében. Érezzük a probléma súlyát, egyik megoldási ötletnek tartom a jogszabályok módosítását, visszatartó erő lehet, ha komolyabb bírságot szabnak ki a vízi növény engedély nélküli irtását végzőknek.

Forrás: Sonline.hu
Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva